AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

Reuters: Ο Trump απαιτεί αποζημιώσεις από το Ιράν - Οι ελπίδες για συμφωνία σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ μειώνονται

Reuters: Ο Trump απαιτεί αποζημιώσεις από το Ιράν - Οι ελπίδες για συμφωνία σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ μειώνονται
Το Ιράν ζητά αποζημιώσεις και άρση κυρώσεων για το άνοιγμα των Στενών, ενώ ο Trump πιέζεται να τερματίσει τον πόλεμο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απάντησε τη Δευτέρα στους όρους του Ιράν για μια ειρηνευτική συμφωνία με δικές του απαιτήσεις, ζητώντας από το Ιράν να καταβάλει αποζημιώσεις για ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε πολέμους, επιθέσεις και διαδηλώσεις, σε μια ρητορική κλιμάκωση που είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες για το εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

Η πρόταση του Trump, η οποία δεν είχε τεθεί προηγουμένως, ήταν απάντηση στις απαιτήσεις της Τεχεράνης για αποζημιώσεις και τερματισμό των κυρώσεων. Οι ιρανικές απαιτήσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένες με τους όρους μιας προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο, η οποία έκτοτε κατέρρευσε.

Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, ο Trump έχει επανειλημμένα ταλαντευτεί μεταξύ απειλών για κλιμάκωση και δηλώσεων ότι μια ειρηνευτική συμφωνία είναι επικείμενη.

«Θα ζητήσουμε χρήματα για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει σε διάστημα 50 ετών», δήλωσε ο Trump στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι οι πληρωμές θα κάλυπταν θανάτους τόσο μεταξύ πολιτών διαδηλωτών όσο και μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Επομένως, εάν πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις, νομίζω ότι το Ιράν θα πρέπει να πληρώσει αυτές τις αποζημιώσεις», δήλωσε ο Trump.

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν τη Δευτέρα με άνοδο 5%, καθώς οι απαιτήσεις μείωσαν τις προοπτικές για μια συμφωνία σχετικά με το εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

 

Ο Trump επικαλείται επίθεση που αποδόθηκε στην Al Qaeda, όχι στο Ιράν

Αναφερόμενος στην καταστολή των διαδηλώσεων από την Τεχεράνη στα τέλη του 2025 και το 2026, ο Trump δήλωσε ότι το Ιράν είχε σκοτώσει περίπου 52.000 διαδηλωτές πριν από έξι εβδομάδες. Ενώ ορισμένες ιρανικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης και εξόριστες οργανώσεις έχουν κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, η Human Rights Activists News Agency (HRANA), με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε τον Φεβρουάριο περίπου 7.000 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 6.500 διαδηλωτών.

Ο Trump ενθάρρυνε τους διαδηλωτές να ανατρέψουν την ιρανική κυβέρνηση όταν ο πόλεμος ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ισραήλ τον Φεβρουάριο. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η ιρανική κυβέρνηση συνέχισε έκτοτε την καταστολή των αντιπάλων της.

Ο Trump δήλωσε επίσης ότι το Ιράν θα πρέπει να αποζημιώσει τις οικογένειες των 17 Αμερικανών ναυτών που σκοτώθηκαν σε επίθεση τον Οκτώβριο του 2000 στην Υεμένη, εναντίον του πολεμικού πλοίου USS Cole, για την οποία έχει κατηγορηθεί η al Qaeda και όχι το Ιράν.

«Επίσης, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, το Ιράν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις ζημιές και τους θανάτους που προκλήθηκαν στους ανθρώπους του Λιβάνου, της Συρίας, της Υεμένης και της Γάζας!» έγραψε ο Trump σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Το Ιράν δήλωσε νωρίτερα ότι πλησίαζε σε μια τελική συμφωνία με το Ομάν, η οποία θα καθόριζε νέες θαλάσσιες οδούς μεταξύ τους μέσω των Στενών του Ορμούζ, αλλά επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εκπληρώσουν όρους, μεταξύ των οποίων η καταβολή αποζημίωσης και ο τερματισμός των κυρώσεων και των στρατιωτικών απειλών, προτού ανοίξει ξανά η κρίσιμη αυτή θαλάσσια οδός.

Τα Στενά, μέσω των οποίων διερχόταν περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου πριν από τη σύγκρουση, έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από την έναρξη του πολέμου, προκαλώντας αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του πληθωρισμού.

 

Ο Trump υπό πίεση

Ειρωνικά, η συμφωνία με το Ομάν θα έδινε στην Τεχεράνη μεγαλύτερη επιρροή στην κρίσιμη αυτή θαλάσσια οδό απ' όση είχε πριν από την έναρξη του πολέμου.

Ο Trump βρίσκεται υπό πίεση να τερματίσει έναν πόλεμο που είναι βαθιά αντιδημοφιλής στο εσωτερικό, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ οι υψηλές τιμές των καυσίμων αποτελούν κορυφαίο ζήτημα στις αγροτικές περιοχές που τον έχουν στηρίξει στο παρελθόν.

«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι η αρχή μιας συνθηκολόγησης», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής των ΗΠΑ Bill Keating στο CNN. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αρχίζει να γίνεται αντιληπτή.»

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Esmaeil Baghaei δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Ομάν «προχωρούν ομαλά και εποικοδομητικά», με συμφωνία να έχει επιτευχθεί για τον χάρτη της θαλάσσιας διαδρομής, ενώ ορισμένα τεχνικά ζητήματα παρέμεναν άλυτα.

Ο Baghaei δήλωσε ότι οι συζητήσεις κάλυψαν επίσης υπηρεσίες για τις οποίες κανονικά απαιτείται πληρωμή, όπως η ασφαλής ναυσιπλοΐα, η προστασία του περιβάλλοντος, οι θαλάσσιες υπηρεσίες και η καταπολέμηση του εγκλήματος.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αποκλείσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να επιβάλλει τέλη για την πρόσβαση στα Στενά.

Ωστόσο, μήνες αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών διάρκειας δύο εβδομάδων τον Ιούλιο, δεν έχουν περιορίσει τον έλεγχο των Στενών από το Ιράν, παρά τον παραπλανητικό ισχυρισμό του Trump, τον οποίο επανέλαβε τη Δευτέρα, ότι τα Στενά ήταν ανοιχτά και ότι «ο μόνος που έχει τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ αυτή τη στιγμή είναι το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός τον Ιούνιο, αλλά οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου αποκλεισμό στη ναυτιλία του Ιράν τον Ιούλιο, μια κίνηση που η Τεχεράνη δήλωσε ότι παραβίαζε την εκεχειρία.

Το Ιράν έχει απαντήσει με πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις με drones εναντίον συμμάχων της Ουάσινγκτον στην περιοχή, ενώ παράλληλα έχει στοχοποιήσει εμπορικά πλοία που διέρχονται από τα Στενά χωρίς την άδειά του.


Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, Chuck Schumer, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Trump ότι στερείται στρατηγικής και πειθαρχίας στον πόλεμό του κατά του Ιράν, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες και αυξάνοντας τις τιμές.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη, αφού ο Trump απέρριψε τους όρους του Ιράν για το άνοιγμα εκ νέου των Στενών του Ορμούζ, ζητώντας αποζημίωση για τις απώλειες από προηγούμενους πολέμους.

Ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Εμπορίου Ιράν-Κίνας, Majid Reza Hariri, δήλωσε ότι το Ιράν δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να προσαρμοστεί στον αμερικανικό θαλάσσιο αποκλεισμό και ότι έπρεπε να τον σπάσει.

Το Ισραήλ εκτόξευσε 455 βλήματα προς τον νότιο Λίβανο και παραβίασε τον λιβανέζικο εναέριο χώρο 97 φορές μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής, στην πιο σφοδρή πυρά που έχει καταγραφεί εδώ και μήνες, σύμφωνα με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, UNIFIL.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy συζήτησε με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, μια διμερή συμφωνία για drones και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης