Η ξηρασία αποκάλυψε τα θεμέλια της γέφυρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου που κατασκευάστηκε το 328 μ.Χ. και ένωσε τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία, ενώ δεκάδες γερμανικά πολεμικά πλοία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια στρατιωτική μοτοσικλέτα και βόμβα 700 κιλών ήρθαν στην επιφάνεια. Σπάνια ευκαιρία για τους αρχαιολόγους, αλλά και σοβαρός κίνδυνος από τα πυρομαχικά που παραμένουν στα ναυάγια
Από ένα μνημείο 1.700 ετών μέχρι δεκάδες ναζιστικά πολεμικά πλοία που κρύβουν ακόμη πυρομαχικά: η δραματική υποχώρηση των νερών του Δούναβη ξεγυμνώνει την ιστορία της Ευρώπης και φέρνει στο φως ευρήματα που παρέμεναν κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια του ποταμού.
Ο Δούναβης υποχωρεί και η ιστορία βγαίνει στην επιφάνεια. Στη μία όχθη, οι αρχαιολόγοι βλέπουν ξανά τα θεμέλια μιας γιγαντιαίας γέφυρας που κατασκευάστηκε με εντολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου πριν από σχεδόν 1.700 χρόνια. Σε άλλα σημεία του ποταμού, αποκαλύπτονται τα κουφάρια γερμανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν σκόπιμα το 1944 για να ανακόψουν την προέλαση του Κόκκινου Στρατού.
Και ανάμεσα στα αρχαία κατάλοιπα και τα ναυάγια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η υποχώρηση των νερών φέρνει στην επιφάνεια και άλλα επικίνδυνα απομεινάρια του παρελθόντος, όπως μια γερμανική στρατιωτική μοτοσικλέτα στη Βουδαπέστη και μια βρετανική βόμβα 700 κιλών στη Σλοβακία.
Ο ποταμός που επί αιώνες σκέπαζε τα ίχνη της Ιστορίας, τώρα τα αποκαλύπτει ένα προς ένα.
1.700 χρόνια μετά, εμφανίζονται ξανά τα θεμέλια της γέφυρας του Κωνσταντίνου
Στη βόρεια Βουλγαρία, κοντά στο χωριό Γίγκεν, η πτώση της στάθμης του Δούναβη αποκάλυψε τμήματα από τα θεμέλια μιας από τις μεγαλύτερες γέφυρες του αρχαίου κόσμου.
Πρόκειται για τη γέφυρα που κατασκευάστηκε με εντολή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ και εγκαινιάστηκε το 328 μ.Χ.
Το εντυπωσιακό έργο συνέδεε την αρχαία Ούλπια Οίσκο, στη σημερινή Βουλγαρία, με τη Σουκιδάβα, στη σημερινή Ρουμανία, επιτρέποντας τη σύνδεση των δύο όχθεων του Δούναβη και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Με μήκος άνω των δύο χιλιομέτρων, η γέφυρα συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας.
Παρά το μέγεθός της, η ζωή της ήταν σχετικά σύντομη. Εκτιμάται ότι καταστράφηκε περίπου το 367 μ.Χ., μόλις λίγες δεκαετίες μετά την κατασκευή της.



Οι αρχαιολόγοι έσπευσαν πριν επιστρέψουν τα νερά
Η προσωρινή αποκάλυψη των θεμελίων αποτελεί σπάνια ευκαιρία για τους αρχαιολόγους.
Ομάδα του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου του Πλέβεν πραγματοποίησε εναέρια φωτογράφηση και τεκμηρίωση των καταλοίπων, χρησιμοποιώντας drones για να χαρτογραφήσει τα σημεία που έγιναν ορατά.
Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές μπορούν να εξετάσουν τα θεμέλια στο πραγματικό τους περιβάλλον, να καταγράψουν την κατάσταση διατήρησής τους και να συγκρίνουν τα σημερινά δεδομένα με παλαιότερες έρευνες.
Η ευκαιρία, όμως, είναι προσωρινή. Όταν η στάθμη του Δούναβη ανέβει ξανά, τα αρχαία κατάλοιπα θα χαθούν και πάλι κάτω από τα νερά.
Και ξαφνικά, ο «στόλος του Χίτλερ» επιστρέφει
Την ίδια ώρα, δεκάδες χρόνια νεότερα αλλά εξίσου δραματικά κατάλοιπα της ευρωπαϊκής ιστορίας εμφανίζονται σε άλλα σημεία του Δούναβη.
Στα σύνορα Σερβίας και Ρουμανίας, η ξηρασία αποκάλυψε ναυάγια γερμανικών πολεμικών πλοίων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα πλοία αποτελούσαν μέρος του γερμανικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Τον Σεπτέμβριο του 1944, καθώς ο Κόκκινος Στρατός προέλαυνε προς τα δυτικά, οι γερμανικές δυνάμεις βύθισαν σκόπιμα μεγάλο αριθμό πολεμικών σκαφών στον Δούναβη.
Οι ιστορικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έως και 200 πλοία που βυθίστηκαν σε εκείνη την περίοδο.
Στόχος ήταν να δημιουργηθούν εμπόδια και να καθυστερήσει η προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων.
Water levels on the Danube River, the second longest in Europe, have dropped so low because of drought that the hulks of dozens of World War II German battleships are emerging into view. pic.twitter.com/z2Rqfi4Fpg
— The Associated Press (@AP) August 5, 2026
Δεν είναι απλώς ιστορικά ναυάγια - κρύβουν ακόμη κινδύνους
Η εικόνα των πλοίων που επιστρέφουν στην επιφάνεια μπορεί να μοιάζει εντυπωσιακή, όμως για τις Αρχές αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας.
Ορισμένα από τα ναυάγια εκτιμάται ότι εξακολουθούν να περιέχουν εκρηκτικά, πυρομαχικά και άλλο πολεμικό υλικό.
Η απομάκρυνσή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί ειδικές επιχειρήσεις, καθώς οποιαδήποτε επέμβαση σε ένα πολεμικό ναυάγιο που παραμένει φορτωμένο με πυρομαχικά μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.
Δεν είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που τα συγκεκριμένα πλοία εμφανίζονται εξαιτίας της ξηρασίας. Σε προηγούμενες περιόδους μεγάλης υποχώρησης της στάθμης είχαν γίνει ορατά ξανά, πριν καλυφθούν και πάλι όταν επέστρεψαν τα νερά.
Μια γερμανική μοτοσικλέτα και μια βόμβα 700 κιλών
Satellite images show sandbanks exposed along the Danube River as record-low water levels disrupt nuclear and hydropower production in Hungary and Serbia https://t.co/MHeivtsRRK pic.twitter.com/RFCz0erkJ5
— Reuters (@Reuters) August 5, 2026
Οι αποκαλύψεις δεν περιορίζονται στα πλοία.
Στη Βουδαπέστη, η υποχώρηση του Δούναβη έφερε στο φως μια γερμανική στρατιωτική μοτοσικλέτα, ακόμη ένα απομεινάρι των πολεμικών επιχειρήσεων που διαδραματίστηκαν στην περιοχή.
Στη Σλοβακία, όμως, το εύρημα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο.
Οι Αρχές εντόπισαν μια βρετανική βόμβα βάρους περίπου 700 κιλών, η οποία είχε παραμείνει κρυμμένη για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες.
Η βόμβα μεταφέρθηκε με ειδικά διαμορφωμένο όχημα της Πυροσβεστικής, με λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας, και στη συνέχεια καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.
Το εύρημα συνδέεται με τις επιχειρήσεις της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας το 1944, όταν πραγματοποιούνταν επιχειρήσεις στον Δούναβη για να παρεμποδιστεί ο ανεφοδιασμός και η μετακίνηση των γερμανικών δυνάμεων.
Amidst a major drought, the Danube fell so low in Budapest that the bodies of two Wehrmacht MIA, and military equipment—a motorcycle, gas canisters, and AT mines—, were discovered in the riverbed very near to the Parliament building. They’d lain there undisturbed for 81 years. pic.twitter.com/Slwu3QsOUJ
— OSINTreport (@Tourosenta14746) August 8, 2026
Slovakian police have destroyed a 1,543-pound bomb dating from the Second World War, after the weapon was found in the drought-hit Danube River.
— Sky News (@SkyNews) August 7, 2026
The force said the weapon was identified as a British air naval mine. pic.twitter.com/pmZj67z7FW
Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η εικόνα που δημιουργείται είναι σχεδόν σουρεαλιστική: στον ίδιο ποταμό, η υποχώρηση των νερών αποκαλύπτει διαδοχικά στρώματα της ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Από τη μία πλευρά, οι αρχαιολόγοι καταγράφουν τα απομεινάρια ενός τεράστιου ρωμαϊκού έργου που συνδέθηκε με την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Από την άλλη, εμφανίζονται τα ναυάγια ενός πολέμου που συγκλόνισε την Ευρώπη πριν από μόλις οκτώ δεκαετίες.
Δύο διαφορετικές εποχές, δύο διαφορετικές ιστορίες, ένα κοινό σκηνικό: η κοίτη του Δούναβη.
Η ξηρασία που αλλάζει τον χάρτη του ποταμού
Πίσω από τις εντυπωσιακές εικόνες βρίσκεται, ωστόσο, ένα σοβαρό σύγχρονο πρόβλημα.
Η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει τη στάθμη του Δούναβη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, καθώς τα πλοία δυσκολεύονται να κινηθούν σε τμήματα όπου το βάθος του νερού έχει μειωθεί σημαντικά.
Οι επιπτώσεις αγγίζουν και την οικονομία, καθώς ο Δούναβης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εμπορικές αρτηρίες της Ευρώπης, διασχίζοντας δέκα χώρες.
Παράλληλα, η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού μπορεί να επηρεάσει και ενεργειακές υποδομές που εξαρτώνται από τα ποτάμια για την ψύξη των εγκαταστάσεών τους.
Ο Δούναβης ανοίγει ένα παράθυρο στο παρελθόν
Η πτώση της στάθμης του ποταμού έχει λοιπόν δύο όψεις.
Για τους αρχαιολόγους, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Για τις Αρχές, όμως, η αποκάλυψη των ναζιστικών ναυαγίων και των παλιών πυρομαχικών αποτελεί ταυτόχρονα μια υπενθύμιση ότι ο Δούναβης κρύβει ακόμη επικίνδυνα κατάλοιπα του πολέμου.
Και πάνω απ’ όλα, οι εικόνες αυτές αποτυπώνουν μια εντυπωσιακή αντίφαση: όσο περισσότερο υποχωρεί το νερό, τόσο περισσότερο ανεβαίνει στην επιφάνεια η Ιστορία. Από τη γέφυρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου μέχρι τον «στόλο του Χίτλερ», ο Δούναβης αποκαλύπτει όσα έκρυβε για αιώνες - αλλά η ίδια η ξηρασία που τα φέρνει στο φως αποτελεί ένα ολοένα πιο ανησυχητικό μήνυμα για το παρόν της Ευρώπης.
www.worldenergynews.gr






