Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υδρογόνου της Enagas στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος Arturo Gonzalo ξεχώρισε τον ρόλο της Ισπανίας ως τον «πρώτο ευρωπαϊκό κόμβο» για την πράσινη παροχή υδρογόνου στη δυτική και βόρεια Ευρώπη, όπου αναμένεται να αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης.
«Η Enagas στοχεύει να λειτουργήσει ως καταλύτης της αγοράς υδρογόνου», είπε ο Gonzalo.Με πολλά πράσινα έργα στη χώρα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα Cepsa και Repsol, μέχρι το 2030 η Enagas προβλέπει ότι η Ισπανία θα μπορούσε να παράγει μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων τόνων ετησίως ανανεώσιμου υδρογόνου και να εξάγει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια τόνους ανά ημέρα — 2 εκατομμύρια τόνους ανά έτος μέσω του αγωγού H2Med μέσω Γαλλίας και 450.000 tpa που εξάγονται δια θαλάσσης.
Η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί μεταξύ 3 και 4 εκατομμυρίων tpa έως το 2040, σύμφωνα με την πρόβλεψη της εταιρείας. Η Ισπανία θα μεταφέρει επίσης το υδρογόνο που παράγεται στη γειτονική Πορτογαλία, που υπολογίζεται σε επιπλέον 750.000 τόνους ετήσιων εισαγωγών έως το 2030.
Οι μεγάλες προοπτικές και το H2Med
Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας της Ισπανίας Sara Aagesen, η χώρα μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στο υδρογόνο και να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Η Ιβηρική χερσόνησος διαθέτει παραγωγική ικανότητα, που υπερβαίνει την εγχώρια ζήτηση και επιτρέπει σταθερές εξαγωγές.
«Θα υπάρξουν χώρες, που θα παρουσιάσουν μεγάλο έλλειμμα προσφοράς για ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου, όπως η Γερμανία» υποστήριξε ο Gonzalo.
Παράλληλα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα εξάγουν υδρογόνο μέσω του H2Med, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, που θα συνδέει τη βόρεια Ισπανία μέσω της νότιας Γαλλίας. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο αγωγός θα επεκταθεί για να φτάσει στη Γερμανία.Συνολικά, το σχέδιο της Enagas είναι να αναβαθμίσει και να επεκτείνει το υπάρχον σύστημα αγωγών φυσικού αερίου για την ανάπτυξη ενός δικτύου διασυνδέσεων που θα συνδέει περιοχές παραγωγής και εισαγωγής υδρογόνου, όπως η Γαλικία στο βορρά και η Ανδαλουσία στο νότο (της Ισπανίας), με το H2Med.
Σε πλήρη δυναμικότητα, το H2Med θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 10% της ζήτησης υδρογόνου της Ευρώπης έως το 2030, που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια tpa.
«Το προτεινόμενο δίκτυο υδρογόνου συμπίπτει με περισσότερο από το 80% του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αερίου. Η αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου θα επιτρέψει τη μείωση περίπου 30% του κόστους και θα μειώσει το χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης κατά 50%» συμπλήρωσε ο Gonzalo. Η υποδομή θα απαιτήσει υψηλό επίπεδο επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να αναπτυχθούν κυρίως από το 2026, οπότε και θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.
www.worldenergynews.gr