Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Seavolt: Η νέα τεχνολογία σε υπεράκτιο πλωτό φωτοβολταϊκό στο Βέλγιο - Τα χαρακτηριστικά της

Seavolt: Η νέα τεχνολογία σε υπεράκτιο πλωτό φωτοβολταϊκό στο Βέλγιο - Τα χαρακτηριστικά της
Ο συνδυασμός ηλιακής και αιολικής ενέργειας υπεράκτια παρέχει μεγάλες ευκαιρίες για το μέλλον σύμφωνα με το PV Europe

Μια νέα υπεράκτια πλωτή φωτοβολταϊκή τεχνολογία, εν ονόματι Seavolt, ετοιμάζουν για δοκιμαστική εγκατάσταση στα ανοικτά των βελγικών ακτών οι δύο συνεργαζόμενες εταιρείες Tractebel, Deme και Jan De Nul.

Σύμφωνα με το PV-Europe, το Seavolt μπορεί να αντέξει τις σκληρές υπεράκτιες συνθήκες, ενώ δημιουργεί μεγάλες επιφάνειες που προστατεύονται από τα κύματα, ανακοίνωσε η κοινοπραξία, ο σχεδιασμός του πιτρέπει την εύκολη προσαρμογή σε διαφορετικές τοποθεσίες και απαιτήσεις. Τα οφέλη περιλαμβάνουν την τοπική παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και τη δυνατότητα εγκατάστασης των πάνελ σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η προσθήκη μεγάλων όγκων δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δοκιμή και η ενεργειακή μετάβαση

Σημειώνεται ότι οι εταίροι μαζί με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, ξεκίνησαν το ερευνητικό πρόγραμμα MPVAQUA (Marine PV Aquaculture) που χρηματοδοτείται από το VLAIO στο πλαίσιο του Blue Cluster πριν από τέσσερα χρόνια. Μετά από εργαστηριακές δοκιμές, οι εταίροι αναπτύσσουν επί του παρόντος μια υπεράκτια δοκιμαστική εγκατάσταση που θα εκτοξευθεί στα ανοιχτά των βελγικών ακτών το καλοκαίρι του 2023.

Το ενδιαφέρον από τον τομέα των φωτοβολταϊκών σε υπεράκτιες τοποθεσίες πηγάζει από τη λειψυδρία, σε συνδυασμό με την ανάγκη για τοπική παραγωγή και την ταχεία επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Το ορόσημο του 1 TW της εγκατεστημένης ισχύος επιτεύχθηκε το 2022 και η ανάγκη για τοπική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται δραστικά. Μάλιστα, η προσθήκη υπεράκτιων πλωτών φωτοβολταϊκών σε τρέχουσες και μελλοντικές υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις αποτελεί ευκαιρία για προσθήκη μεγάλων όγκων πρόσθετης ανανεώσιμης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον CEO της Tractebel, Philippe Van Troeye, «παρατηρούμε την επέκταση ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος προς υπεράκτιες τοποθεσίες. Μαζί με την υπεράκτια παραγωγή πράσινων καυσίμων, τα υπεράκτια ενεργειακά νησιά, τις διασυνδέσεις και τις πιθανές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, πιστεύουμε ότι τα υπεράκτια πλωτά φωτοβολταϊκά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

«Η Deme έχει γνώση δεκαετιών για το τι σημαίνει να λειτουργείς σε υπεράκτιο περιβάλλον και είμαστε ήδη ο κορυφαίος ανάδοχος στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός ηλιακής και αιολικής ενέργειας υπεράκτια παρέχει φανταστικές ευκαιρίες για το μέλλον», δήλωσε ο Luc Vandenbulcke, Διευθύνων Σύμβουλος της Deme.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης