Τελευταία Νέα

Νορβηγία: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο αποκτά μερίδιο 16,6% σε γερμανικό πλωτό offshore αιολικό 960 MW

Νορβηγία: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο αποκτά μερίδιο 16,6% σε γερμανικό πλωτό offshore αιολικό 960 MW
Πρόκειτια για την τρίτη άμεση επένδυση του ταμείου σε έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο,  γνωστοποίησε σήμερα (23/3) την εξαγορά μεριδίου 16,6% στο έργο υπεράκτιου αιολικού πάρκου He Dreiht 960 MW στη Βόρεια Θάλασσα.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί μαζί με την Allianz Capital Partners και τον δανικό επενδυτικό όμιλο υποδομών AIP Management, με την κοινοπραξία να αγοράζει μερίδιο 49,9% από τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας EnBW.

Η Norges Bank Investment Management (NBIM) θα πληρώσει περίπου 430 εκατ. ευρώ για το ιδιοκτησιακό της μερίδιο, ανεβάζοντας τη συνολική αξία του έργου στα 2,6 δισ. ευρώ, πρόσθεσε. Η συμφωνία υπεγράφη στις 22 Μαρτίου, με το κλείσιμο να αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2023, πρόσθεσε η NBIM.

Παράλληλα, σηματοδοτεί την τρίτη άμεση επένδυση του ταμείου σε έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετά τις συμφωνίες για ένα ολλανδικό αιολικό πάρκο με την Orsted το 2021 και μέρος του ισπανικού χαρτοφυλακίου ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας της Iberdrola τον Ιανουάριο.

Η ανάληψη μεριδίων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για το ταμείο. Η έναρξη λειτουργίας του He Dreiht αναμένεται στα τέλη του 2025, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό έργο στη Γερμανία, που παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τη ζήτηση 1,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών, ανέφερε το ταμείο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης