Afry: Ουτοπικοί οι στόχοι της Ισπανίας στις ΑΠΕ - Στον «αέρα» οι συμφωνίες PPAs

Afry: Ουτοπικοί οι στόχοι της Ισπανίας στις ΑΠΕ - Στον «αέρα» οι συμφωνίες PPAs
Οι σημερινοί στόχοι της είναι για ηλιακή ενέργεια στα 39 GW και αιολική ισχύ στα 50 GW, από την τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύ των 20 GW και 30 GW, αντίστοιχα

Η Ισπανία είναι πιθανό να χάσει νέους πράσινους στόχους που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια, καθώς η χώρα υπερεπενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς να αναπτύξει υποστηρικτικές υποδομές υπογράμμισε η εταιρεία συμβούλων Afry.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει τους στόχους της για εγκατεστημένη ηλιακή και αιολική ισχύ στα 75 GW και 60 GW, αντίστοιχα, έως το 2030, είπε ο επικεφαλής αναλυτής της Afry για την Ισπανία, Javier Revuelta στο Montel την περασμένη εβδομάδα.

Οι σημερινοί στόχοι της είναι για ηλιακή ενέργεια στα 39 GW και αιολική ισχύ στα 50 GW, από την τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύ των 20 GW και 30 GW, αντίστοιχα.

Τα αιτήματα

Τα λόμπι ηλιακής και αιολικής ενέργειας ζήτησαν από την Ισπανία να αυξήσει τις πράσινες φιλοδοξίες της, αλλά οι νέοι στόχοι θα ήταν «απολύτως μη ρεαλιστικοί» λόγω των κατασκευαστικών περιορισμών, είπε ο Revuelta.

Η Ισπανία πρόσθεσε περίπου 9 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας το 2022. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η χώρα θα μπορούσε να προσθέσει 5-10 GW το επόμενο έτος ανάλογα με τις αδειοδοτήσεις και τα σημεία συμφόρησης κατασκευής, πρόσθεσε.Ωστόσο, λιγότερο από το μισό από τις περιβαλλοντικές άδειες πράσινης χωρητικότητας 55 GW που χορηγήθηκαν τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Endesa νωρίτερα φέτος.


Έλλειψη αποθήκευσης και απειλή για τα PPAs

«Χωρίς ενδείξεις επαρκούς ζήτησης,  η υπερεπένδυση φαίνεται αναπόφευκτη», είπε ο Revuelta, αναφερόμενος στην αργή ανάπτυξη της αποθήκευσης, η οποία στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει προβλήματα διαλείπουσας λειτουργίας από ανανεώσιμες πηγές. Για παράδειγμα, η Iberdrola χρειάστηκε 10 χρόνια για να κατασκευάσει το πορτογαλικό συγκρότημα αποθήκευσης αντλιών Tamega (1,2 GW) και δεν υπήρχαν παρόμοια έργα σε προχωρημένο στάδιο στην Ισπανία, πρόσθεσε.

Η αύξηση των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς την προσθήκη μεγαλύτερης χωρητικότητας αποθήκευσης θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση και να οδηγήσει τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας να χρεώνουν μόνο  20-25 ευρώ/MWh, δήλωσε ο Revuelta.

Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), καθώς οι αγοραστές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να σπάσουν τα συμβόλαια εάν βλέπουν φθηνότερη ενέργεια στην αγορά spot, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης