ΕΕ και ΗΑΕ ανεβάζουν ταχύτητα στις ΑΠΕ για το COP 28 με στόχο τον περιορισμό των ορυκτών

ΕΕ και ΗΑΕ ανεβάζουν ταχύτητα στις ΑΠΕ για το COP 28 με στόχο τον περιορισμό των ορυκτών

 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που φιλοξενούν το COP28 και ΕΕ θα συνεργαστούν επίσης για τη δημιουργία ενός ταμείου για την αντιμετώπιση ανεπανόρθωτων ζημιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε ευάλωτες χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της φετινής συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να αναζητήσουν υποστήριξη για παγκόσμιους στόχους για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίοι θα βοηθήσουν τις χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.


Οι δύο πλευρές θα εργαστούν για να «διασφαλίσουν τη μέγιστη υποστήριξη στους παγκόσμιους στόχους του 2030 για τον τριπλασιασμό της ανανεώσιμης ενέργειας και τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης», ανέφερε μια ανακοίνωση που συμφωνήθηκε μετά από συνάντηση αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.
«Αυτοί οι στόχοι θα υποστηρίξουν τη μετάβαση προς ενεργειακά συστήματα χωρίς αμείωτα ορυκτά καύσιμα».

Η ΕΕ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που φιλοξενούν το COP28 θα συνεργαστούν επίσης για τη δημιουργία ενός ταμείου για την αντιμετώπιση ανεπανόρθωτων ζημιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε ευάλωτες χώρες, ανέφεραν. Οι χώρες συμφώνησαν πέρυσι να ξεκινήσουν αυτό το ταμείο, αλλά δεν έχουν ακόμη διαπραγματευτεί πώς θα λειτουργήσει και από πού θα προέλθουν τα χρήματα.

Διαφωνίες

Στην περσινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, οι χώρες απέτυχαν να φθάσουν σε μια συμφωνία για τη σταδιακή μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων που προκαλεί την κλιματική αλλαγή.

Πρόταση της Ινδίας κέρδισε την υποστήριξη από περισσότερες από 80 κυβερνήσεις, αλλά η Σαουδική Αραβία και άλλες πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρες αντιτάχθηκαν.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζουν να αναβιώσουν την πρόταση πριν από τη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.
Όμως, οι χώρες έχουν ήδη διαφωνήσει ως προς τη διατύπωση.

Ο επερχόμενος πρόεδρος της COP28 των ΗΑΕ, Sultan al-Jaber - ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας - προέτρεψε τον περασμένο μήνα τις χώρες να επικεντρωθούν στη "σταδιακή κατάργηση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων".

Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, ενώ χρησιμοποιούν τεχνολογία για να συλλάβουν τις εκπομπές τους.

Άλλα έθνη θέλουν μια σαφή δέσμευση να σταματήσουν σταδιακά τη χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

«Πρέπει να τερματίσουμε την εποχή των ορυκτών καυσίμων και να καταργήσουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα», ανέφεραν σε κοινή επιστολή τους τον περασμένο μήνα η Ολλανδία, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία και τα ευάλωτα στο κλίμα νησιωτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Μάρσαλ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης