Έρχονται 4 νέοι διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας - Για 1700 MW ανεβαίνει η ενίσχυση

Έρχονται 4 νέοι διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας - Για 1700 MW ανεβαίνει η ενίσχυση
Eνισχύεται η εξουσιοδοτική διάταξη για τη διενέργεια των επόμενων διαγωνισμών με υποχρέωση περιορισμών ισχύος
Νέοι διαγωνισμοί που θα ενισχύσουν με επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταρίες), αλλά και έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με ενσωματωμένες μπαταρίες θα διεξαχθούν εντός της επόμενης διετίας. Ειδικότερα, για μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης, μέσω διαγωνισμών (μαζί με τους δύο που έχουν ήδη ολοκληρωθεί για 400 MW και 300 MW) θα ενισχυθούν συνολικά 1.700 MW (μεγαβάτ), ισχύς πολύ μεγαλύτερη από τον αρχικό σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για 1.000 MW.


Μετά το Πάσχα θα προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ η τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία για τετράωρες μπαταρίες 4 ωρών (MWh/MW), συνολικής ισχύος 300 MW. Έχουν προηγηθεί οι διαγωνισμοί του Αύγουστου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 για συνολικά 700 MW. Και οι τρεις διαγωνισμοί, για ισχύ 1.000 MW, θα ενισχυθούν με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, το ΥΠΕΝ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάσει άλλους τρεις διαγωνισμούς για standalone μπαταρίες. Ο πρώτος συνολικής ισχύος 175 MW, για δίωρες μπαταρίες, ενδέχεται να προκηρυχτεί, πιθανώς και πριν το Πάσχα, και θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 85 εκατ. ευρώ από το REPowerEU. Θα ακολουθήσει ο 3ος διαγωνισμός των 300 MW για τετράωρες μπαταρίες μετά το Πάσχα του «πακέτου» των 1.000 MW και θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του έτους άλλοι δύο διαγωνισμοί για δίωρες μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, δημοπρατούμενης ισχύος 200 MW και 325 MW αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίες ανταγωνιστικές διαδικασίες πιθανώς θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ.


Νέοι διαγωνισμοί ΑΠΕ με μπαταρία


Τον Ιούνιο αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί και ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες ΑΠΕ με ενσωματωμένες μπαταρίες, συνολικής ισχύος 250 MW. Να σημειωθεί ότι με ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο το οποίο έχει εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση περιλαμβάνονται διατάξεις που περιγράφουν το νέο σχήμα διαγωνισμών. Εισάγεται υποχρέωση εγκατάστασης συσσωρευτών ή/και επιβολή σημαντικών περιορισμών έγχυσης στους σταθμούς ΑΠΕ που θα επιλεγούν μετά από συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για λήψη λειτουργικής ενίσχυσης.

Για τον σκοπό αυτό ενισχύεται η εξουσιοδοτική διάταξη για τη διενέργεια των επόμενων διαγωνισμών με υποχρέωση περιορισμών ισχύος. Ειδικά για σταθμούς ΑΠΕ που επιλέγονται από την 1η Μαΐου 2024 μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, μπορεί να επιβληθούν, κατόπιν σχετικής εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας επιπλέον αυτών που ήδη προβλέπονται και υποχρέωση προσθήκης συστήματος αποθήκευσης.

Σήμερα δεν επιτρέπεται να εγχέουν στο δίκτυο περισσότερο από το 72%-73% της εγκατεστημένης ισχύος τους. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, θα προκηρύσσονται δύο διαγωνισμοί συνολικής ισχύος 500 MW για έργα ΑΠΕ με περιορισμούς έγχυσης. Ο ένας θα αφορά μονάδες ΑΠΕ με μπαταρία και ο δεύτερος χωρίς μπαταρίες αλλά με μεγαλύτερους περιορισμούς στην έκχυση ενέργειας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης ενέργειας καταδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ. Έως σήμερα έχουν δοθεί άδειες για αποθήκευση ενέργειας είτε αυτόνομα, είτε μαζί με μονάδες ΑΠΕ οι οποίες ξεπερνούν σε ισχύ τα 64 GW.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Αρχής οι άδειες αποθήκευσης που έχουν δοθεί έως σήμερα είναι 812 για μπαταρίες ισχύος 41 GW συνολικής χωρητικότητας πάνω από 100 GWh και 29 για αντλησιοταμίευση ισχύος πάνω από 5 GW χωρητικότητας 41,4 GWh. Άδειες για άλλα περίπου 18 GW έχουν δοθεί για υβριδικά συστήματα ΑΠΕ με ενσωματωμένη μπαταρία.

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι από τις άδειες ΑΠΕ (συνολικής ισχύος 95 GW), ισχύς 58 GW αφορά φωτοβολταϊκά συστήματα εκ των οποίων στα 12 GW έχει προστεθεί και μονάδα αποθήκευσης ενέργειας ώστε να περάσουν μπροστά στη σειρά με τις προτεραιότητες για όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης