Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Τον Οκτώβριο «κλειδώνουν» οι λεπτομέρειες για το net metering και στην υψηλή τάση - Έγχυση στο σύστημα για συμψηφισμούς

Τον Οκτώβριο «κλειδώνουν» οι λεπτομέρειες για το net metering και στην υψηλή τάση - Έγχυση στο σύστημα για συμψηφισμούς
Οι δυνατότητες που έχουν σήμερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ενέργειας είναι οικονομικά ασύμφορες και η αλλαγή του πλαισίου αποτελεί πάγιο αίτημα των βιομηχάνων

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται ότι θα «κλειδώσουν» όλες οι λεπτομέρειες ώστε να προχωρήσει το net metering και στην υψηλή τάση.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, το νέο «σχήμα» υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο.
Οι δυνατότητες που έχουν σήμερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ενέργειας είναι οικονομικά ασύμφορες και η αλλαγή του πλαισίου αποτελεί πάγιο αίτημα των βιομηχάνων.

Σήμερα στην υψηλή τάση μπορούν να κάνουν αυτοπαραγωγή ενέργειας, με υποχρέωση ωστόσο ιδιοκατανάλωσης, σε πραγματικό χρόνο, τουλάχιστον του 80% της παραγόμενης ενέργειας σε ετήσια βάση.
Το υπόλοιπο 20%, ή και παραπάνω εάν δεν καταναλώνεται άμεσα, μπορεί η βιομηχανία να το πουλήσει στη χονδρεμπορική αγορά ή να προχωρήσει σε σύναψη PPAs.
Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μια πρόταση, μεταξύ άλλων, είναι να περιοριστεί σημαντικά το ποσοστό υποχρεωτικής ιδιοκατανάλωσης, πιθανώς κάτω του 50% και να αυξηθεί το ποσοστό της ενέργειας που μπορεί η βιομηχανία να πουλά, ενώ αναμένονται αλλαγές και στη χωρητικότητα των μπαταριών που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν, η οποία σήμερα είναι μόλις 30 κιλοβάτ.

Έγχυση στο σύστημα

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ είναι «ανοιχτό» και σε ένα πρόγραμμα net metering για την υψηλή τάση, ώστε να μπορεί η ενέργεια που παράγει η βιομηχανία να εγχέεται στο δίκτυο και να συμψηφίζεται με την ενέργεια που θα καταναλώνει η βιομηχανία από το δίκτυο. Στα επιχειρήματα της βιομηχανίας είναι ότι δεν απαιτούνται νέοι υποσταθμοί καθώς στην υψηλή τάση υπάρχουν ήδη οι σχετικές υποδομές που συνδέονται στο σύστημα και διαθέτουν επαρκή ηλεκτρικό χώρο για εγκατάσταση 3 με 10 ΜW ΑΠΕ.

Να σημειωθεί ότι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολές της ζητά επανειλημμένως από την κυβέρνηση την επέκταση του net metering και στην Υψηλή Τάση, όπως ισχύει σήμερα στη Μέση Τάση.
Μάλιστα, φορείς της βιομηχανίας το είχαν ζητήσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, σε σχετική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί υπό τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ενέργειας και Επικρατείας κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Κώστα Σκρέκα και Άκη Σκέρτσου.

Οι ισχύοντες περιορισμοί

Σήμερα, το ισχύον καθεστώς με την υποχρέωση ιδιοκατανάλωσης του 80% της ενέργειας που παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο της βιομηχανίας, περιορίζει τον αριθμό των παραγωγικών μονάδων που μπορούν να κάνουν χρήση της «αυτοπαραγωγής σε πραγματικό χρόνο». Κι αυτό γιατί πρέπει να καταναλώνεται όσο δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, δηλαδή στη διάρκεια της ημέρας.
Οπότε αποκλείονται οι μονάδες που δουλεύουν νυχτερινές ώρες.  Επιπλέον, πάει χαμένη η ενέργεια που παράγεται σε αργίες, ημέρες που μπορεί να παρουσιαστεί κάποια βλάβη κλπ.
Όλα αυτά έχουν τεθεί υπόψη του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει την πρότασή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης