Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Το γαλλικό ενδιαφέρον για το ουράνιο της Μογγολίας

Το γαλλικό ενδιαφέρον για το ουράνιο της Μογγολίας
Η Μογγολία είναι μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους με άφθονα ορυκτά αποθέματα άνθρακα, χαλκού, χρυσού, ψευδαργύρου, σπάνιων γαιών και πολλών άλλων μεταλλευμάτων

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε το ενδιαφέρον του να βοηθήσει τη Μογγολία στη στρατηγική της για την απεξάρτηση από τον άνθρακα μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Ουλάν Μπατόρ μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία. Η Γαλλία προσδοκά να προμηθεύεται ουράνιο από την Μογγολία, μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους και στριμωγμένη ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα.

Η Μογγολία είναι μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους με άφθονα ορυκτά αποθέματα άνθρακα, χαλκού, χρυσού, ψευδαργύρου, σπάνιων γαιών και πολλών άλλων μεταλλευμάτων. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990, η χώρα έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού, ωστόσο παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις γειτονικές χώρες, κυρίως την Κίνα, στην οποία αποστέλλει το 86% των εξαγωγών της, κυρίως άνθρακα.

Η Μογγολία επιδιώκει να «διαφοροποιήσει τις συνεργασίες της για να είναι πιο ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει τους μεγάλους γείτονές της, τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναμεταδίδει το euractiv.gr

Το Παρίσι επιδιώκει να «χαλαρώσει τον περιορισμό που ασκείται στους γείτονες της Ρωσίας» και να ανοίξει τις επιλογές τους, δήλωσε η πηγή, σημειώνοντας ότι η Μογγολία μπορεί επίσης να αποτελέσει μέρος των ευρωπαϊκών προσπαθειών για διαφοροποίηση των προμηθειών «για να εγγυηθεί την ενεργειακή κυριαρχία» της Γαλλίας.

Η σχέση - κλειδί

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι η εταιρική σχέση με τον πυρηνικό όμιλο Orano, ο οποίος αναπτύσσει ένα ορυχείο ουρανίου στη Μογγολία, αποτελεί κλειδί.

Για να επιταχύνει την οικολογική επαναβιομηχάνιση με επίκεντρο την πυρηνική ενέργεια, η γαλλική κυβέρνηση ποντάρει επίσης σε μια κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Areva και της μογγολικής εταιρείας Mon-Atom, η οποία κατέχει το 66% των μετοχών. Η κοινοπραξία έχει λάβει τρεις άδειες εξόρυξης για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ουρανίου.

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους, ο Μακρόν εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον να βοηθήσει τη Μογγολία – η οποία στηρίζεται στον άνθρακα για το 90% της ενεργειακής της παραγωγής – να μεταβεί από τις βιομηχανίες έντασης άνθρακα προς πιο πράσινες και πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Η Γαλλία διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης