Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Pichetto-Fratin (ΥΠΕΝ) : Η Ιταλία μπορεί να εγκαταλείψει τον άνθρακα μέχρι το 2024

Pichetto-Fratin (ΥΠΕΝ) : Η Ιταλία μπορεί να εγκαταλείψει τον άνθρακα μέχρι το 2024
Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιό της για την ενέργεια και το κλίμα (PNIEC), το οποίο βρίσκεται υπό αναθεώρηση, η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει μια έξοδο από τον άνθρακα το 2025.

Η Ιταλία θα μπορούσε να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της με καύση άνθρακα το 2024, ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Gilberto Pichetto Fratin σύμφωνα με το Reuters.

Η Ιταλία, η οποία έπρεπε να βρει μια εναλλακτική λύση για το φυσικό αέριο που εισήγαγε από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αύξησε την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στο 7,5% του συνόλου πέρυσι, από 4,6% το 2021.

«Η πρόθεση είναι να εγκαταλειφθεί ο άνθρακας μέχρι το 2025 ή ακόμα νωρίτερα...
Ελπίζω να τα καταφέρω μέχρι το 2024, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου διατηρηθούν στα σημερινά (χαμηλά) επίπεδα», δήλωσε ο Pichetto Fratin σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιό της για την ενέργεια και το κλίμα (PNIEC), το οποίο βρίσκεται υπό αναθεώρηση, η κυβέρνηση στοχεύει μια έξοδο από τον άνθρακα το 2025.

Ο υπουργός είπε ότι το φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται το λιγότερο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, θα πρέπει να συνοδεύσει την ενεργειακή μετάβαση της Ιταλίας μέχρι το 2050, ενώ η χώρα θα αυξήσει σταδιακά την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ενημερωμένη στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενέργεια και το κλίμα, που θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιουνίου, θα έχει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα δύο τρίτα της συνολικής έως το 2030 από το σημερινό ένα τρίτο, είπε ο Pichetto Fratin.

Ο υπουργός είπε ότι θα εναπόκειται στις μελλοντικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν εάν θα επαναφέρουν την πυρηνική ενέργεια, την οποία η Ιταλία εγκατέλειψε μέσω δημοψηφίσματος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

«Οι αναλυτές λένε ότι οι ανανεώσιμες πηγές δεν θα είναι αρκετές χωρίς την πυρηνική ενέργεια», είπε ο Πιτσέτο Φρατίν, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα κυβέρνηση επέτρεψε μόνο έρευνες και δοκιμές για αυτήν την πηγή ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης