Η Γερμανία υιοθετεί «πράσινα» πρότυπα για μείωση των εκπομπών άνθρακα στη βιομηχανία

Η Γερμανία υιοθετεί «πράσινα» πρότυπα για μείωση των εκπομπών άνθρακα στη βιομηχανία
Ο υπουργός τόνισε ότι η Γερμανία έχει πιάσει κάποιους στόχους για τη μείωση των εκπομπών σε μεγάλο βαθμό λόγω της μειωμένης βιομηχανικής παραγωγής εν μέσω μιας εξασθενημένης οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε την Τετάρτη (22/5) ότι σκοπεύει να μειώσει τις βιομηχανικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τη δημιουργία πράσινων προτύπων για τις πρώτες ύλες και με την εφαρμογή ποσοστώσεων παραγωγής.

Σύμφωνα με το Montel, o υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε ότι ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ζήτηση για πράσινα προϊόντα όπως ο χάλυβας και η αμμωνία, θέτοντας σαφείς κανόνες για το πότε μπορούν να χρησιμοποιούν το οικολογικό σήμα.

«Ένα πρώτο βήμα είναι να αποσαφηνιστεί πότε οι πρώτες ύλες είναι πραγματικά πράσινες», δήλωσε συγκεκριμένα επ’ αυτού.

Πιο φιλόδοξες προσπάθειες στο μέλλον

Ο υπουργός τόνισε ότι η Γερμανία έχει πιάσει κάποιους στόχους για τη μείωση των εκπομπών σε μεγάλο βαθμό λόγω της μειωμένης βιομηχανικής παραγωγής εν μέσω μιας εξασθενημένης οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν πιο φιλόδοξες προσπάθειες στο μέλλον, εάν η Γερμανία θέλει να επιτύχει τόσο τους δικούς της στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όσο και τους στόχους της ΕΕ.

Για παράδειγμα, οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν το τσιμέντο να φέρει την ένδειξη «σχεδόν μηδενικό» εάν για την παραγωγή του απαιτούνται έως 100 kg CO2 ή το ισοδύναμό του ανά τόνο, ενώ μια ετικέτα μειωμένων εκπομπών θα είναι διαθέσιμη για οποιοδήποτε τσιμέντο παράγεται με έως 500 kg CO2 ή το ισοδύναμό του ανά τόνο.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η μετάβαση σε πράσινα προϊόντα θα καταστεί αναγκαία, καθώς η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτρεπόμενων εκπομπών.

Επιπλέον, μέχρι το 2027 αναμένονται κανόνες της ΕΕ που θα θέτουν περιβαλλοντικά πρότυπα για μια ποικιλία προϊόντων που πωλούνται στο μπλοκ.

Το υπουργείο της Γερμανίας δήλωσε ότι θα επιδιώξει τώρα τα ίδια πράσινα πρότυπα για τη βιομηχανία να υιοθετηθούν και σε επίπεδο ΕΕ.

Οι ανησυχίες

Τα πρότυπα είναι απαραίτητα για τον καθορισμό ποσοστώσεων παραγωγής, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η συζήτηση σχετικά με τα όρια μπορεί να διαρκέσει πολύ, όπως συνέβη με τη συζήτηση για άλλα αντίστοιχα πρότυπα.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε συζητήσεις τόσο μεγάλες όπως αυτή που είχαμε για το πράσινο υδρογόνο. Αυτό είναι ανόητο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της E.Οn Leonhard Birnbaum.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης