Ελληνικός Χρυσός: Προχωρά η ολοκλήρωση του στρατηγικής σημασίας έργου των Σκουριών

Ελληνικός Χρυσός: Προχωρά η ολοκλήρωση του στρατηγικής σημασίας έργου των Σκουριών
Το έργο των Σκουριών αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς η παραγωγή χαλκού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ηλεκτροκίνηση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις ψηφιακές υποδομές
Με σταθερή πορεία και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2025, η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα, το μεταλλείο των Σκουριών.

Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα των τελευταίων δεκαετιών, με στρατηγική σημασία τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για την ευρωπαϊκή αγορά κρίσιμων πρώτων υλών, όπως ο χαλκός.

Σημαντική συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση και την ευρωπαϊκή αυτάρκεια

Το έργο των Σκουριών αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς η παραγωγή χαλκού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ηλεκτροκίνηση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις ψηφιακές υποδομές.

Παράλληλα, θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο μεταλλευτικό χάρτη, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή αυτάρκεια σε κρίσιμες πρώτες ύλες.

Με την πλήρη ανάπτυξη του μεταλλείου, αναμένεται η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για την εθνική και τοπική οικονομία, θέτοντας τη χώρα ανάμεσα στις κύριες παραγωγούς χρυσού και χαλκού στην Ευρώπη.

Το μεταλλείο των Σκουριών, πλήρως αυτοματοποιημένο και ψηφιακό, θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον προηγμένα στην Ευρώπη, ενσωματώνοντας τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες του κλάδου.

Η εμπορική λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στον τομέα.

Οικονομικά στοιχεία και προοπτικές

Το συνολικό επενδυτικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,06 δισεκατομμύριο δολάρια, με το έργο να παραμένει πλήρως χρηματοδοτημένο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, επενδύθηκαν 83,8 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή και 6,4 εκατομμύρια δολάρια σε επιταχυνόμενο λειτουργικό κεφάλαιο.

Συνολικά, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, το σωρευτικό κεφάλαιο για τη φάση 2 της κατασκευής έφτασε τα 588,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το αντίστοιχο λειτουργικό κεφάλαιο ανήλθε σε 13,4 εκατομμύρια δολάρια.

Για το 2025, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες εκτιμώνται μεταξύ 400 και 450 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το επιταχυνόμενο λειτουργικό κεφάλαιο αναμένεται να φτάσει τα 80-100 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, η Εταιρεία έχει επιταχύνει την αγορά εξοπλισμού εξόρυξης, με επενδύσεις ύψους 154 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από την εμπορική παραγωγή.

Πρόοδος κατασκευής και επιχειρησιακή ετοιμότητα

Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2025, το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 66%, με εντατικές εργασίες σε όλα τα μέτωπα.

Οι βασικές υποδομές και οι μονάδες παραγωγής βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης αφύγρανσης μεταλλευτικών προϊόντων, της μονάδας κατεργασίας μεταλλεύματος και της υποδομής διαχείρισης αποβλήτων.

Επιπλέον, το 95% του υπόγειου εξοπλισμού έχει αδειοδοτηθεί για λειτουργία, ενώ προβλέπεται η έναρξη δοκιμαστικής εξόρυξης στο τέλος του 2025.

Στον τομέα της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο μηχανολογικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι βασικές προμήθειες έχουν εξασφαλιστεί.

Η διαδικασία πρόσληψης και εκπαίδευσης προσωπικού βρίσκεται σε εξέλιξη, με την πρώτη ομάδα χειριστών να εκπαιδεύεται ήδη στη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Οι δραστηριότητες επιχειρησιακής ετοιμότητας προχωρούν σε όλα τα επιχειρησιακά τμήματα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης χειριστών και η πρώτη ομάδα εκπαιδεύεται ήδη στη χρήση φορτηγών CAT777, ερπυστριοφόρων προωθητών CAT D9 και ισοπεδωτών CAT160.

Απασχόληση και επόμενα βήματα

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, απασχολούνταν περίπου 1.375 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο, εκ των οποίων 127 αφορούν εργασίες σχετικές με τη μελλοντική λειτουργία του μεταλλείου.

Η έμφαση δίνεται στην εξειδίκευση και την εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς το έργο εισέρχεται σε νέα στάδια ανάπτυξης.

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την έναρξη της φάσης 1 της επιφανειακής εξόρυξης στο τέλος του 2025, ενώ η πρώτη παραγωγή συμπυκνώματος χαλκού-χρυσού αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2026.

 Για το 2026, οι εκτιμήσεις παραγωγής κυμαίνονται μεταξύ 135.000 – 155.000 ουγκιών χρυσού και 45 – 60 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού, θέτοντας τα θεμέλια για μια νέα εποχή στην ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης