AD
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Νέες υποσχέσεις για διευθέτηση του βιομηχανικού κόστους μετά τις παλιδρομήσεις στο ενεργειακό - Κλειδί το ανθρακικό αποτύπωμα

Νέες υποσχέσεις για διευθέτηση του βιομηχανικού κόστους μετά τις παλιδρομήσεις στο ενεργειακό - Κλειδί το ανθρακικό αποτύπωμα
Στόχος της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν είναι η μείωση της αντιστάθμισης να είναι μικρότερη από τα 17 εκατ. ευρώ, δηλαδή να ανέβει ο συντελεστής υψηλότερα από το 0,64 o δείκτης του ανθραικού αποτυπώματος
Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν διαμορφώσει λύσεις για τη στήριξη των βιομηχανιών τους μειώνοντας το ενεργειακό κόστος, στην Ελλάδα η ενίσχυση της βιομηχανίας έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για περισσότερο από ένα εξάμηνο από τη στιγμή που παρουσιάστηκε η πρόταση του ΣΕΒ για την υιοθέτηση του περίφημου ιταλικού μοντέλου.

Το θέμα παραμένει άλυτο, με τους κυβερνητικούς παράγοντες να διαρρέουν ή να δηλώνουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ. Αυτά δε που συζητούνται είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα αποτελέσουν ουσιαστική απάντηση σε ότι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος που έχει αναλάβει να διαμορφώσει ένα πακέτο μείωσης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων συνεχίζει τις συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να καταλήγει κάπου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πλέον ζητάει προτάσεις καθώς αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι η επικέντρωση στην αντιστάθμιση των ρύπων και τις όποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις κάθε άλλο παρά νέο μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, είναι.

Χθες άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο επεξεργάζεται και κάποια άλλα μέτρα, για τα οποία όμως δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου δήλωσαν ότι επίκειται η ανακοίνωση του πακέτου στήριξης της βιομηχανίας. Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο ο κ. Τσάφος δήλωσε ότι για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας «υπάρχει η αντιστάθμιση του κόστους για το διοξείδιο του άνθρακα» και πρόσθεσε ότι θα βρεθούν τρόποι και για κάποια άλλα μέτρα.

Η Αντιστάθμιση

Όσο για το περίφημο ιταλικό μοντέλο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσάφος είπε πως δεν έχει απορριφθεί, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει στη χώρα μας. Περισσότερο σαφής ο κ. Παπασταύρου μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο είπε: «Θα ενεργήσουμε σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν αυτενεργούμε. Δεν αυτονομούμαστε».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να εγκρίνει τη χρήση του ιταλικού μοντέλου, από άλλη χώρα. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή της Κομισιόν, ο υφυπουργός την απέδωσε στο γεγονός ότι η Ιταλία δαπανά πολύ λιγότερα κονδύλια για την αντιστάθμιση σε σχέση με την Ελλάδα. Για την αντιστάθμιση του 2023 η Ελλάδα διέθεσε 287 εκατ. ευρώ και η Ιταλία 165 εκατ. ευρώ, παρότι έχει πολύ περισσότερες βιομηχανίες σε σχέση με την χώρα μας, που θα δικαιολογούσαν τη διάθεση ενός ποσού της τάξης του 1 δισ. Ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο η Κομισιόν επέτρεψε τελικώς αυτή η διαφορά, των 800 εκατ. ευρώ να δοθούν μέσω του ιταλικού μοντέλου.

Ο κ. Τσάφος πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία δεν δίνει καθόλου αντιστάθμιση στις βιομηχανίες της και ότι ένα θέμα που έχει εξεταστεί είναι πώς και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να συνδυαστεί η αντιστάθμιση με τους αναθερωρημένους κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις κανόνες, το CISAF. Όπως είπε και εμείς και η Γερμανία αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, καθώς η αντισθάμθιση, θεωρούμενη ως κρατική ενίσχυση, συμψηφίζεται με τα περιθώρια ενίσχυσης που επιτρέπει το CISAF (50%) και σε αυτήν την περίπτωση, οι βιομηχανίες κινδυνεύουν να πάρουν λιγότερη ενίσχυση σε σχέση με αυτή που λαμβάνουν μέσω της αντιστάθμισης. Ωστόσο από το CISAF θα μπορούσαν να ενισχυθούν περισσότερες επιχειρήσεις, που σήμερα δεν δικαιούνται να λαμβάνουν αντιστάθμιση, βάσει των σχετικών κανονισμών.

Το ανθρακικό αποτύπωμα

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Επιτροπή είναι η μείωση που θα επέλθει από το 2027 (για το έτος 2026) στην αντιστάθμιση εξ αιτίας της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος της χώρας. ‘Όπως δήλωσε ο κ. Τσάφος, με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ, ο συντελεστής ανθρακικού αποτυπώματος από 0,73 που είναι σήμερα περιορίζεται στο 0,58 εξ’ αιτίας της απολιγνιτοποίησης.

Αν το μέτρο αυτό εφαρμοζόταν αμέσως τότε θα επέρχετο μείωση κατά 40 εκατ ευρώ κατ’ έτος της ενίσχυσης για την αντιστάθμιση. Για να μετριαστεί η επίπτωση στις βιομηχανίες έχει προβλεφθεί μία κλιμακωτή εφαρμογή του μέτρου ως το 2030, η οποία δίνει μία μεσοσταθμική μείωση του συντελεστή αποτυπώματος CO2 στο 0,64, το οποίο πρακτικά μεταφράζεται σε μείωση της αντιστάθμισης κατά 17 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν είναι η μείωση της αντιστάθμισης να είναι μικρότερη από τα 17 εκατ. ευρώ, δηλαδή να ανέβει ο συντελεστής υψηλότερα από το 0,64.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης