Οι εγχώριες τιμές του χάλυβα θερμής έλασης σε ρόλους (HRC) στη Βόρεια Ευρώπη και την Ιταλία αυξήθηκαν την Παρασκευή 29 Μαΐου, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό υποτονικές
Στη Βόρεια Ευρώπη, πηγή από χαλυβουργία ανέφερε ένδειξη €680-700 (791-814 δολάρια) ανά τόνο εκ του εργοστασίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι αγοραστές υπέδειξαν διαφορετικές εφαρμόσιμες τιμές εντός του εύρους €670-705 ανά τόνο εκ του εργοστασίου.
«Υπάρχουν υψηλότερα και χαμηλότερα νούμερα ανάλογα με τη χαλυβουργία και τον αγοραστή», δήλωσε ένας αγοραστής την Παρασκευή.
Πηγές ανέφεραν την αύξηση στις νέες προσφορές της κορυφαίας ευρωπαϊκής χαλυβουργίας ArcelorMittal που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και η οποία έφθασε έως και τα €80 ανά τόνο, αλλά σημείωσαν ότι εξακολουθούσαν να περιμένουν να δουν την αντίδραση της αγοράς στα υψηλότερα επίπεδα προσφορών.
«Η Arcelor είχε δείξει την πρόθεσή της να πετύχει υψηλότερα νούμερα», δήλωσε πηγή από χαλυβουργία την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι υπήρχε ενδιαφέρον να φανεί πώς θα υποδεχθεί η αγορά την αύξηση.
Σύμφωνα με δεύτερο αγοραστή, η αύξηση των προσφορών από τον κορυφαίο παραγωγό εξαρτιόταν από το μέγεθος της παραγγελίας, με μικρότερη αύξηση να αναμένεται για μεγαλύτερους όγκους, ενώ οι μικρότεροι όγκοι αντιμετώπιζαν μεγαλύτερη αύξηση.
Ο αγοραστής ανέφερε επίσης ότι ανοδικές κινήσεις στην αγορά ενδέχεται να εμφανιστούν τον Σεπτέμβριο, αλλά όχι νωρίτερα.
Πηγές δήλωσαν στη Fastmarkets στις 28 Μαΐου ότι διέθεταν επαρκή αποθέματα HRC έως τον Σεπτέμβριο, ορισμένες έως τον Οκτώβριο, και ότι προς το παρόν δεν υπήρχε ανάγκη αναπλήρωσης αποθεμάτων.
«Το πρόβλημα της τιμολόγησης δεν είναι η ίδια η τιμή, αλλά η εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση», δήλωσε τρίτος αγοραστής την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι αυτό θα αλλάξει μόνο εάν αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική.
Ο τρίτος αγοραστής δήλωσε ότι δεν αναμένει καλύτερες συνθήκες στην αγορά έως ότου τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, καθώς και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο ημερήσιος δείκτης της Fastmarkets για HRC χάλυβα, για την εγχώρια αγορά, εκ του εργοστασίου Βόρειας Ευρώπης, διαμορφώθηκε στα €690,92 ανά τόνο την Παρασκευή, αυξημένος κατά €10,19 ανά τόνο από τα €680,73 ανά τόνο της Πέμπτης.
Ο δείκτης ήταν επίσης αυξημένος κατά €10,92 ανά τόνο σε εβδομαδιαία βάση, αλλά μειωμένος κατά €18,81 ανά τόνο σε μηνιαία βάση.
Στην Ιταλία, οι συναλλαγές HRC παρέμειναν επίσης υποτονικές την Παρασκευή, με πηγές από χαλυβουργίες να αναφέρουν ενδεικτικές τιμές περίπου €670-690 ανά τόνο εκ του εργοστασίου και προσφορά αγοράς στα €660 ανά τόνο εκ του εργοστασίου.
Δύο αγοραστές ανέφεραν ενδείξεις για τις τοπικές τιμές HRC στο εύρος €660-680 ανά τόνο εκ του εργοστασίου, ενώ τρίτος αγοραστής δήλωσε ότι οι προσφορές από ιταλικές χαλυβουργίες κυμαίνονταν στα €670-690 ανά τόνο εκ του εργοστασίου.
Οι χαλυβουργίες ήταν πιο επιθετικές ως προς τις τιμές στις εγχώριες πωλήσεις, αλλά λιγότερο ευέλικτες στις εξαγωγές
«Όλοι περιμένουν πληροφορίες για τις ποσοστώσεις [κατανομές ανά χώρα] – αυτό μπορεί να δώσει πραγματική κατεύθυνση στις εγχώριες τιμές», δήλωσε η πηγή την Παρασκευή.
Νέα μέτρα εμπορικής άμυνας αναμενόταν να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, με στόχο την προστασία της χαλυβουργικής βιομηχανίας της ΕΕ από την παγκόσμια υπερπαραγωγή και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Τα νέα μέτρα περιλάμβαναν χαμηλότερες ποσοστώσεις εισαγωγών χάλυβα στην ΕΕ και υψηλότερους δασμούς για εισαγωγές εκτός ποσοστώσεων.
«Οι χαλυβουργίες είναι πεπεισμένες ότι οι τιμές του HRC θα αυξηθούν σημαντικά στα τέλη του τρίτου τριμήνου και στη συνέχεια, ενισχυμένες από την έλλειψη εισαγωγών υπό το νέο εμπορικό καθεστώς, αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς πόση αύξηση μπορεί πραγματικά να απορροφήσει η αγορά», δήλωσε αγοραστής την Παρασκευή.
Ο ημερήσιος δείκτης της Fastmarkets για HRC χάλυβα, για την εγχώρια αγορά, εκ του εργοστασίου Ιταλίας, διαμορφώθηκε στα €671,67 ανά τόνο την Παρασκευή, αυξημένος κατά €1,25 ανά τόνο από τα €670,42 ανά τόνο της Πέμπτης.
Ο δείκτης ήταν μειωμένος κατά €5,83 ανά τόνο σε εβδομαδιαία βάση και κατά €27,33 ανά τόνο σε μηνιαία βάση.
Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα εισαγωγών στη Νότια Ευρώπη περιλάμβανε μεγάλη αλλά μη επιβεβαιωμένη πώληση HRC που αναφέρθηκε την Πέμπτη από την Ινδονησία προς την Ισπανία σε περίπου €590-600 ανά τόνο CFR, χωρίς τα κόστη που σχετίζονται με τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM).
Πηγή από χαλυβουργία δήλωσε την Παρασκευή ότι ακούστηκαν προσφορές από την Ινδονησία προς την Ιταλία στα 650-670 δολάρια ανά τόνο CFR (σ.σ: Cost and Freight, Κόστος και Ναύλος) από διαφορετικούς Ευρωπαίους πελάτες, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν νέες συμφωνίες.
www.worldenergynews.gr






