Η τιμή των πιστοποιητικών του CBAM για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 διαμορφώθηκε στα 75,28 ευρώ (85,93 δολάρια), μειωμένη κατά 0,08 ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (eurometal.net)
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε τη θέση της σχετικά με τις προτεινόμενες αναθεωρήσεις του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM), υποστηρίζοντας την επέκταση του μηχανισμού σε προϊόντα επόμενων σταδίων παραγωγής και εγκρίνοντας τη δημιουργία ενός Προσωρινού Ταμείου Απανθρακοποίησης (TDF) για τη στήριξη της μετάβασης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Βάσει της θέσης που υιοθετήθηκε, οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την επέκταση του CBAM πέρα από τα βασικά υλικά, ώστε να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου επόμενων σταδίων, όπως συνδετήρες, σύρματα, ελατήρια και οικιακά είδη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής θα πρέπει να βασίζεται σε διαφανείς και ποσοτικές μεθοδολογίες.
Η επιτροπή ενέκρινε επίσης εξαίρεση για την ηλεκτρική ενέργεια που εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ από διαχειριστές δικτύων, με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας των ηλεκτρικών δικτύων.
Η επιτροπή προτείνει αυστηρότερα μέτρα κατά της καταστρατήγησης
Η επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση των διατάξεων κατά της καταστρατήγησης, διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση της «ελαφράς τροποποίησης» προϊόντων θα πρέπει να καλύπτει επίσης μικρής κλίμακας επεξεργασίες και καθορίζοντας ότι οι κανόνες θα πρέπει να στοχεύουν μόνο σε ρυθμίσεις που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την παράκαμψη του CBAM και όχι σε νόμιμες επιχειρηματικές αποφάσεις που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους.
Επιπλέον, η επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόζει τις προκαθορισμένες τιμές εκπομπών της πραγματικής χώρας προέλευσης, όταν εντοπίζονται πρακτικές καταστρατήγησης.
Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν επίσης την πρόταση της Επιτροπής για αφαίρεση προϊόντων από το πεδίο εφαρμογής του CBAM κατά τη διάρκεια απότομων αυξήσεων τιμών και, αντί αυτού, πρότειναν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τα έσοδα από τον CBAM που προκύπτουν από τα συγκεκριμένα προϊόντα να κατευθύνονται προσωρινά στους βιομηχανικούς κλάδους που επηρεάζονται.
Για την αντιμετώπιση πιθανών κενών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η επιτροπή συνέστησε την αντικατάσταση της εξαίρεσης ανά πακέτο με ένα ενιαίο όριο που θα βασίζεται στο βάρος και θα καλύπτει όλες τις αποστολές από τον ίδιο πωλητή, συνοδευόμενο από νέες υποχρεώσεις αναφοράς και αναδρομική ευθύνη για αποστολές που διαχωρίζονται σκόπιμα ώστε να παραμένουν κάτω από το όριο.
Η επιτροπή πρότεινε επίσης απλουστευμένες υποχρεώσεις αναφοράς για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, μαζί με ένα πλαίσιο τεχνικής υποστήριξης.
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές αφαίρεσαν την πρόταση της Επιτροπής που θα επέτρεπε τη χρήση πιστώσεων άνθρακα του Άρθρου 6 της Συμφωνίας του Παρισιού για την αντιστάθμιση των υποχρεώσεων του CBAM, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί κατά την επερχόμενη αναθεώρηση του EU ETS.
Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την πρόωρη έναρξη του Προσωρινού Ταμείου Απανθρακοποίησης
Όσον αφορά το TDF, η επιτροπή πρότεινε η οικονομική στήριξη να είναι διαθέσιμη από το 2027 έως το 2029, αντί να ξεκινήσει το 2028 όπως είχε προτείνει η Επιτροπή.
Η επιτροπή πρότεινε επίσης να είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση από το ταμείο όλοι οι φορείς επόμενων σταδίων παραγωγής που χρησιμοποιούν προϊόντα τα οποία καλύπτονται από τον CBAM.
Επιπλέον, εισηγήθηκε τυχόν αχρησιμοποίητα έσοδα να διατίθενται στις διεθνείς δεσμεύσεις της ΕΕ για χρηματοδότηση δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, αντί να επιστρέφονται στα κράτη-μέλη, όπως είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την εντολή διαπραγμάτευσής του για τις συνομιλίες με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Σεπτεμβρίου.
Η τιμή των πιστοποιητικών CBAM υποχώρησε το β' τρίμηνο - Η επιτροπή ENVI τροποποίησε το σχετικό νομοσχέδιο
Η τιμή των πιστοποιητικών του CBAM για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 διαμορφώθηκε στα 75,28 ευρώ (85,93 δολάρια), μειωμένη κατά 0,08 ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται παρά την ανάκαμψη των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (EUA) από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2026 και τη διατήρησή τους κοντά στα 80 ευρώ από τα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο πρόσφατο υψηλό επίπεδο άνω των 90 ευρώ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, σημειώνει η Kallanish.
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης του CBAM από το 2028 σε περίπου 180 προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου επόμενων σταδίων παραγωγής, καθώς και της δημιουργίας ενός TDF για την προστασία των ευρωπαίων παραγωγών στις εξαγωγικές αγορές.
Οι ευρωβουλευτές αφαίρεσαν την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικλείδα ασφαλείας, η οποία θα επέτρεπε την εξαίρεση προϊόντων από το πεδίο εφαρμογής του CBAM σε περίπτωση έντονων διακυμάνσεων των τιμών, τον λεγόμενο «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης» (emergency brake).
Στη θέση του εισήγαγαν μηχανισμό που θα επιτρέπει την προσωρινή ανακατεύθυνση των εσόδων του CBAM από τα συγκεκριμένα προϊόντα προς τους πληττόμενους κλάδους. Παράλληλα, ζητούν η χρηματοδοτική στήριξη από το TDF να καλύπτει την περίοδο 2027-2029 και όχι να ξεκινήσει το 2028, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δικαίωμα στήριξης από το Ταμείο θα πρέπει να έχουν όλοι οι φορείς των επόμενων σταδίων παραγωγής, δηλαδή οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν προϊόντα τα οποία καλύπτονται από το CBAM ως εισροές στην παραγωγική τους διαδικασία.
Οι ευρωβουλευτές αφαίρεσαν επίσης τη δυνατότητα χρήσης διεθνών πιστώσεων άνθρακα για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του CBAM.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη διαπραγματευτική του εντολή για τις συνομιλίες με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τελική μορφή του νομοσχεδίου κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Σεπτεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Σιδήρου και Χάλυβα (Eurofer) χαιρέτισε την ψηφοφορία της επιτροπής ENVI, επισημαίνοντας τον αποκλεισμό των αποκομμάτων χάλυβα πριν από την κατανάλωση (pre-consumer steel scrap) από το πεδίο εφαρμογής του CBAM, την ενίσχυση της πιστοποίησης «τήξη και χύτευση» (melt and pour), η οποία βελτιώνει την ιχνηλασιμότητα του εισαγόμενου χάλυβα, καθώς και την κατάργηση διατάξεων που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το CBAM μέσω εξαιρέσεων ή της χρήσης διεθνών πιστώσεων άνθρακα.
«Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές ώστε το CBAM να επεκταθεί σε περισσότερες αλυσίδες αξίας με υψηλή ένταση χρήσης χάλυβα, καθώς και να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική και μόνιμη λύση για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές», προσθέτει η Eurofer.
www.worldenergynews.gr






