AD

O Burnham βάζει στο τραπέζι τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά – Η δύσκολη ισορροπία με την ΕΕ (Times)

O Burnham βάζει στο τραπέζι τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά – Η δύσκολη ισορροπία με την ΕΕ (Times)
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Οι Times αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη διαφορά πολιτικής μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, καθώς η ΕΕ έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες στο Λονδίνο για τον ανταγωνισμό από κατασκευαστές που θεωρείται ότι επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τους Times, ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς επεξεργάζεται ένα πακέτο πιθανών μέτρων, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί μέχρι στιγμής οριστική απόφαση, την οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Μπέρναμ.

Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχουν επιβληθεί δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με την αυτοκινητοβιομηχανία, προκειμένου η πολιτική της να αντανακλά τα συμφέροντα τόσο του κλάδου όσο και της βρετανικής οικονομίας.

Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Times αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη διαφορά πολιτικής μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, καθώς η ΕΕ έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται παράλληλα η υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή πολιτική «Made in Europe», η οποία αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από κινεζικά εξαρτήματα και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής. Η πρωτοβουλία προκαλεί ανησυχία στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι αλυσίδες παραγωγής μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ παραμένουν στενά συνδεδεμένες.

Η βρετανική κυβέρνηση φοβάται ότι, εάν το Λονδίνο δεν ευθυγραμμιστεί επαρκώς με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, βρετανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόσθετα εμπόδια στις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού και στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Άντι Μπέρναμ έχει ήδη υποστηρίξει ότι η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «έμπιστος εταίρος» στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών κανόνων. Όπως έχει προειδοποιήσει, ο αποκλεισμός βρετανικών εταιρειών από το σχετικό πλαίσιο θα μπορούσε να πλήξει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.

Το ζήτημα είχε βρεθεί στο επίκεντρο και δημοσιεύματος των Financial Times τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες είχαν ενθαρρύνει τον Μπέρναμ να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με την εμπορική πολιτική της ΕΕ και να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα, εφόσον το Λονδίνο επιθυμεί να αποφύγει τα εμπόδια που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ευρωπαϊκή πολιτική «Made in Europe».

Το Λονδίνο δεν θέλει αυτόματη ευθυγράμμιση με τις Βρυξέλλες

Παρά τις πιέσεις για μεγαλύτερη σύγκλιση με την ΕΕ, κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται οι Times υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε απόφαση για τους δασμούς θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση το βρετανικό εθνικό συμφέρον και όχι ως αυτόματη αντιγραφή των ευρωπαϊκών επιλογών.

Την ίδια γραμμή ακολουθεί και ο υπουργός Οικονομικών Τζον Χίλι, ο οποίος έχει ζητήσει από την ΕΕ να μην αποκλείσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τις προσπάθειες προστασίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας απέναντι στον κινεζικό ανταγωνισμό.

Ο Χίλι τάχθηκε υπέρ της στενότερης συνεργασίας Βρετανίας και ΕΕ στους τομείς της τεχνολογίας, της άμυνας και της μεταποίησης, κατά τη διάρκεια συνάντησης υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Δουβλίνο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το BBC, ζήτησε ο σχεδιασμός του «Made in Europe» να γίνει με τρόπο που θα ενισχύει τους δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο «αντί να υψώνει νέα εμπόδια».

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία επίσημα ονομάζεται Νόμος για τον Βιομηχανικό Επιταχυντή (IAA), βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση και προβλέπει περιορισμούς ή προϋποθέσεις για την πρόσβαση προϊόντων από τρίτες χώρες σε μέτρα δημόσιας στήριξης, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής μεταποίησης.

Στο Λονδίνο υπάρχει ανησυχία ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο θα μπορούσε να αφήσει βρετανικές εταιρείες εκτός σημαντικών ευρωπαϊκών αλυσίδων εφοδιασμού.

Η αυτοκινητοβιομηχανία φοβάται τις νέες εμπορικές γραμμές

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο Χίλι επιδιώκει να περιορίσει τις οικονομικές συνέπειες του Brexit και να οικοδομήσει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ, χωρίς όμως η προσέγγιση αυτή να οδηγήσει σε κόστος για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς οι παραγωγικές αλυσίδες μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης παραμένουν αλληλεξαρτώμενες.

Χαρακτηριστική είναι η θέση της Nissan, η οποία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι η μεταποίηση στη Βρετανία και την ΕΕ είναι «βαθιά αλληλένδετες». Η εταιρεία είχε επισημάνει ότι ο περιορισμός της πρόσβασης σε δημόσια στήριξη μόνο για παραγωγή και συναρμολόγηση εντός της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα, να διαταράξει τις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού και να δυσκολέψει την ευρωπαϊκή μετάβαση προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

Έτσι, το Λονδίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σύνθετη εμπορική εξίσωση: από τη μία πλευρά, η ανάγκη αντιμετώπισης της αυξανόμενης παρουσίας των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη βρετανική αγορά και, από την άλλη, η προσπάθεια να αποφευχθούν νέοι φραγμοί στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης