Ενέργεια

Ποιές μεγάλες πετρελαϊκές πρωτοστατούν στο ενεργειακό αποτύπωμα

Ποιές μεγάλες πετρελαϊκές πρωτοστατούν στο ενεργειακό αποτύπωμα

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των εταιρειών - Κοινωνικές πιέσεις και μερίσματα το κρίσιμο στοίχημα

 

Σχετικά Άρθρα

Οι επενδυτές θα κρίνουν πόσο καλά οι εταιρείες ενέργειας έχουν επαναπροσανατολίσει τις επιχειρήσεις τους για να μειώσουν τις εκπομπές καθώς σταθμίζουν τις εκκλήσεις των ακτιβιστών, ανέφεραν ειδικοί σε θέματα χρηματοδότησης του κλίματος σύμφωνα με το Reuters.

Οι αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των μεγάλων πετρελαίου έχουν βρεθεί στο στόχαστρο καθώς οι εταιρείες είναι σε θέση να επιτύχουν εκπομπές «καθαρού μηδενικού», εστιάζοντας περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντισταθμίζοντας τις εναπομένουσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με μέτρα όπως δέσμευση άνθρακα ή προσπάθειες διατήρησης, ανέφεραν ειδικοί σε πάνελ του Reuters Next.
«Διακρίνουμε μεταξύ εταιρειών που πραγματικά προσπαθούν να διαχειριστούν τη μετάβαση και εκείνων που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Adam Matthews, αξιωματικός του Συμβουλίου Συντάξεων της Εκκλησίας της Αγγλίας που επιβλέπει τη συνεργασία με εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό του. Η εκκλησία διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ανέφερε τη Royal Dutch Shell Plc και την Occidental Petroleum Corp ως εταιρείες που κάνουν θετικά βήματα και σημείωσε ότι η Exxon Mobil Corp «διαφωνεί» με την προσέγγιση των άλλων.
Η Shell και η Occidental έχουν θέσει στόχους καθαρού μηδενικού. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Darren Woods είπε τον Δεκέμβριο ότι «σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τη φιλοδοξία της κοινωνίας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050».

Moody's: Εταιρίες φιλικές προς τις κοινωνίες

Οι κοινωνικές πιέσεις αποτελούν σημαντικό κίνητρο για τις εταιρείες ενέργειας καθώς μεταβαίνουν στα νέα επιχειρηματικά τους μοντέλα, δήλωσε ο Sven Reinke, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service.
«Μια εταιρεία που έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνία θα αντιμετωπίσει αργά ή γρήγορα οικονομικές δυσκολίες», τόνισε. Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης την ικανότητα των εταιρειών να παράγουν κεφάλαια, είπε ο Reinke, σημειώνοντας ότι κάποιοι όπως η Shell έχουν μειώσει τα μερίσματά τους.
«Ο πραγματικός κίνδυνος για αυτές τις εταιρείες είναι ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν τη βάση των επενδυτών τους», δήλωσε ο John Flint, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στην HSBC Holdings Plc, τονίζοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στις δικές τους «δοκιμές πίεσης» στις κλιματικές πτυχές των δραστηριοτήτων τους, όπως έπρεπε να κάνουν οι τράπεζες μετά την οικονομική κρίση. Ενώ η προοπτική μπορεί να φαίνεται τρομακτική για τα ενεργειακά στελέχη, ο Flint είπε ότι έχοντας περάσει από την εμπειρία ως τραπεζίτης, «δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούμε».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης