Ενέργεια

Δύο ισχυρά ενεργειακά γεωπολιτικά χαρτιά σήμερα στην Βουλή - East Med και IGB

Δύο ισχυρά ενεργειακά γεωπολιτικά χαρτιά σήμερα στην Βουλή - East Med και IGB
IGB και EAST MED FORUM το βαρύ πυροβολικό για την ενεργειακή διπλωματία της ελληνικής κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Το 37% των εργασιών κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) έχει ήδη ολοκληρωθεί, με την προοπτική το σύνολο του έργου να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2021.
Αυτό αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 26/1 στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την συζήτηση στην ολομέλεια του νομοσχεδίου για την κύρωση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας για τον αγωγό, αλλά και για την κύρωση του καταστατικού του East Med Gas Forum.
Οι δύο συμφωνίες που θα συζητηθούν και αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή, θεωρούνται ορόσημα για την διεθνή ενεργειακή πολιτική της χώρας αλλά και για την γενικότερη γεωοπολιτική δυναμική της, καθώς μέσω αυτών η Ελλάδα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις τόσο στης Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και της Ανατολικής Μεσογείου.

Άλλωστε στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής την Πέμπτη 28/1 πραγματοποιείται πολυμερής τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Ουγγαρία), προκειμένου να εξεταστούν δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τον IGB πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρείται έργο που αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια και για τις δυο χώρες (Ελλάδα -Βουλγαρία), αφού πρόκειται για αγωγό διπλής ροής, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου των αγορών των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Εξάλλου η σύνδεση του IGB με το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα δημιουργήσει μια ακόμη εναλλακτική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη Βαλκανική από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η πορεία των δύο ιστορικών projects

Αποτελεί μια ιδέα που γεννήθηκε ένα περίπου χρόνο μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δυο χωρών έγιναν το 2008.
Τον Ιούλιο του 2009 υπογράφηκε το πρώτο Ελληνοβουλγαρικό Μνημόνιο συνεργασίας για τον IGB και διασφαλίστηκαν επιχορηγήσεις ύψους 45.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κονδύλια αυτά κάλυψαν 12 χρόνια μετά, περίπου το 20% του συνολικού κόστους κατασκευής του έργου.
Η διακρατική συμφωνία που κυρώνεται σήμερα από τη Βουλή υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019 και από τότε ξεκίνησε και κατασκευάζεται το έργο.

Σε ότι αφορά το τον East Med Gas Forum πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί τη συμφωνία συνεργασίας κατ΄αρχήν επτά κρατών μελών και συγκεκριμένα της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, του Ισραήλ της Κύπρου, της Ιορδανίας και της Ιταλία.
Η συμφωνία για το καταστατικό μονογραφήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Ζάππειο και έχει ήδη κυρωθεί από τέσσερις κυβερνήσεις. Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα που κυρώνει το καταστατικό και ανοίγει το δρόμο για να λάβει το EMGF διεθνή νομική υπόσταση.

Αναμένεται διπλωματικό άνοιγμα Σκρέκα

Οι κύριοι στόχοι του Forum είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία μίας περιφερειακής αγοράς αερίου προς όφελος των χωρών μελών μέσω της ασφάλειας προσφοράς και ζήτησης και της βελτιστοποιημένης ανάπτυξης πόρων και του κόστους των υποδομών της ανταγωνιστικής τιμολόγησης και των βελτιωμένων εμπορικών σχέσεων.
Επίσης στοχεύει στην υποστήριξη των χωρών παραγωγής και των χωρών με αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή, στις προσπάθειές τους να αποτιμούνται τα υπάρχοντα και μελλοντικά τους αποθέματα ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ τους και τις χώρες διέλευσης και κατανάλωσης στην περιοχή.
Την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της έρευνας παραγωγής και μεταφοράς φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του Forum κράτη που πολλές φορές, βρίσκονταν σε αντίπαλες όχθες συνομολογούν και συμφωνούν να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων κρατών στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας τους.
Επίσης δεσμεύονται να συνεργαστούν τόσο μεταξύ τους όσο και με διεθνείς εταιρείες, πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να βρεθούν τρόπο βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης φυσικού αερίου.
Όπως αναμένεται να τονίσει με έμφαση κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο κ. Σκρέκας ο Oργανισμός αυτός δεν στρέφεται επ’ ουδενί εναντίον κανενός άλλου κράτους της ανατολικής Μεσογείου και παραμένει ανοιχτός για τη συμμετοχή και υπόλοιπων κρατών.
Kατά συνέπεια μετά και την πρόταση του Ισραήλ μέσω της συνέντευξης Στάνιτζ, θα είναι ένα ακόμη άνοιγμα στην Τουρκία να συμμετάσχει με προϋποθέσεις στο ευρύτερο εγχείρημα του EAST MED, ώστε να αρθούν τα επιχειρήματά της περί αποκλεισμού της από τον πλούτο της ΝΑ Μεσογείου.
Ήδη οι ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν ως παρατηρητές.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης