Ενέργεια

Γιατί επανεξετάζεται το φυσικό αέριο στις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ

Γιατί επανεξετάζεται το φυσικό αέριο στις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ
Η Κομισιόν δέχεται τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας στο Τaxonomy που θα αναγνωρίζει τον ρόλο του φυσικού αερίου ως παροχή εφεδρείας

Ο ρόλος του φυσικού αερίου στην επάρκεια και την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης, κυρίως κατά τις αιχμές της ζήτησης φαίνεται ότι απασχολεί έντονα την Κομισιόν ειδικά εν όψει της κατάρτισης της λίστας των «πράσινων» επενδύσεων που θα έχουν στο μέλλον ευκαιρίες βιώσιμης χρηματοδότησης είτε μέσω του τραπεζικού συστήματος είτε μέσω προγραμμάτων της ΕΕ.  

Όπως προκύπτει από έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το EURACTIV η Επιτροπή φαίνεται πως επανεξετάζει το ρόλο του φυσικού αερίου στην κατάταξη των πράσινων και βιώσιμων δραστηριοτήτων, υπό την πίεση αρκετών χωρών-μελών αλλά και της βιομηχανίας αερίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η Κομισιόν  καταρτίζει το περίφημο «Taxonomy». Πρόκειται για έναν  κατάλογο με κανόνες και κριτήρια βάσει τη οποίων, μια επένδυση θα θεωρείται «πράσινη» και θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε συμφέρουσα χρηματοδότηση.

Οι επενδύσεις που δεν θα θεωρούνται «πράσινες», στο μέλλον θα έχουν δυσκολίες στη διεκδίκηση δανείων και άλλου τύπου χρηματοδοτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτού του debate που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, τα περιβαλλοντικά λόμπυ επιμένουν να τεθεί εκτός της «πράσινης» λίστας το φυσικό αέριο και τα έργα που σχετίζονται με αυτό.

Την ίδια ώρα αρκετές χώρες μέλη αλλά και η βιομηχανία του κλάδου αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι το φυσικό αέριο παίζει κρίσιμο ρόλο για την ηλεκτροπαραγωγή και τη θέρμανση τουλάχιστον κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της κλιματικής ουδετερότητας.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου στην παροχή εφεδρείας

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το EURACTIV «η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της αξιοπιστίας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, αντισταθμίζοντας τις περιόδους χαμηλής παραγωγής από τη διαλείπουσα παραγωγή των ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή) και συμβάλλοντας στη σταθερότητα του δικτύου».

Στο ίδιο έγγραφο αναγνωρίζεται ο ρόλος του αερίου και των υγρών καυσίμων στην παροχή εφεδρείας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι «οι άμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της δραστηριότητας είναι χαμηλότερες από 244gCO2e / kWh», ή οι εκπομπές κύκλου ζωής είναι «χαμηλότερες από 820 kgCO2e ανά kW καθαρής εγκατεστημένης ισχύος».

Επίσης δέχεται τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας στο Τaxonomy που θα αναγνωρίζει τον «ρόλο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο» στη σταθερότητα του δικτύου, υπό τον όρο ότι «η δραστηριότητα σχετίζεται με εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κύκλου ζωής που είναι χαμηλότερες από 820 kgCO2e ανά kW καθαρής εγκατεστημένης χωρητικότητας ανά έτος».

«Ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο που χρησιμοποιείται ειδικά για τη διατήρηση της αξιοπιστίας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του δικτύου μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργεί 2.000 ώρες ετησίως ή λιγότερο», αναφέρει το κείμενο της ΕΕ που επικαλείται το Euractiv.

Αυτό θα επέτρεπε στις μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργούν για λιγότερο από 2.000 ώρες ετησίως και να ενταχθούν σε μια κατηγορία «μετάβασης» στο Τaxonomy, επειδή θα «εγγυόταν την αξιοπιστία της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας» έως ότου οι ώρες λειτουργίας τους να μηδενιστούν μέχρι το 2050.

Ας σημειωθεί ότι όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ΕΕ για το Κλίμα Frans Timmermans, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο για την αντικατάσταση του άνθρακα και θα συμβάλλει στην κατασκευή υποδομών υδρογόνου με λιγότερο κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης