Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέο παγκόσμιο supercycle πετρελαίου - 3 σενάρια για τα 100 δολάρια

Νέο παγκόσμιο supercycle πετρελαίου - 3 σενάρια για τα 100 δολάρια

Η Εnergy Voice θεωρεί ότι αυξάνεται η προοπτική ενός υπερκύκλου πετρελαίου και μια πιθανή κρίση προσφοράς θα οδηγήσει στα 100 δολάρια

Μια πιθανή κρίση από την πλευρά της προσφοράς, θα αυξήσει την ζήτηση και θα τριπλασιάσει τις τιμές πετρελαίου τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Energy Voice το οποίο βλέπει ένα νέο supercycle για το πετρέλαιο .

Εν μέσω όλων των συζητήσεων για τα supercycles των commodities, οι διεθνείς δείκτες αναφοράς για το αργό πετρέλαιο έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών τον περασμένο Μάρτιο.
Συγχρόνως, το ενδεχόμενο, πιθανότητα ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 100 $ το βαρέλι από το επόμενο έτος αρχίζει να υπάρχει στην αγορά.
Το Socar Trading του Αζερμπαϊτζάν προέβλεψε ότι το Brent θα μπορούσε να φτάσει τριπλάσια επίπεδα τους επόμενους 18 έως 24 μήνες.

oil1_2.PNG


«Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας γενικά, και οι αγορές πετρελαίου ειδικότερα, κυλούν σε ένα διαρθρωτικό έλλειμμα », εκτιμά η Goehring & Rozencwajg. Είναι σημαντικό ότι οι διαρθρωτικές μεταβολές στην προσφορά και όχι στη ζήτηση είναι πιο σημαντικοί παράγοντες στη δημιουργία σούπερ-κύκλων.
Ένα βασικό επιχείρημα ενάντια σε έναν άλλο σούπερ κύκλο για το πετρέλαιο είναι ότι είμαστε κοντά στα υψηλά της ζήτησης. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία από την ιστορία που δείχνουν ότι η ζήτηση οδηγεί σε supercycle, ανέφερε ο επενδυτικός οίκος Bernstein.

Ένας υπερ-κύκλος γενικά ορίζεται ως αύξηση της τιμής του πετρελαίου πολλαπλάσια πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση. Η ανάλυση από τον Bernstein δείχνει ότι ένα από τα τρία σενάρια είναι απαραίτητα για ένα σούπερ κύκλο για το αργό:
Πρώτον, ο ΟΠΕΚ επιστρέφει την πλεονάζουσα παραγωγική του ικανότητα στο αγορά έως το 2025 και όχι το 2022-23, όπως αναμενόταν. Αφορά στην επιστροφή της παραγωγής στα επίπεδα του 2018 από τον OPEC δηλαδή στα 32,5 εκατ δολ /ημέρα του 2005 το 2025 και όχι την περίοδο 2022/23.
Δεύτερον, η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ παραμένει σταθερή το 2025 αντί να προστίθενται 2,6 - 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (Mb / d)
Τρίτον,η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής διαμορφώνεται στο 6% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το εκτιμώμενο 4% του Bernstein.

Το βασικό μοντέλο του Bernstein σηματοδοτεί τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 70 $ το βαρέλι έως το 2025, ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις.
Αλλά οι τιμές του αργού supercycle θα μπορούσαν να κυμαίνονται μεταξύ 84 $ και 93 $ το βαρέλι έως το 2025 εάν ένα από τα τρία σενάρια τεθεί σε ισχύ.
Πράγματι, "οι τριψήφιες τιμές του πετρελαίου, ενώ θεωρούνται απίθανο να συμβούν , θα μπορούσαν να προκύψουν από παρατεταμένες επενδύσεις", δήλωσε ο Joseph Gatdula, επικεφαλής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Fitch Solutions.

Μείωση επενδύσεων 30% το 2020 που διατηρείται το 2021

Η Bank of America αναμένει πιθανές αυξήσεις άνω των 100 $ τα επόμενα χρόνια για τη βελτίωση των θεμελιωδών και των παγκόσμιων μέτρων τόνωσης.
Έναρξη νέων προϊόντων και supercycle πετρελαίου;Οι τραπεζίτες της Goldman Sachs έχουν δηλώσει την έναρξη ενός νέου supercycle στα commodities. Εν τω μεταξύ, οι κερδοσκόποι ανέλαβαν δράση, ενισχύοντας τα στοιχήματα στην αγορά των options ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα $ 100 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο, οι προβλέψεις για 100 $ το βαρέλι απέχουν πολύ από την τρέχουσα συναίνεση.
Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών που συντάχθηκε από το Bloomberg βλέπει το Brent να παραμείνει κάτω από 65 $ το βαρέλι έως το 2025.
Ωστόσο, τον Μάρτιο, το Brent έσπασε το φράγμα των 70 $ το βαρέλι σε υψηλό έτους με τη βοήθεια των επιτυχών περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ + .

oil2_2.PNG


Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), στα μέσα Μαρτίου, ανέφερε ότι οι αγορές πετρελαίου δεν βρίσκονται στα πρόθυρα ενός νέου κύκλου τιμών καθώς οι οι πλευρές της προσφοράς παραμένουν άφθονες. Ο ΙΕΑ πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες για έλλειψη προσφοράς είναι λανθασμένες. Όμως παράγοντες της αγοράς διαφωνούν.
Η εταιρεία επενδύσεων φυσικών πόρων Goehring & Rozencwajg πιστεύει ότι βρισκόμαστε το αποκορύφωμα μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που θα δει τις τιμές του πετρελαίου να φτάνουν τα 100 $. «Όπως και οι περισσότερες κρίσεις, οι θεμελιώδεις αιτίες αυτής της κρίσης έχουν δημιουργηθεί αρκετά χρόνια πριν. Η επικείμενη ενεργειακή κρίση βασίζεται στην υποκείμενη εξάντληση του αμερικανικού σχιστολιθικού μαζί με τις χρόνιες απογοητεύσεις για τον εφοδιασμό εκτός ΟΠΕΚ στον υπόλοιπο κόσμο. Ο καταλύτης είναι ο κορωνοϊός », ανέφερε η εταιρεία σε μια έκθεση.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε σημαντικές διακοπές στην παραγωγή και αποθήκευση πετρελαίου, το οποίο σε ένα σημείο πήγε τις τιμές του αργού σε αρνητικό επίπεδο  το 2020. Η αναταραχή προκάλεσε δραστικές περικοπές στις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Ο IEA εκτιμά ότι οι ανοδικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 30% σε ολόκληρο τον κόσμο το 2020 έναντι 2019. Συγκριτικά, κατά τη διάρκεια της σοβαρής ύφεσης της αγοράς πετρελαίου το 2015, που αποδεκάτισαν πολλούς παραγωγούς στις ΗΠΑ και τον Καναδά και οι επενδύσεις μειώθηκαν μόνο 12%, οι περικοπές ήσαν πολλαπλάσεις για το 2020.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, είναι αναμφισβήτητο ότι δεν υπήρχαν αρκετές επενδύσεις στον παγκόσμιο ανάντη τομέα.

Η κεφαλαιοποίηση της TESLA στο ανώτατο έκανε όσο όλος ο πετρελαϊκός κλάδος μαζί

oil3_1.PNG

Ο τομέας του πετρελαίου είναι απωθητικός περισσότερο από ποτέ. Ακόμη και οι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Shell και η BP, φαίνεται να «κρυώνουν» με τον τομέα, καθώς ο κόσμος αγωνίζεται προς ένα καθαρότερο ενεργειακό σύστημα λιγότερο βασισμένο σε «βρώμικα» ορυκτά καύσιμα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το κλίμα.
Όπως τόνισε ο Dylan Grice, συνιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων Calderwood Capital στις αρχές Φεβρουαρίου, «μια εικόνα ενσωματώνει τέλεια την άποψη των χρηματοπιστωτικών αγορών για τον ενεργειακό τομέα: Το ανώτατο όριο κεφαλαιοποίησης της Tesla σήμερα είναι περίπου το ίδιο με εκείνο ολόκληρου του τομέα πετρελαίου S&P 500, το οποίο περιλαμβάνει τις μεγάλες εταιρείες, τους ανεξάρτητους παραγωγούς, τους drillers, τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών και τα διυλιστήρια.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο αναλυτής επενδύσεων Jesse Felder, εκτός από την ενέργεια που αντιπροσωπεύει τον πιο μισητό τομέα στο χρηματιστήριο, ο Economist τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε το θάνατο του πετρελαίου (για άλλη μια φορά: βλ. 1999 και 2003). Αυτά είναι bullish σήματα, πιστεύει ο Felder.
Πράγματι, οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες έχουν μειώσει τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών τους. «Το πετρέλαιο λιμοκτονούσε για κεφάλαια, και όλοι οι μεγάλοι του τομέα δεν πρόκειται να αναπτυχθούν πια, καθώς διατηρούν μετρητά και τα επιστρέφουν στους μετόχους. Ακόμη και οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού, που έχουν εύκολα το χειρότερο ιστορικό όταν αφορά την κατανομή κεφαλαίων, έχουν αυτή τη νέα θρησκεία. Αυτή είναι μια αγορά ταύρων υπό κατασκευή. Είναι απλώς προφανές »,λενε οι αναλυτές.

oil4_1.PNG

Πότε ο Economist προανήγγειλε το τέλος του πετρελαίου, 1999,2003 και 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης