Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το σχέδιο Σκρέκα διπλής χρηματοδοτικής ενίσχυσης στις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Το σχέδιο Σκρέκα διπλής χρηματοδοτικής ενίσχυσης στις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
Η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου θα γίνει μόλις λάβει έγκριση από τις Βρυξέλλες το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τη στήριξη των επενδύσεων

Διπλή ενίσχυση θα παρασχεθεί στις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα για να υποστηρίξουν την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα θα προβλέπει ενίσχυση τόσο του CAPEX, όσο και του OPEX των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν. Όπως είναι γνωστό το CAPEX αφορά τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις και το OPEX τις λειτουργικές δαπάνες. Κατά συνέπεια θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις και στους δύο άξονες.

Συγκεκριμένα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του οποίου έχουν καταμεριστεί κονδύλια ύψους 450 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση έργων αποθήκευσης ενέργειας, θα χρηματοδοτηθούν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των επενδύσεων, ενώ παράλληλα μέσω ειδικού μηχανισμού και ανταγωνιστικών διαδικασιών θα χρηματοδοτηθεί η λειτουργία των συστημάτων αποθήκευσης ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση κόστους για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Τα συμπεράσματα μελέτης του ΕΜΠ

Η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ, από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή Σταύρο Παπαθανασίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης των ΑΠΕ που έχει τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (19 GW το 2030, από 7 GW σήμερα), είναι αναγκαία η εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος περίπου 1,5 GW.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μονάδες αποθήκευσης θεωρούνται απολύτως αναγκαίες για το νέο ενεργειακό σύστημα που θα βασίζεται στις ΑΠΕ, οι οποίες από τη φύση τους είναι στοχαστικές και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν συστήματα που θα αποθηκεύουν την περισσευούμενη ενέργεια όταν είναι διαθέσιμη για να χρησιμοποιείται στο σύστημα όταν αυτό την έχει ανάγκη.

Μάλιστα θεωρείται ότι με τα συστήματα αποθήκευσης, θα μπορούν στο μέλλον οι ΑΠΕ να μετατρέπονται σε μονάδες βάσης, ένα ρόλο που μέχρι σήμερα έπαιζαν οι λιγνιτικές μονάδες.

Για την πραγματοποίηση αυτών των έργων απαιτείται συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου, κάτι το οποίο θα γίνει μόλις το ΥΠΕΝ λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, επί του σχεδίου στήριξης των επενδύσεων το οποίο θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Αρχές φθινοπώρου ανοίγει ο δρόμος για τους διαγωνισμούς

Η κοινοποίηση του σχεδίου θα γίνει εντός του Ιουνίου, ή στις αρχές Ιουλίου και η νομοθέτηση προβλέπεται για τις αρχές του Φθινοπώρου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους πρώτους διαγωνισμούς έργων αποθήκευσης.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, όταν θα είναι έτοιμο και το θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά τον τρόπο συμμετοχής των μονάδων στην αγορά τόσο για την απορρόφηση όσο και για την έγχυση ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας συνέδεσε την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης με την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο το οποίο ως το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει το 67% έναντι 34% που προβλέπεται να είναι η φετινή επίδοση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως τις αρχές Απριλίου είχαν αδειοδοτηθεί 12 έργα αποθήκευσης, ισχύος 2,2 GW (γιγαβάτ) και είχαν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) 69 αιτήσεις για έργα 3,8 GW, τα οποία απαιτούν επενδύσεις περίπου 4,8 δισ. ευρώ.

Επίσης μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και για 268 υβριδικά έργα (σύστημα ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, συνολικής ισχύος περίπου 1 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης