Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Οι 3 τύποι τιμολογίων για επαγγελματίες και νοικοκυριά - Ο προσδιορισμός του ρίσκου για τον καταναλωτή

ΡΑΕ: Οι 3 τύποι τιμολογίων για επαγγελματίες και νοικοκυριά - Ο προσδιορισμός του ρίσκου για τον καταναλωτή
Όπως αναφέρει η ΡΑΕ με αυτόν τον τρόπο, ο καταναλωτής θα διακρίνει κατά τρόπο σαφή εάν αναλαμβάνει ή όχι τον κίνδυνο επαύξησης της Χρέωσης Προμήθειας.
Την υιοθέτηση τριών τύπων τιμολογίου, μηδενικού, οριοθετημένου και υψηλού κινδύνου, για τα νοικοκυριά τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Χαμηλή Τάση προτείνει στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε μια προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών και παροχής της δυνατότητας σύγκρισης τιμών και αξιολόγησης των συμβάσεων που θα συνάπτουν.

Πρόκειται για το νέο μοντέλο τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο μαζί με το πρότυπο για το τι πρέπει να περιλαμβάνει η προσυμβατική ενημέρωση του καταναλωτή πριν υπογράψει τη σύμβαση με τον προμηθευτή ρεύματος, τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου και στόχος της ΡΑΕ είναι τα νέα τιμολόγια να αρχίσουν να εκδίδονται από 1 Ιανουαρίου 2022.

Η πρόταση της Αρχής προβλέπει τρεις τύπους τιμολογίων, στα οποία ο «κίνδυνος τιμών» θα πρέπει να δηλώνεται με σαφήνεια.

Παράλληλη προτείνει το πάγιο να εντάσσεται διακριτά στο ανταγωνιστικό σκέλος της χρέωσης του λογαριασμού κάθε προμηθευτή.

Πως διαμορφώνονται οι κατηγορίες

Οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων είναι :

• Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια «μηδενικού κινδύνου»,

• Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια «οριοθετημένου κινδύνου»,

• Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα θεωρούνται ως τιμολόγια «υψηλού κινδύνου».

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ με αυτόν τον τρόπο, ο καταναλωτής θα διακρίνει κατά τρόπο σαφή εάν αναλαμβάνει ή όχι τον κίνδυνο αναπροσαρμογής – επαύξησης του ύψους της Χρέωσης Προμήθειας.

Η Αρχή κατέληξε στην πρόταση αυτή, αφού έλαβε υπόψη τη γενικότερη θέση προμηθευτών, όπως αποτυπώθηκε στην πρόσφατη “πρώτη” διαβούλευση για το όλο θέμα.

Σύμφωνα με τη θέση αυτή, όπως αναφέρει η Αρχή στο κείμενο της, ο κίνδυνος διαμόρφωσης των τιμών δεν πρέπει να αναλαμβάνεται από τον προμηθευτή, ο οποίος ακολουθεί τις μεταβολές της αγοράς και δεν τις προσδιορίζει. Περαιτέρω, αναγνωρίστηκε η ανάγκη προσδιορισμού όλων των επιπέδων ρίσκου τα οποία διατίθεται να αναλάβει κάθε καταναλωτής (risk appetite), είτε αυτό είναι μηδενικό, είτε είναι υψηλό, ώστε η τιμολογιακή πολιτική του κάθε προμηθευτή να καλύπτει, ως ελεύθερη επιλογή, όλες αυτές τις βαθμίδες.

Η δομή των τιμολογίων


Η Αρχή θεωρεί αναγκαία τη σήμανση των τιμολογίων ΧΤ με κριτήριο τον κίνδυνο τιμών που ενσωματώνουν. Άλλωστε οι παρούσες συνθήκες αναδεικνύουν την επιτακτική την ανάγκη των καταναλωτών να αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων την πιθανότητα επαύξησης -και μέχρι συγκεκριμένου ορίου- του ενεργειακού τους κόστους, καθώς ο δείκτης “risk tolerance” επηρεάζει καθοριστικά τις επιλογές τους.

Επίσης χρειάζεται απλότητα και διαφάνεια στις χρεώσεις για να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέγουν μεταξύ εναλλακτικών τιμολογίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους με τον πιο οικονομικό τρόπο.

Ως βασικές πληροφορίες, που δύνανται να επηρεάζουν καθοριστικά τη διαμόρφωση της βούλησης του καταναλωτή αποτελούν:
 - η ταυτότητα του συμβολαίου (κατηγοριοποίηση αναλόγως με το αν είναι σταθερό ή κυμαινόμενο ή δυναμικό τιμολόγιο και δήλωση του επιπέδου κινδύνου τιμών) και η ανάλυση του τρόπου που συγκροτείται το ύψος της ανταγωνιστικής Χρέωσης Προμήθειας, με ακριβή παράθεση όλων των σχετικών παραμέτρων και του τρόπου υπολογισμού τους, καθώς και δήλωση του συνολικού τελικού κόστους προμήθειας σε €/ΜWh.

 - Ως προς τη χρέωση «παγίου», κατόπιν αξιολόγησης των θέσεων των συμμετεχόντων στην προηγούμενη Διαβούλευση, η Αρχή θεωρεί αναγκαία τη συμπερίληψη του εν λόγω κόστους στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή ως παράμετρο που συνδιαμορφώνει τη Χρέωση Προμήθειας. Περαιτέρω, δεδομένης της ετερογένειας των σκοπών που -κατά την κρίση των Προμηθευτών- εξυπηρετούνται μέσω του «παγίου», προβάλλει η υποχρέωση σαφούς διευκρίνισης στους καταναλωτές του κόστους που αντανακλάται στην εν λόγω χρέωση.

Τέλος, το σχετικό κόστος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον τελικό συνολικό υπολογισμό του ύψους της Χρέωσης Προμήθειας (στάθμιση σε €/ΜWh).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης