Η προγραμματισμένη ενεργειακή μεταρρύθμιση της Ιταλίας θα μπορούσε να μειώσει έως και κατά 40% τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική ρεύματος της χώρας τον επόμενο χρόνο, ωστόσο ενδέχεται να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά και να επιβραδύνει την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου που μίλησαν στο Montel.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο επιδιώκει να περιορίσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώνοντας εν μέρει τον αντίκτυπο του κόστους άνθρακα της Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου, βρίσκεται υπό κοινοβουλευτική εξέταση και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2027.
«Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση 40% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία τον επόμενο χρόνο και να διπλασιάσουν τόσο την παραγωγή από φυσικό αέριο όσο και τις εκπομπές του εγχώριου τομέα ηλεκτροπαραγωγής», δήλωσε ο Haege Fjellheim, επικεφαλής ανάλυσης άνθρακα στη συμβουλευτική εταιρεία Veyt, στο τελευταίο podcast Plugged In του Montel.
Πιθανή πτώση και στις ευρωπαϊκές τιμές spot
Παράλληλα, εκτιμήσεις της Veyt δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση περίπου 10% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην spot αγορά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ οι εκπομπές ενδέχεται να αυξηθούν κατά 3% έως 8%, σύμφωνα με τον Fjellheim, εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των φθηνότερων εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου της Ιταλίας προς γειτονικές χώρες.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές δικαιωμάτων εκπομπών (EUA), σε υποτονική δραστηριότητα στην αγορά συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) και σε πιο αργή ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Η αναμενόμενη επίδραση αυτής της μεταρρύθμισης στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας της αγοράς επόμενης ημέρας στην Ιταλία υπολογίζεται περίπου στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα», δήλωσε η Gaia Stigliani, senior principal στην Afry Management Consulting, στο ίδιο podcast.
Η εκτίμηση αυτή ευθυγραμμίζεται με την πρόβλεψη της κύριας βιομηχανικής ένωσης της χώρας, Confindustria, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι το μέτρο θα μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20 έως 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα από το 2027, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Τους τελευταίους 12 μήνες η Ιταλία πλήρωσε περίπου 30% περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με τις γειτονικές χώρες», σημείωσε η Stigliani.
Επιπτώσεις στα PPAs
Τα ιταλικά μέτρα θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), σύμφωνα με τη Stigliani.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο στην Ιταλία, επομένως θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», πρόσθεσε.
Παράλληλα, υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης των νομικών διαφορών σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, καθώς και «μειωμένης εμπιστοσύνης» στις διαπραγματεύσεις για PPA έργων ανανεώσιμων πηγών ή για συμφωνίες παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης ενέργειας, δήλωσε ο Lorenzo Parola, managing partner της δικηγορικής εταιρείας Parola Associati με έδρα το Μιλάνο.
Η παροχή κρατικής ενίσχυσης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο είναι πιθανό να δημιουργήσει στρεβλώσεις «όχι μόνο στην ιταλική αγορά αλλά συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά», πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά το διάταγμα και θα έχει άποψη επ’ αυτού».
Η Ιταλία ενέκρινε το πακέτο ενεργειακής μεταρρύθμισης τον περασμένο μήνα και το κοινοβούλιο διαθέτει πλέον λιγότερες από 60 ημέρες για να το τροποποιήσει πριν το μετατρέψει σε νόμο.
www.worldenergynews.gr






