Ενέργεια

Αυτόματο Μηχανισμό Επιδότησης στο Α' Τρίμηνο του 22 εξασφαλίζει το πλεόνασμα 120 εκατ ευρώ του ΕΛΑΠΕ

Αυτόματο Μηχανισμό Επιδότησης στο Α' Τρίμηνο του 22 εξασφαλίζει το πλεόνασμα 120 εκατ ευρώ του ΕΛΑΠΕ
Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα οριστεί μια βάση σε ότι αφορά τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, την τιμή του CO2 για να προκύπτει το περιθώριο επιδότησης

Με τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, ΕΛΑΠΕ να καταγράφει πλεόνασμα 120 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το υποχρεωτικό μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 50 εκατ. ευρώ που δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας για την ομαλή πληρωμή των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται αυτόματο μηχανισμό προσδιορισμού του ύψους της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος, η οποία πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρηθεί όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021 ίσως και αργότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ τα έσοδα του οποίου «κουρεύτηκαν» προκειμένου να μεταφερθούν 620 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενέργειας Μετάβασης, που θα χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, συνεχίζει να είναι πλεονασματικός κατά 120 εκατ. ευρώ την περίοδο Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Το νέο δελτίο ΕΛΑΠΕ αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από τον ΔΑΠΕΕΠ, αν και όλοι οι υπολογισμοί έχουν γίνει πολλές φορές, πριν οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ρεύματος στα 39 ευρώ το μήνα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Βασικός παράγοντας αισιοδοξίας, ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαθέσιμα στο ΕΛΑΠΕ για να συνεχιστεί η επιδότηση και τους πρώτους μήνες του 2022 είναι το γεγονός, ότι η τιμή του CO2 που αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ, έχει πάρει και πάλι ανοδική πορεία και βρίσκεται στα 73 ευρώ/ τόνο, ενώ την ίδια ώρα η τιμή στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ/MWh και προφανώς πολύ υψηλότερα από τη μέση τιμή αποζημίωσης της ενέργειας από ΑΠΕ που είναι στα 135 ευρώ/MWh.

Υπό διαμόρφωση ο Μηχανισμός

Έτσι ακόμη και μετά τη μείωση των εσόδων από τα δικαιώματα των ρύπων στο 8%, ο ΕΛΑΠΕ θα παρουσιάζει στο τέλος του έτους καθαρό πλεόνασμα άνω των 50 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του αποθεματικού των 70 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που επισημοποιήθηκε με ΦΕΚ στις 19 Νοεμβρίου στον ΕΛΑΠΕ κατευθύνεται ποσοστό 8% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής CO2, ενώ 69,86% των εσόδων διατίθεται στον ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας συνεργάζονται προκειμένου να διαμορφωθεί ο μηχανισμός που θα προσδιορίζει το ύψος της επιδότησης του ρεύματος.
Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα οριστεί μια βάση σε ότι αφορά τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, ενώ θα συνεξετάζεται τόσο το ύψος της τιμής του ρεύματος, όσο και η τιμή του CO2 για να προκύπτει το περιθώριο επιδότησης. Η εφαρμογή του μέτρου τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση των λογαριασμών ρεύματος χαμηλής τάσης γίνεται με τη μεταφορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέρους των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων, που προορίζονταν για τον ΕΛΑΠΕ. Έτσι, αυτός ο μηχανισμός θα καθορίζει αυτόματα πόσα κεφάλαια μπορούν να «οδεύσουν» στο νέο Ταμείο και επομένως πόσο θα είναι το ύψος της επιδότησης, ώστε να διατηρείται σε θετικό ισοζύγιο ο Ειδικός Λογαριασμός.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης