Ενέργεια

Ξεκινά η πλατφόρμα φυσικού αερίου στο ΕΧΕ αρχές ΄22 - Θα εξομαλυνθούν οι τιμές;

Ξεκινά η πλατφόρμα φυσικού αερίου στο ΕΧΕ αρχές ΄22 - Θα εξομαλυνθούν οι τιμές;
Η πλατφόρμα θα ενσωματώνει μία προημερήσια αγορά με προϊόντα που θα καλύπτουν τα επόμενα τρία 24ωρα

Πολύ σύντομα θα λειτουργήσει από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η πλατφόρμα του φυσικού αερίου, δηλαδή η ελληνική spot αγορά του καυσίμου, που σχεδιάζεται εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια.
Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΧΕ Γιώργος Ιωάννου σημειώνοντας παράλληλα ότι εντός του 2022 θα λειτουργήσει και η Ενδοημερήσια Αγορά.
Την ευθύνη για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου θα έχει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας που ανέπτυξε την πλατφόρμα συναλλαγών σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η πλατφόρμα εμπορίας θα λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2022, καθώς ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εγκρίνει τον Κανονισμό της αγοράς, ενώ αναμένεται και η έκδοση μιας σειράς ρυθμιστικών αποφάσεων που είναι αναγκαίες για την εκκίνηση των συναλλαγών.

Στόχος η εξομάλυνση της αγοράς

Στόχος του «βάθρου» φυσικού αερίου όπως ονομάζουν στο ΕΧΕ και τον ΔΕΣΦΑ την πλατφόρμα που θα στηρίξει τη νέα χονδρεμπορική αγορά είναι να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο των χρηματιστηριακών συναλλαγών για τις αγοραπωλησίες φυσικού αερίου.
Εκτιμάται ότι εφόσον υπάρχει ρευστότητα στη συγκεκριμένη αγορά οι συναλλαγές θα οδηγήσουν σε προσαρμογή των τιμών του φυσικού αερίου στις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης και θα δοθεί ευελιξία στους προμηθευτές και τους μεγάλους καταναλωτές, όσον αφορά τη εμπορία του καυσίμου.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα η χονδρική αγορά φυσικού αερίου βασίζεται σε διμερή συμβόλαια μεταξύ των εισαγωγέων και των προμηθευτών ή των μεγάλων καταναλωτών. Μέσω της πλατφόρμας οι παίκτες της αγοράς φυσικού αερίου θα έχουν την ευκαιρία να αγοράζουν ποσότητες αερίου που μπορεί να είναι διαθέσιμες ή αντιστρόφως να πωλούν αέριο που δεν θα χρησιμοποιήσουν.

Διεύρυνση των προϊόντων

Εκτιμάται ότι η λειτουργία της αγοράς του φυσικού αερίου θα διευρύνει το καλάθι προμήθειας, θα ενισχύσει τη διαφάνεια ως προς τις τιμές, ενώ θα αποτυπώνει οικονομικά σήματα όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση.
Η πλατφόρμα θα ενσωματώνει μία προημερήσια αγορά με προϊόντα που θα καλύπτουν τα επόμενα τρία 24ωρα, καθώς και μία Ενδοημερήσια Αγορά η οποία όπως φαίνεται θα λειτουργήσει αργότερα το 2022.
Επίσης, μέσω της πλαφόρμας θα γίνονται και οι αγοραπωλησίες αερίου εξισορρόπησης για τις ανάγκες του συστήματος μεταφοράς, ενώ και το ενδεχόμενο διάθεσης μελλοντικά και προθεσμιακών προϊόντων.
Η πλατφόρμα εμπορίας του φυσικού αερίου θα εγκαινιάσει επίσης το μοντέλο των χρηματιστηριακών συναλλαγών και στο διασυνοριακό εμπόριο φυσικού αερίου, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει, ώστε η χώρα να αναδειχθεί σε κόμβο διαμετακόμισης και τιμολόγησης φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή. Όπως είναι γνωστό άλλωστε, ήδη υπάρχουν διασυνοριακές αγοραπωλησίες φυσικού αερίου πάντα μέσω διμερών συμβολαίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης