Ενέργεια

Amos Hochstein: Είχαμε ενημερώσει τις κυβερνήσεις ένα μήνα πριν για τον East Med

Amos Hochstein: Είχαμε ενημερώσει τις κυβερνήσεις ένα μήνα πριν για τον East Med
Η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε τις θέσεις της για τον EAST MED
Σχετικά Άρθρα
Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του non-paper, το οποίο επιδόθηκε πρόσφατα σε Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ και με το οποίο οι ΗΠΑ αίρουν την στήριξή τους στον υποθαλάσσιο αγωγό East Med, που φιλοδοξεί να μεταφέρει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη διά μέσου της Ελλάδος.
Μιλώντας αργά χθες το απόγευμα από την Ουάσιγκτον σε κλειστή διαδικτυακή συνάντηση του γνωστού think-tank Center for Strategic and International Studies και σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων από Ελλάδα και Αμερική, ο Σύμβουλος Ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ Amos Hochstein αποκάλυψε ότι «υπήρχε επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και διπλωματική ενημέρωση για την απόφασή μας ένα μήνα πριν διαρρεύσει το non-paper...».

Το υψηλόβαθμό διπλωματικό στέλεχος εξέφρασε την λύπη του για τη διαρροή του non-paper και τόνισε ότι η Αμερική επιθυμεί την σύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με άλλους τρόπους και συγκεκριμένα μέσω ηλεκτρικών καλωδίων, όπως αναφέρεται και στο επίμαχο non-paper. Σύμφωνα με πληροφορίες στη κλειστή συνάντηση συμμετείχαν experts και αναλυτές από την Ελλάδα και ΗΠΑ, εκπρόσωποι ενεργειακών εταιρειών καθώς και στελέχη τα οποία είχαν εμπλακεί στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού, όπως ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης, ο πρώην Νομικός Σύμβουλος ΔΕΠΑ και Eurogas Νικόλαος Φαραντούρης και ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του για το timing, τον τρόπο και το περιεχόμενο της ενημέρωσης προς την ελληνική πλευρά.

Από πολλούς συμμετέχοντες εκφράστηκαν ενστάσεις ως προς την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του έργου από τις ΗΠΑ, καθώς και την δυνατότητα υποκατάστασής του από άλλα έργα, όπως ενδεχόμενος αγωγός από Αίγυπτο κλπ. Η συζήτηση ήταν on record και στόχευε σύμφωνα με τους διοργανωτές στην καλύτερη κατανόηση των αμερικανικών θέσεων μετά τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις.

Επιχαίρει ο Ερντογάν

Απειλές κατά τις Ελλάδας με «όπλο» το φυσικό αέριο εξαπέλυσε χθες 18/1 για μια ακόμα φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι επιχαίρει για τη ματαίωση των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου υποστηρίζοντας ότι κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει στην ευρύτερη περιοχή χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό East Med σημείωσε ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει λόγω κόστους προσθέτοντας ότι αυτή η δουλειά, δηλαδή η μεταφορά φυσικού αερίου, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία.

«Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας. Η προσέγγισή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή. Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη.  Με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη, βάλαμε το θέμα σε επίσημο κείμενο. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας σε αυτό το επίσημο κείμενο. Αφενός, παραλάβαμε τέσσερα σκάφη γεώτρησης και δύο σκάφη σεισμικής έρευνας. Αυτά τα πήραμε για το τίποτα; Αυτά θα λειτουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Θα έχουμε την ισχυρότερη υποδομή από αυτή την άποψη. Γι' αυτό και η περίπτωση της Αμερικής είναι καθαρά οικονομική ανάλυση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ηλεκτρικοί αγωγοί

Η θετική πλευρά έχει να κάνει με την στήριξη των ΗΠΑ στους ηλεκτρικούς αγωγούς διασύνδεσης με Αίγυπτο και Κύπρο, που επαναφέρει στο προσκήνιο και τον Euroasia.
H ελληνική πλευρά πρωταγωνιστεί σε αυτά τα δυο projects που είναι πιο μακροπρόθεσμα. Όμως η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο δεν έχει εξασφαλιστεί, αντίθετα το διαπραγματευτικό παιχνίδι τώρα κορυφώνεται, με τις συνομιλίες Μπλίνκεν - Λαβρόφ την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στην Γενέυη.

Ο East Med θα αποτελούσε εναλλακτική πηγή τροφοδσίας φυσικού αερίου σε σχέση με το ρωσικό άεριο για την Ευρώπη. Μάλιστα είχε δημιουργηθεί και το Συμβούλιο του East Med με την συμμετοχή της Αιγύπτου αλλά και άλλων χωρών, πλην Τουρκίας, με στόχο να δημιουργηθεί μια εννιαία πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο θα ήταν βέβαια
εξαιρετικά κοστοβόρο, δεν αποκλείεται όμως η ματαίωσή του να εντάσσεται στη νέα αρχιτεκτονική ισορροπίων που θα προέλθει από την κατάληξη των συνομιλιών ΗΠΑ και Ρωσίας.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης