Ενέργεια

Το μεγάλο παιχνίδι προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης από ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζεται

Το μεγάλο παιχνίδι προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης από ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζεται
Δυναμική είσοδος της Ευρώπης  στην διαπραγμάτευση με Putin
Σχετικά Άρθρα
Σε μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι εξελίσσεται η ουκρανική κρίση καθώς οι επαφές του προέδρου Biden με τους Ευρωπαίους ηγέτες αποσκοπούν και στην εύρεση λύσεων για τις προμήθειες του φυσικού αερίου, που αποτελεί πρώτιστη ανάγκη της ευρωπαϊκής αγοράς.
Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί για πρώτη φορά αναζητούν τον τρόπο να υποκαταστήσουν αποτελεσματικά το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Οι πληροφορίες αυτές αναφέρονται στο Bloomberg επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες της Tellurian, ότι είναι σε επαφή με το Κατάρ για να εξασφαλίζουν προμήθειες LNG για την Ευρώπη. Δείτε περισότερα εδώ:https://www.worldenergynews.gr/parenergeies/articles/531390/etoimazoun-lng-apo-to-katar-oi-ipa-gia-tin-evropi

Την ίδια ώρα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Nord Stream 2 αποκαλείται το διχαστικό project, που είχε στόχο να διασπάσει την Ευρώπη από τις συμμαχίες της και να την φέρει στην πλήρη εξάρτηση από την Ρωσία.Και συγχρόνως οι Ρώσοι από την πλευρά τους τεστάρουν την αυτονομία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, πρόεδρος της Κροατίας ανέφερε ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις του από το ΝΑΤΟ αν υπάρξει πολεμική σύγκρουση, σύμφωνα με το RT.

O πρόεδρος Μακρόν σε συνάντησή του με τον Καγκελάριο Σολτζ


Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με τον Όλαφ Σολτς. Οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης συζήτησαν  το περιεχόμενο μιας ενιαίας απάντησης στην πρόταση της Μόσχας για μια «νέα τάξη ασφαλείας» στην Ευρώπη. Μια απάντηση, μάλιστα, η οποία είναι πολύ πιθανό να αποκλίνει από εκείνη των Αμερικανών, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος – που ασκεί και την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ – έχει επανειλημμένως αφήσει να εννοηθεί ότι τα συμφέροντα και οι προτεραιότητες των δύο εταίρων δεν ταυτίζονται πάντα.

Από την συνάντηση των δύο ανδρών πάντως ανέκυψε ότι ο Μακρόν προχωρά μεν σε μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς την ερχόμενη Παρσκευή θα δει τον Πούτιν, αλλά  και ο Σολτζ είναι έτοιμος να ακολουθήσει. Μπορεί η Γερμανία να είναι μέρος των συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά από την άλλη πλευρά κρατά αποστάσεις από τις πολιτικές πιέσεων που θέλει να ασκήσει ο πρόεδρος Biden και ήδη κατηγορείται για αυτό. Eξάλλου οι συναλλαγές που έχουν με την Ρωσία οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης είναι πολλαπλάσιες από αυτές των ΗΠΑ και η ζημιά που θα κινδυνέυουν να πάθουν οι οικονομίες τους είναι σημαντική. Ειδικά τα συμφέροντα των Γερμανών με τους Ρώσους είναι πολύ μεγάλα.

Είναι χαρακτηριστικό όπως ο Μακρόν ανέφερε, ότι η επαφή της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ Λαβρόφ και Μπλίνκεν είναι θετική, αλλά δεν περιμένει να οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.  Πάντως όπως έχουν τα πράγματα οι ενεργειακές τιμές, ειδικά το TTF παραμένουν στα ύψη και λύση δεν διαφαίνεται, καθώς το μπλόκο της προσφοράς είναι μέρος του παιχνιδιού.

Euroactiv: Ο Πούτιν εκβιάζει

Στην κατεύθυνση του ενεργειακού πολέμου που είναι σε εξέλιξη το Euroactiv  έδωσε το στίγμα του:«Ένας από τους στόχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην κλιμακούμενη σύγκρουση με την Ουκρανία είναι να αναγκάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ανοίξουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2», σχολίασε ο πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Dimo Gyaurov σε συνέντευξή του.

«Ακόμη και σε μια περιορισμένη σύγκρουση, το πρώτο πράγμα που θα κάνει η Ρωσία είναι να κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Έτσι θα προσπαθήσει να αναγκάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ανοίξουν τον Nord Stream 2. Αυτός είναι ένας από τους έμμεσους στόχους των ενεργειών του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Gyaurov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν επιδιώκει διάφορους στόχους και «πιθανότατα θα περιορίσει την αντίληψή του για την επιτυχία σε έναν από αυτούς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης