Ενέργεια

Αυτοτροφοδοτείται ο Μηχανισμός Ανάκτησης , ελαχιστοποιείται η συμμετοχή του Προϋπολογισμού στις επιδοτήσεις

Αυτοτροφοδοτείται ο Μηχανισμός Ανάκτησης , ελαχιστοποιείται η συμμετοχή του Προϋπολογισμού στις επιδοτήσεις

Με τιμές χαμηλότερες από 200 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια TTF οι μηνιαίες εισφορές του προϋπολογισμού θα κυμαίνονται στα 80 -100 εκατ ευρώ

 

Σημείο ισορροπίας φαίνεται ότι βρίσκει σταδιακά ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο για τον έλεγχο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και την εξασφάλιση κονδυλίων για την παροχή επιδοτήσεων στους τελικούς καταναλωτές. Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι κατά το μήνα Οκτώβριο τα κονδύλια που θα συνεισφέρει ο προϋπολογισμός είναι σχετικά περιορισμένα.


Ο μηχανισμός, όπως είναι γνωστό προβλέπει μηναίο πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ανά τεχνολογία, παρακράτηση των επιπλέον εσόδων (μεταξύ της τιμής του πλαφόν και της Οριακής Τιμής του Συστήματος) στην πηγή και χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων αυτών των επιδοτήσεων που παρέχονται στους τελικούς καταναλωτές με στόχο τη τιμή της KWh να κινείται γύρω στα 15 λεπτά και να μην ξεπερνάει τα 20 λεπτά.
Η λειτουργία του μηχανισμού έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 2,5 δις ευρώ για επιδοτήσεις και υπολογίζεται ότι έως το τέλος του έτους θα συγκεντρωθούν επιπλέον 5 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει νέα έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο τις τελευταίες ημέρες κινείται κάτω από τα 200 ευρώ/MWh, τα κονδύλια που θα πρέπει να διατεθούν τους επόμενους μήνες από τον προϋπολογισμό θα είναι σχετικά περιορισμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον Οκτώβριο από το σύνολο του 1,1 δις ευρώ που θα διατεθούν για επιδοτήσεις μόλις τα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, εάν η τιμή του φυσικού αερίου φθάνει έως και τα 200 ευρώ/MWh, τότε το ποσό που πρέπει να καταβάλλει ο προϋπολογισμός ανά μήνα για τη συνέχιση των επιδοτήσεων είναι της τάξης των 80-100 εκατ. ευρώ. Ποσό που σε δωδεκάμηνη βάση οδηγεί σε πληρωμές από τον προϋπολογισμό της τάξης του 1-1,5 δις ευρώ, οι οποίες θεωρούνται διαχειρίσιμες.

Στην περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου πέσει κάτω από τα 100 ευρώ /MWh τότε τα χρήματα για τις επιδοτήσεις εξασφαλίζονται στο σύνολο τους από τον μηχανισμό ενώ το πρόβλημα και ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση ξεκινάει από τιμή φυσικού αερίου πάνω από τα 200 ευρώ/MWh .
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στην εφαρμογή του μηχανισμού όπως έχει διαμορφωθεί, υπενθυμίζοντας μάλιστα σε κάθε ευκαιρία ότι το ελληνικό σχέδιο αποτελεί βάση για τις αλλαγές που εξετάζουν οι Βρυξέλλες στο σύνολο της αγοράς της Ευρώπης.

Ο Σεπτέμβριος άφησε κέρδη στους παρόχους

Φάλτσο σε ότι αφορά τη λειτουργία του νέου συστήματος αποτέλεσαν τα τιμολόγια που είχαν διαμόρφωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο. Θέλοντας να εξασφαλίσουν ακόμη και την αρνητικότερη εξέλιξη στην χονδρεμπορική αγορά προσέφεραν τιμές ακόμη και κοντά στα 900 ευρώ/MWh με αποτέλεσμα οι επιδοτήσεις του Σεπτεμβρίου να φθάσουν στο δυσθεώρητο ύψος του 1,9 δις ευρώ εκ των οποίων τα 700 εκατ ευρώ προήλθαν από τον προϋπολογισμό. Οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν τις προβλέψεις των προμηθευτών και η μέση χονδρική τιμή να διαμορφώνεται έως σήμερα στα 431 ευρώ/MWh, αλλά βέβαια άλλο ήταν το κλίμα τον Αύγουστο.

Αυτό δεν είναι το πλήρες κόστος της αγοράς ρεύματος από την χονδρική αφού 431 ευρώ/MWh θα πρέπει να προστεθούν και τα κόστη της Αγοράς Εξισορρόπησης όπως και κάποιες πάγιες χρεώσεις. Ωστόσο ακόμη και εάν η πραγματική μέση χονδρική διαμορφώνεται στα 500-550 ευρώ/MWh η διαφορά από τις τελικές τιμές του καταναλωτή είναι μεγάλη. Αυτό είναι και ο λόγος που η αντιπολίτευση μιλάει για υπερκέρδη στην προμήθεια που μπορεί να φθάνουν και τα 500 εκατ. ευρω.
Βεβαίως η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνθηκε μετά την ανακοίνωση των τιμολογίων του Οκτωβρίου ωστόσο το πρόβλημα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί και φαίνεται ότι σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούν λύσεις το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης