Ενέργεια

Αυξάνονται τα φορτία LNG στην Ρεβυθούσα τον Οκτώβριο - Ποιοί τα φέρνουν - Στις ακριβότερες η ελληνική αγορά

Αυξάνονται τα φορτία LNG στην Ρεβυθούσα τον Οκτώβριο - Ποιοί τα φέρνουν - Στις ακριβότερες η ελληνική αγορά

Αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη - Δεύτερη ακριβότερη η ελληνική αγορά

 

Αυξάνονται τα φορτία φυσικού αερίου που προγραμματίζουν να εισάγουν οι εταιρίες προμήθειας τον Οκτώβριο. Την ίδια ώρα οι τιμή του TTF αποκλιμακώνεται και χθες έκλεισε με νέα πτώση κατά 6,79% στα 172,9 ευρώ/MWh. Ανάλογη είναι και η εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία επίσης σημειώνει πτώση το τελευταίο διάστημα βρίσκεται κάτω από τα 400 ευρώ/MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα 27 Σεπτεμβρίου η μέση τιμή στην ελληνική αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε στα 372,52 ευρώ/MWh, και είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη μετά από την αγορά της Ιταλίας όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 373,78 ευρώ/MWh.
Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η μέση τιμή είναι στα 346,21 ευρώ/MWh στην Γαλλία στα 350,21 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 310,21 ευρώ/MWh, στην Πολωνία στα 181,08 ευρώ/MWh και στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα 100,16 ευρώ/MWh.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχετικά υψηλές τιμές στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι οφείλονται στο γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση είναι αυτή του προηγούμενου μήνα όταν οι τιμές του TTF ήταν αρκετά υψηλότερες.

Πάντως η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς το προηγούμενο επταήμερο 19-15 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 385,65 ευρώ/MWh, καταγράφοντας χαμηλό έξι εβδομάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ανήλθε σε 32%, οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, οι μονάδες φυσικού αερίου το 35% και οι λιγνιτικές μονάδες μόλις το 10%.


Ποιοί φέρνουν φορτία

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο η τιμή του υπολογίζεται ότι αυτή την περίοδο είναι επτά φορές υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου. Ωστόσο οι εκτιμήσεις μιλούν για αποκλιμάκωση από το 2024 και όπως είναι γνωστό η ΕΕ έχει αποφασίσει τη μείωση της κατανάλωσης του κατά 15%.
Πάντως στη Ρεβυθούσα τα φορτία που θα εισαχθούν τον Οκτώβριο αυξάνονται κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο ελληνικός τερματικός σταθμός αξιοποιείται από τις εταιρίες για την εξαγωγή αερίου προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με το τελευταίο πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα το Οκτώβριο θα δέσουν εννέα πλοία.

Πρόκειται για ένα φορτίο της OMV PETROM που αφορά την αγορά της Ρουμανίας που θα μεταφέρει 147.710 κμ. LNG,ένα φορτίο της Μυτιληναίος επίσης 147.710 κμ. LNG, δυο φορτία της ΔΕΠΑ 36.928 κμ και 73.855 κ.μ. δυο φορτία της Elpedison 73.855 κ.μ. και 10.340 κ.μ.. Επίσης η ΔΕΗ εισάγει 73.855 κ.μ. και η βουλγαρική MET Energy εισάγει δυο φορτία 47.267 κ.μ. και 19.202 κ.μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τον Οκτώβριο σημειώνεται το φαινόμενο που είδαμε να συμβαίνει την περίοδο της ενεργειακής κρίσης δηλαδή οι εταιρίες να κλείνουν από μισό το φορτίο ενός πλοίου όπως συμβαίνει τον Οκτώβριο για τη ΔΕΗ και την Elpedison

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης