Ενέργεια

Απόσυρση των μέτρων ζητά η αγορά για σύναψη σταθερών τιμολογίων - Μετεκλογικά θα κριθεί η τύχη τους

Απόσυρση των μέτρων ζητά η αγορά για σύναψη σταθερών τιμολογίων - Μετεκλογικά θα κριθεί η τύχη τους

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργεί νέα δεδομένα λένε παράγοντες της αγοράς

 

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού καθώς όλα δείχνουν ότι τα «έκτακτα» μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για τη συγκράτηση των τιμών σε αποδεκτά επίπεδα, θα συνεχίσουν να ισχύουν όχι μόνο έως τον Ιούλιο όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, αλλά για… «όσο χρειαστεί» όπως αναφέρει σε κάθε αφορμή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο μηχανισμός του πλαφόν στην χονδρική αγορά του ρεύματος θα παραταθεί έως το τέλος του έτους, ενώ σε ότι αφορά το «έκτακτο» φορολογικό μέτρο της επιβολής τέλους των 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, μπορεί μεν να μειωθεί, αλλά θα παραμένει ως ένα επιπλέον κόστος στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αγορά θεωρεί πως η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και συνακόλουθα του ηλεκτρισμού δημιουργούν νέα δεδομένα που πρέπει να εξεταστούν και να υπάρξουν κινήσεις αποκατάστασης της ομαλότητας.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να υφίσταται αυτός ο τρόπος τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που στην πραγματικότητα «απαγορεύει» τη σύναψη συμβολαίων σταθερών τιμολογίων διάρκειας, για παράδειγμα, ενός έτους. Σε αυτά τα τιμολόγια θα μπορούσαν να ενταχθούν καταναλωτές τόσο της Μέσης όσο και της Χαμηλής Τάσης και να επωφεληθούν τόσο από τις σταθερές προβλέψιμες τιμές αλλά και από μικρές επιδοτήσεις που θα διαμόρφωναν το κόστος στο επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση δηλαδή τα 160-170 ευρώ/MWh.

Σταθερά συμβόλαια

Σήμερα οι καταναλωτές για να λάβουν επιδότηση θα πρέπει να έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο ενώ οι εταιρίες προμήθειας στην πραγματικότητα δεν «κλειδώνουν» τιμές διότι ούτε εκείνες έχουν προβλέψιμο κόστος.

Κατά τη άποψη της αγοράς ο υφιστάμενος μηχανισμός υπό τις παρούσες συνθήκες θα έπρεπε να τροποποιηθεί και να προβλέπει ότι η παροχή των επιδοτήσεων θα πρέπει να συνδυάζεται με σταθερές συμβάσεις αγοράς ρεύματος. Άλλωστε τα σταθερά συμβόλαια είναι η μέθοδος που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη.  

Οι προτάσεις αυτές έχουν παρουσιαστεί στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αλλά όπως φαίνεται η προεκλογική συγκυρία δεν επιτρέπει την ουσιαστική συζήτηση τους, πολύ δε περισσότερο που η αντιπολίτευση πλειοδοτεί σε όλα τα επίπεδα. Έτσι όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί ως έχει έως τις εκλογές και το μπαλάκι της αποκατάστασης της ομαλότητας στην αγορά θα περάσει στα χέρια της όποιας νέας πολιτικής ηγεσίας.


Το πανωπροίκι των 10 ευρώ

Πέραν αυτού οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πρέπει να πάψει η ελληνική χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι η υψηλότερη της Ευρώπης. Αυτό βεβαίως οφείλεται σε ένα βαθμό στο γεγονός ότι η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο τιμολογείται με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα, όμως σημαντικό ρόλο παίζει και το «πανωπροίκι» των 10 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

Το μέτρο επιβλήθηκε σε μια περίοδο που η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν στα 130-150 ευρώ/MWh και οι προμηθευτές επωφελούνταν σημαντικών εκπτώσεων στις διεθνείς αγορές. Μέρος των εκπτώσεων αυτών θέλησε να απορροφήσει η κυβέρνηση εξασφαλίζοντας κονδύλια για τις επιδοτήσεις επιβάλλοντας το τέλος των 10 ευρώ. Σήμερα όμως που η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 55-65 ευρώ/MWh οι προμηθευτές πληρώνουν και premium για την αγορά αερίου με αποτέλεσμα το τέλος να αποτελεί μια επιπλέον επιβάρυνση στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης