Ενέργεια

Τζαννετάκης: Στα 832 MW η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ μέσα στο 23 - Κοντά σε όρους σύνδεσης 380 MW της Unagi - Ποιά τα περιθώρια διύλισης το β΄τρίμηνο

Τζαννετάκης: Στα 832 MW η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ μέσα στο 23 - Κοντά σε όρους σύνδεσης 380 MW της Unagi - Ποιά τα περιθώρια διύλισης το β΄τρίμηνο
Η εικόνα που έδωσε στους επενδυτές το μάνατζμεντ για την συνέχεια της χρονιάς
Στίγμα για την ανάπτυξη του ομίλου της Motor Oil στις ΑΠΕ αλλά και για τις προοπτικές των περιθωρίων κέρδους για τα διυλιστήρια έδωσε ο αναπληρωτής διευθύνων Πέτρος Τζαννετάκης στο teleconference με τους διεθνείς επενδυτές και αναλυτές που έγινε το απόγευμα στις 31/5.
Ο κ.Τζαννετάκης ανέφερε, ότι η εγκατεστημένη ισχύς των assets σε ΑΠΕ θα ανέβει κατά 60 MW μέχρι το τέλος του έτους. Άρα η εγκατεστημένη ισχύς θα ανέλεθει στα 832 MW. Επιπλέον 24 MW ακόμα βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Όσον αφορά για τα margins του διυλιστηρίου απαντώντας σε ερώτηση της αναλύτριας της Goldman Sachs ο κ. Τζαννετάκης εκτίμησε ότι για το β΄ τρίμηνο θα είναι λιγότερο ισχυρά από το πρώτο και θα κυμανθούν στα 14 -15 δολ/βαρέλι, που πάντως παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Παράλληλα εκτός λειτουργίας θα παραμείνει για 40 ημέρες στο β΄τρίμηνο η μια από τις δύο μονάδες του διυλιστηρίου για το crude - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η απώλεια στην παραγωγή θα είναι ισόποση, μικρότερη θα είναι - για συντήρηση.

Ο κ. Τζαννετάκης απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών σημείωσε ότι η εξαγορά της Unagi θα επιτρέψει την ανάπτυξη για τον όμιλο στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, καθώς μέχρι τώρα έχει επικεντρωθεί κυρίως στα αιολικά. Από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο τα 380 MW είναι πολύ κοντά να πάρουν όρους σύνδεσης, που σημαίνει ότι σε 1,5 χρόνο θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ. Όπως είναι γνωστό η Motor Oil, διαμέσου της MORE απέκτησε το 75% του 51% του χαρτοφυλακίου αδειών 1,9 GW, ενώ το υπόλοιπο 25% ανήκει στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Όπως απαντήθηκε στους αναλυτές η Motor Oil θα ενοποιεί την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου αυτού.

H εικόνα του πρώτου τριμήνου

Aναλύοντας την εικόνα του ομίλου στο α΄τρίμηνο του 2023 ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε στην ισχυρή πορεία του διυλιστηρίου, που παρουσίασε περιθώρια κέρδους 143 δολ ανά μετρικό τόνο και 155 δολ σε προσαρμοσμένο επίπεδο, υψηλότερα του δ΄τριμήνου του 2022. Στο τρίμηνο αυτό πέρασαν από την διαδικασία της διύλισης 3.449 χιλ μετρικοί τόνοι, από τους οποίους οι 2.263 χιλ ήταν για crude και οι υπόλοιποι για λοιπά προϊόντα. Το αντίστοιχο
για το α΄τρίμηνο του 2022 ήταν 3.371 μ.τόνοι.

Το πετρέλαιο προήλθε από το Ιράκ κατά 67%, την Λιβυή 14%, την Βόρεια Θάλασσα 10% και το Καζακστάν 9%.Παρά τον χαμηλότερο όγκο πωλήσεων σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2022 το EBITDA του διυλιστηρίου ανέβηκε στα 384 εκατ σε προσαρμοσμένο επίπεδο, έναντι 262 εκατ.

Τα cracks ανέβηκαν στην βενζίνη και υποχώρησαν στις αερομεταφορές, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε κατά 5,2% στο σύνολο της εγχώριας αγοράς στους 2.540 χιλ μ.τόνους για το α΄τρίμηνο του 2023 έναντι του αντιστοίχου του 2022. Ανοδικά κινήθκαν οι κλάδοι LPG, Βενζίνη, Diesel, Αεροεμεταφορές (+25%) και πτωτικά (-33%) το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα προϊόντα κατευθύνθηκαν σε ποσοστό 71% σε εξαγωγές με μεγάλη διασπορά στις επιμέρους αγορές.
Τα περιθώρια του διυλιστηρίου κινήθκαν ανοδικά στο α΄τρίμηνο και ξεπέρασαν τα μέσα επίπεδα των ομοειδών επιχειρήσεωνν της Μεσογείου που έπεσαν στα 129 δολ/μ/τόνο.

Στον τομέα παραγωγής ενέργειας η παραγωγή ανήλθε σε 459.524 MWh, καθώς ενοποιήθηκε το χαρτοφυλάκιο του εξαγορασθέντος Ανέμου, το ποσοστό στην αγορά ηλεκτρισμού των παρόχων έφθασε το 5,1% και τα σημεία σύνδεσης - φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανήλθαν σε  900.

Οι επενδύσεις για τον όμιλο ανήλθαν στα 270 εκατ και ειδικά για το διυλιστήριο στα 170 εκατ.

Σημαντικές ωφέλειες δεν θα υπάρξουν από την μείωση του ενεργειακού κόστους καθώς αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των τιμών των EUAs.


Νωρίτερα το WEN κατέγραφε για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2023:

https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/545017/motor-oil

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης