Ενέργεια

Παρά την πτώση 13% της τιμής του TTF στα 23 ευρώ, παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι η κρίση δεν τελείωσε

Παρά την πτώση 13% της τιμής του TTF στα 23 ευρώ, παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι η κρίση δεν τελείωσε

Η πτώση της τιμής πλέον αποτυπώνεται και στην εγχώρια χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, που ξεκίνησε τον Ιούνιο κάτω από τα 80 ευρώ/ΜWh

 

Στο επίπεδο τιμών των πρώτων μηνών της ενεργειακής κρίσης δηλαδή των αρχών Φθινοπώρου του 2021 έχουν επιστρέψει οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF, αν και έγκυροι αναλυτές αλλά και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ενεργειακή αναταραχή δεν έχει τελειώσει.


Χαρακτηριστική ήταν χθεσινή αναφορά του Ευάγγελου Μυτιληναίου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Mytilinaios ότι η κρίση δεν μας έχει ξεχάσει και ότι η Ευρώπη το χειμώνα που πέρασε ήταν απλώς τυχερή, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και της περιορισμένης ζήτησης φυσικού αερίου από την Άπω Ανατολή, αφού η Κίνα ήταν σε lock down. «Είμαστε στο έλεος του καιρού και της Κίνας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει προσφορά LNG, όμως στην Άπω Ανατολή οι τιμές είναι υψηλότερες και τα καράβια θα αρχίσουν να στρίβουν προς τα εκεί.

Κάτι που φαίνεται εξαιρετικά πιθανό με την τιμή του TTF να προσεγγίζει πλέον τα 20 ευρώ/MWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η τιμή του TTF έκλεισε στα 23,220 ευρώ/MWh, χάνοντας 13,526% μέσα σε μία ημέρα.

Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου πλέον αποτυπώνεται και στην εγχώρια χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, που ξεκίνησε τον Ιούνιο κάτω από τα 80 ευρώ/ΜWh.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 78,42 ευρώ/MWh, μετά από μία ελαφρά άνοδο κατά 3%, από τα 76,43 ευρώ/MWh της προηγούμενης ημέρας (1/6), ένα επίπεδο που διαμορφώθηκε μετά από μία πτώση κατά 24% από τα 101,05 ευρώ/MWh της 31ης Μαϊου.
Μάλιστα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι χαμηλότερη από το πλαφόν που έχει τεθεί σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού ακόμη και των ΑΠΕ που είναι στα 85 ευρώ/MWh.


Mείωση εσόδων για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης


Το πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού που έχει οριστεί από το υπουργείο Ενέργειας για τον Ιούνιο είναι 211,61 ευρώ/MWh για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, τα 123,31 ευρώ/MWh για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, τα 167,48 ευρώ/MWh για τις μονάδες αερίου ανοιχτού κύκλου, τα 112 ευρώ/MWh για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και τα 85 ευρώ/MWh για τις ΑΠΕ.

Αν οι τιμές στην χονδρική αγορά συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους τότε οι εισροές στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα μηδενιστούν, προδιαγράφοντας και το τέλος των επιδοτήσεων οι οποίες επί του παρόντος έχουν λάβει παράταση ως προς το τεχνικό σκέλος έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Επί της ουσίας τους τελευταίους μήνες κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αφού σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται και οι λιανικές τιμές των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

H υποτονική ζήτηση αερίου από την ηλεκτροπαραγωγή και τη βιομηχανία, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό, για την εποχή, επίπεδο αποθεμάτων αερίου της Ευρώπης (πάνω από 66% στα τέλη Μαίου) και τις σταθερές εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG) ήταν η βασική αιτία της πτώσης της τιμής ΤΤF τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα, παρά τη τεράστια πτώση της τιμής του αερίου, η βιομηχανική ζήτηση στην Ευρώπη δεν έχει ανακάμψει, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι η βιομηχανία προσβλέπει σε περαιτέρω πτώση για να αυξήσει τη κατανάλωση.

Οι τιμές του αερίου υποχωρούν συνεχώς επί 8 εβδομάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίας πτώσης που έχει παρατηρηθεί εδώ και περισσότερα από 6 χρόνια.
Πάντως αναλυτές όπως η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι το καλοκαίρι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ακολουθήσουν εκ νέου ανοδική πορεία και θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 70 ευρώ/MWh, ενώ τον επόμενο χειμώνα θα ξεπεράσουν τα 90 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης