Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 2% για το πετρέλαιο δια χειρός ... Σαουδικής Αραβίας

Άνοδος πάνω από 2% για το πετρέλαιο δια χειρός ... Σαουδικής Αραβίας
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας προστίθεται στις περικοπές του ΟΠΕΚ+

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, αφού ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Ιούλιο.

Τα  Brent ενισχυόταν κατά 2,4%, στα 77,94 δολ. το βαρέλι στις 17:10 ώρα Ελλάδας, αφού άγγιξαν το υψηλό της συνεδρίασης των 78,73 δολαρίων.Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate κέρδιζε 2,6%, στα 73,58 δολ. αφού έφτασε σε ενδοημερήσιο υψηλό των 75,06 δολαρίων.

Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν κέρδη άνω του 2% την Παρασκευή, αφού το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του βασιλείου θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο από περίπου 10 εκατομμύρια bpd τον Μάιο. Η περικοπή είναι η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια στη Σαουδική Αραβία.

Η εθελοντική περικοπή είναι πάνω από μια ευρύτερη συμφωνία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024, καθώς η ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ+ επιδιώκει να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ+ αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού και έχει μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά συνολικά 3,66 εκατομμύρια bpd, που αντιστοιχεί στο 3,6% της παγκόσμιας ζήτησης.


«Η Σαουδική Αραβία παραμένει πιο πρόθυμη από τα περισσότερα άλλα μέλη να κινηθεί όσον αφορά τη διασφάλιση των τιμών του πετρελαίου πάνω από 80 δολάρια ανά βαρέλι, κάτι που είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση του δικού της δημοσιονομικού προϋπολογισμού για το έτος», δήλωσε ο Suvro Sarkar, επικεφαλής της ομάδας ενεργειακού τομέα της DBS Bank.

Ο αναλυτής της SEB, Bjarne Schieldrop, δήλωσε ότι η αντίδραση της αγοράς τη Δευτέρα ήταν σχετικά σιωπηλή, αφού η προηγούμενη μείωση από τον ΟΠΕΚ+ απέτυχε να στηρίξει τις τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Consultancy Rystad Energy εκτιμά ότι η πρόσθετη περικοπή της Σαουδικής Αραβίας είναι πιθανό να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι  το έλλειμμα της αγοράς σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, γεγονός που θα μπορούσε να  ενισχύσει τις τιμές του Brent τον Δεκέμβριο του 2023 από 1 έως 6 δολάρια το βαρέλι, ανάλογα με το πόσο καιρό η Σαουδική Αραβία διατηρεί την παραγωγή στα 9 εκατομμύρια bpd τους επόμενους έξι μήνες.

«Ο άμεσος αντίκτυπος στην αγορά αυτής της περικοπής στη Σαουδική Αραβία είναι πιθανώς χαμηλότερος, καθώς η άντληση αποθεμάτων απαιτεί χρόνο και η αγορά πιθανότατα έχει ήδη κάποιες σημαντικές πιθανότητες για περικοπή σήμερα», πρόσθεσαν οι αναλυτές της τράπεζας.

Ωστόσο, πολλές από τις μειώσεις του ΟΠΕΚ+ θα έχουν μικρό πραγματικό αντίκτυπο, καθώς οι χαμηλότεροι στόχοι για τη Ρωσία, τη Νιγηρία και την Αγκόλα τις ευθυγραμμίζουν με τα πραγματικά επίπεδα παραγωγής τους.

Αντίθετα, επετράπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να αυξήσουν τους στόχους παραγωγής κατά 200.000 bpd στα 3,22 εκατομμύρια bpd για να αντικατοπτρίζουν τη μεγαλύτερη παραγωγική τους ικανότητα.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης