Ενέργεια

RTΕ: Με πυρηνική ενέργεια η Γαλλία θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση ως το 2035

RTΕ: Με πυρηνική ενέργεια η Γαλλία θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση ως το 2035
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας έως το 2035, η RTE προβλέπει κατά μέσο όρο 350 TWh διαθεσιμότητας πυρηνικής ενέργειας ετησίως, μεταφέρει το Reuters
Τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία έως το 2035, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία θα χρειαστεί να διατηρήσει την υπάρχουσα πυρηνική της δυναμικότητα, δήλωσε την Τετάρτη 7/6 ο πάροχος δικτύου RTE, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον Μάρτιο έναν νόμο για τον τερματισμό των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν C02 το 2035.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια τόσο για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) όσο και για τις μονάδες μπαταριών που χρειάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες για την παραγωγή τους.

Η παραγωγή συνθετικών αεροπορικών καυσίμων βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ισχύ, ως αποτέλεσμα, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να αυξάνεται κατά σχεδόν 10 τεραβατώρες (TWh) ετησίως κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία σε μεταξύ 580 και 640 TWh το 2035, αναφέρει η έκθεση RTE για το κλίμα και την ενέργεια.

Αυτό συγκρίνεται με 452,8 TWh το 2022, που ήταν έτος κρίσης καθώς η Ευρώπη προσπάθησε να περιορίσει την ενεργειακή της ζήτηση για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του πολέμου της Ουκρανίας και ο πυρηνικός στόλος της Γαλλίας υπόκειται σε ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο συντήρησης, που σημαίνει ότι η ενεργειακή της παραγωγή μειώθηκε σε χαμηλό 34 ετών.

Η άνοδος της ζήτησης

Η ζήτηση παρέμεινε κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα και μόνο από το 2025 η έκθεση προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης θα ανταποκρίνεται στα επίπεδα που παρουσιάστηκαν τελευταία στη δεκαετία του 1980, όταν κατασκευάστηκε ένας στόλος νέας πυρηνικής ικανότητας για να ανταπεξέλθει.

«Αυτό υπογραμμίζει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το γαλλικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η έκθεση.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας έως το 2035, η RTE προβλέπει κατά μέσο όρο 350 TWh διαθεσιμότητας πυρηνικής ενέργειας ετησίως.

Ένας νέος αντιδραστήρας Flammanville 3, που αναμένεται να αρχίσει να παράγει στο τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις, θα προσθέτει 10 TWh ετησίως.
Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι η Γαλλία θα χρειαστεί στους άλλους αντιδραστήρες της χώρας να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους στα 60 χρόνια, κάτι που εξετάζει η ASN.

Η πυρηνική ενέργεια συνήθως προμήθευε περίπου το 70% της προμήθειας της Γαλλίας και θα παραμείνει κυρίαρχη, αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθούν.
Η νέα χερσαία αιολική και ηλιακή ενέργεια αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ έως το 2030, ενώ η υπεράκτια αιολική αναμένεται να ξεπεράσει ως η κύρια πηγή ανάπτυξης μεταξύ 2030 και 2035.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης