Ενέργεια

Η διασπορά "ασπίδα" στις αρνητικές τιμές - Ευκαιρίες σε αιολικά πάρκα αναζητεί η ΔΕΗ

Η διασπορά

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και το στοίχημα των δικτύων

 

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ενεργειακή αγορά, με τις αρνητικές τιμές, δεν ανησυχούν τον μεγαλύτερο «παίκτη» της αγοράς, τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες παράγοντες της αγοράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου «Lights On» της Eurelectric, όσοι επενδύουν σε ένα διευρυμένο «καλάθι» δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Το είχε επισημάνει και στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Α΄ του 2024 επισημαίνοντας ότι το «πακέτο» των έργων της ΔΕΗ έχει τεχνολογική διασπορά (ΑΠΕ, φυσικό αέριο και μπαταρίες), γεωγραφική διασπορά με συνέπεια να μην επηρεάζονται όλα τα έργα από τις καιρικές συνθήκες, διαθέτει το λιανεμπόριο, με συνέπεια να γίνεται μια συνολική διαχείριση του ρίσκου.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι στο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της επιχείρησης επικρατούν οι φωτοβολταϊκές μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ θα «κυνηγήσει» επενδυτικές ευκαιρίες σε αιολικά πάρκα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Αστάθεια και νέες συνθήκες

«Οι αρνητικές τιμές αποτελούν μια νέα συνθήκη για τους παραγωγούς ενέργειας στην Ελλάδα. Οι ΑΠΕ ήρθαν γρήγορα και επηρεάζουν την ενεργειακή αγορά. Δεν υπάρχει επενδυτής που να επενδύει σε ΑΠΕ αυτή τη στιγμή και να μη σκέφτεται πως θα είναι η αγορά στα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Όποια μελέτη μεγάλων οίκων κι αν διαβάσει κανείς, βλέπει ότι οι μέσοι όροι των τιμών της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά θα είναι της τάξης των 60, 70 ή και 80 ευρώ. Διαπιστώνεται μια μεγάλη αστάθεια.
Οι τιμές θα είναι και πάρα πολύ χαμηλές ή και αρνητικές αλλά και πολύ υψηλές κάποιες φορές. Όμως με τον μέσο όρο προγραμματίζεται και εκτελείται μια επένδυση, ξέροντας a priori ότι θα υπάρχουν και περίοδοι με αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε χθες στέλεχος της αγοράς, στο περιθώριο του συνεδρίου «Lights On» της Eurelectric που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι.

Ανοίγουν νέες business

Όσο για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ε.ΟΝ και πρόεδρο της Eurelectric Leonard Birnbaum ανέφερε χθες στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, ότι τα φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν τα μεσημέρια να ρίχνουν τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, παράλληλα, όπως τόνισε, οι αρνητικές τιμές θα ανοίξουν νέες business, όπως στην αποθήκευση και στο demand response. «Αυτό ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Για παράδειγμα στη Γερμανία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε για οκτώ ώρες αρνητικές τιμές. Με τον εξηλεκτρισμό θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να προσθέτουμε ΑΠΕ στο μίγμα, επομένως το στοίχημα είναι να αναβαθμιστούν τα δίκτυα, για να μπορούν να ανταποκριθούν», τόνισε ο κ. Birnbaum .

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει παράλληλα τα δίκτυα να ψηφιοποιηθούν για να επιτευχθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης των ΑΠΕ. Σε 15 χρόνια εγκαταστάθηκαν 1 εκατ. σταθμοί ΑΠΕ και ο στόχος είναι να αυξηθούν στα 3 εκατ. έως το 2030. Γι΄ αυτό ο επικεφαλής της Eurelectric επεσήμανε ότι είναι αδύνατον να γίνει διαχείριση αν τα δίκτυα δεν ψηφιοποιηθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης