Ενέργεια

Οι δύο επιλογές της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή πολιτική Trump

Οι δύο επιλογές της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή πολιτική Trump
Nέα δεδομένα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή πολιτική (Oilprice.com)

Σημαντικές αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές  ενέργειας θα μπορούσαν να προκαλέσουν   οι προτεινόμενες δασμολογικές πολιτικές του Donald Trump, ιδιαίτερα εάν πυροδοτήσουν αντίποινα από μεγάλους εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα.

Η ΕΕ προετοιμάζεται για πιθανές εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να προστατεύσει τα συμφέροντά της αποφεύγοντας την κλιμάκωση.

Ενώ ορισμένοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ μπορεί να έχουν περιορισμένες επιλογές για αντίποινα, η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική ατζέντα του Trump εγκυμονεί κινδύνους για τους παραγωγούς ενέργειας των ΗΠΑ και τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ απέχουν τέσσερις μήνες, αλλά σε ορισμένες πρωτεύουσες, οι πολιτικοί είναι ήδη νευρικοί. Ο Donald Trump έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς σε σχεδόν οτιδήποτε έρχεται στη χώρα. Αλλά ορισμένοι είναι ανήσυχοι  και στις ΗΠΑ επειδή μια δασμολογική πολιτική θα μπορούσε να ανατρέψει τα ενεργειακά εμπορεύματα.

Επιβολή δασμών

 Η δασμολογική προσέγγιση που έχει προτείνει ο Donald Trump ως αυτό που φαίνεται να είναι το επίκεντρο της εμπορικής του πολιτικής δεν είναι καινούργια για αυτόν. Από την πρώτη του θητεία στο Οβάλ Γραφείο ευνοούσε πολιτικές προστατευτισμού και δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει ξαφνικά ρότα. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι οι δασμοί θα πυροδοτήσουν εμπορικούς πολέμους και οι εξαγωγές των ΗΠΑ θα υποφέρουν - ιδίως στην ενέργεια.

 Σύμφωνα με τον Κλάιντ Ράσελ του Reuters η δασμολογική προσέγγιση θα επηρεάσει πολύ πιθανό τις εξαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ προς την Κίνα -η οποία είναι επίσης ο πρωταρχικός στόχος αυτής της δασμολογικής προσέγγισης- με αρνητικό τρόπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα θα μπορούσε ουσιαστικά να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές ενέργειας από τις ΗΠΑ ως απάντηση στους δασμούς. Αυτό δεν θα ήταν καλό για τις τιμές του πετρελαίου ή του LNG.

 Ωστόσο, θα ήταν καλό για την Ευρώπη, η οποία είναι ένας άλλος μεγάλος εισαγωγέας αμερικανικών ενεργειακών εμπορευμάτων και η οποία θα επωφεληθεί σημαντικά από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων σε ένα σενάριο όπου ο Trump επιβάλλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, και η Κίνα ανταποδίδει με απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

 Η Ευρώπη, ωστόσο, βρίσκεται σε επισφαλή θέση γιατί όταν ο Trump πρότεινε ότι θα επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές, εννοούσε επίσης  και τις ευρωπαϊκές εισαγωγές, προφανώς, επειδή υπάρχει μεγάλη πίεση στις Βρυξέλλες και υπάρχουν σχέδια για απάντηση της ΕΕ σε μια αλλαγή  της  εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times  το μπλοκ ετοιμάζει δύο εναλλακτικές απαντήσεις στις εμπορικές πολιτικές του Trump, σε περίπτωση που εκλεγεί. Η πρώτη προσφέρει μια εμπορική συμφωνία στη νέα διοίκηση. Η άλλη απειλεί με αντίποινα.

 

Τα σχέδια της ΕΕ

 «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε εταίρος για τις ΗΠΑ, όχι πρόβλημα», δήλωσε στους Financial Times ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών. «Θα ψάξουμε για συμφωνίες, αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας εάν το πετύχουμε. Δεν θα μας καθοδηγεί ο φόβος».

 Ωστόσο, είναι ακριβώς ο φόβος που προτρέπει τους αξιωματούχους στις προετοιμασίες τους για μια δεύτερη προεδρία Trump, επειδή θυμούνται την πρώτη και τους δασμούς που η κυβέρνηση των ΗΠΑ χτύπησε ορισμένες ευρωπαϊκές εισαγωγές εκείνη την εποχή. Τότε, ο Trump επέβαλε δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ. Η ΕΕ ανταπέδωσε με δικούς της δασμούς—στις μοτοσικλέτες και το ουίσκι των ΗΠΑ.

 Δεν θα είναι πολύ διαφορετικό ούτε αυτή τη φορά. Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να απειλεί ότι θα σταματήσει να αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο ή πετρέλαιο από τις ΗΠΑ προκειμένου να απαντήσει για πιθανούς δασμούς. Αυτή η κίνηση είναι δυνατή για την Κίνα επειδή έχει πρόσβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας, ιδίως στη Ρωσία. Η ΕΕ δεν το κάνει. Ουσιαστικά, η ΕΕ δεν έχει πολλές επιλογές αντιποίνων κατά των ΗΠΑ —ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, οι παραγωγοί ενέργειας των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν σε μπελάδες.

 Σε περίπτωση που όλοι οι εμπορικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών αντεπιτίθενται στους δασμούς Trump με τους δικούς τους. Αυτό, γράφει ο Russell, θα έκανε  τις αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας πιο ακριβές και θα ανάγκαζε τους παραγωγούς να προσφέρουν εκπτώσεις για να παραμείνουν στο παγκόσμιο παιχνίδι εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 Ωστόσο, οι πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον ελάχιστες. Για αρχή, όπως σημειώθηκε, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές των ΗΠΑ δεν έχουν πραγματικά εναλλακτικό προμηθευτή, επομένως θα πρέπει απλώς να συνεχίσουν να αγοράζουν αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο όπως πριν - με δασμούς ή χωρίς δασμούς.

 Αυτό ισχύει για την ΕΕ καθώς και την Ιαπωνία, η οποία δεσμεύεται από τις κυρώσεις της G7 κατά της Ρωσίας να ελαχιστοποιήσει τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Επιπλέον, η αποφυγή των εμπορευμάτων των ΗΠΑ από εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, όπως η Κίνα, θα πίεζε τις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης