Ενέργεια & Αγορές

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι τιμές των καυσίμων - Υποχωρούν βενζίνη και ντίζελ

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι τιμές των καυσίμων - Υποχωρούν βενζίνη και ντίζελ

Η υποχώρηση των διεθνών τιμών θα αρχίσει να φαίνεται και στην αντλία με την τιμή της βενζίνης να υποχωρεί κατά 0,04 λεπτά το λίτρο και του ντίζελ κατά 0,12 λεπτά το λίτρο

 

Μειώσεις στις τιμές καυσίμων φέρνει η πρωτοφανής βουτιά των τιμών του αργού και η επιστροφή του σε επίπεδα ακόμη και κάτω από αυτά που βρισκόταν πριν τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ κατά του Ιράν, στις 13 Ιουνίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου WΙT που άρχισε να κατρακυλάει από το βράδυ της Δευτέρας προεξοφλώντας την εκεχειρία που ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, υποχωρώντας στα 68,51 δολάρια το βαρέλι συνέχισε χθες να υποχωρεί. Στις 21.44 ώρα Ελλάδος υποχώρησε στα 64,41 καταγράφοντας πτώση κοντά στο 6% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας ακολουθώντας τα θεμελιώδη της αγοράς, δηλαδή τον βασικό κανόνα προσφοράς ζήτησης.

Η κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή σύμφωνα με τους ψύχραιμους αναλυτές της αγοράς έλαβε χώρα σε μια συγκυρία πλεονάζουσας παραγωγής τόσο από τις χώρες του ΟΠΕΚ όσο και τις ΗΠΑ, παράγοντας που σε συνδυασμό με την ασθενική ανάπτυξη της Κίνας και της Ευρώπης δεν θα δικαιολογούσε αυξήσεις στη τιμή του αργού πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη και στο απίθανο έως αδύνατο-όπως αποδείχτηκε στην πράξη- ενδεχόμενου αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση ακόμη και στην περίπτωση αυτού του απευκταίου σεναρίου αυξήσεις πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι θα είχαν μια βραχύβια διάρκεια.

Με την «πυρκαγιά» στην Μέση Ανατολή να έχει τεθεί προς το παρόν υπό έλεγχο χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια αναζωπύρωσης, οι ανησυχίες και στην ελληνική αγορά, όπως και σε όλο τον πλανήτη παραμένουν.

Επί του παρόντος, τουλάχιστον οι καταναλωτές υγρών καυσίμων θα αρχίσουν από σήμερα κιόλας να βλέπουν τις πρώτες μειώσεις, αυτής της πρωτοφανούς διακύμανσης των τιμών αργού και προϊόντων -βενζίνες και ντίζελ κίνησης- στην αντλία. Παράγοντες της αγοράς δυσκολεύονται να χωνέψουν τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών των τελευταίων ημερών. Είδαν την τιμή της βενζίνης να κινείται από τα συν 30 δολάρια στο μηδέν και του ντίζελ από τα συν 60 δολάρια το βαρέλι στα μείον 80 δολάρια, κάτι που περιγράφουν ως πρωτόγνωρο στα πολλά τελευταία χρόνια που συμμετέχουν στην αγορά.

Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές

Από σήμερα, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών, η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών θα αρχίσει να φαίνεται και στην αντλία με την τιμή της βενζίνης να υποχωρεί κατά 0,04 λεπτά το λίτρο και του ντίζελ κατά 0,12 λεπτά το λίτρο.

Η αποκλιμάκωση, στο βαθμό που δεν έχουμε κάποια ανατροπή του σκηνικού στη διεθνή αγορά, θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση αύριο και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και την Παρασκευή η τιμή της βενζίνης στην αντλία θα επιστρέψει στα επίπεδα της 13ης Ιουνίου, δηλαδή στο 1,737 λεπτά ανά λίτρο από 1,772 και του ντίζελ κίνησης στα 1,48 λεπτά το λίτρο από 1,556 λεπτά.

Εντυπωσιακό γύρισμα κατέγραψε και η τιμή του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο του TTF, σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά. Μετά από μια ημερήσια πτώση της τάξης του 11,3% η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε στα 35,715 ευρώ/μεγαβατώρα επιστρέφοντας στα επίπεδα της 13ης Ιουνίου.

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες σχεδόν τις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης, παρά την αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, με την ελληνική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει μέσω του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Τσάφου ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας των καταναλωτών σε περίπτωση που χρειαστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης