Ενέργεια & Αγορές

ΕΕ: Θα στηριχθεί στη spot αγορά LNG μετά το τέλος του ρωσικού αερίου – Τι λένε οι αναλυτές

ΕΕ: Θα στηριχθεί στη spot αγορά LNG μετά το τέλος του ρωσικού αερίου – Τι λένε οι αναλυτές
Το μερίδιο των spot φορτίων στην ευρωπαϊκή αγορά έχει ήδη ξεπεράσει το 70% τους τελευταίους μήνες
Οι αγοραστές LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προτιμήσουν spot φορτία αντί μακροπρόθεσμων συμφωνιών για να καλύψουν το κενό που θα αφήσει η πανευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου το 2027, καθώς η αβεβαιότητα για τη ζήτηση παραμένει υψηλή, ανέφεραν αναλυτές στο Montel.

Ο ανώτερος αναλυτής της Wood Mackenzie, Νάτσο Γκαρθία-Λαχάρα, σημείωσε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αγοραστές θα κινηθούν «με σύνεση», καθώς οι τιμές των σποτ φορτίων φαίνονται έτοιμες να «κατρακυλήσουν».

Οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG στην Ευρώπη έχουν ήδη μειωθεί «απότομα» λόγω της αναμενόμενης υπερπροσφοράς, της καθοδικής προοπτικής των τιμών και της «υψηλής» αβεβαιότητας για τη μελλοντική ζήτηση ενέργειας στην ήπειρο. 

«Σε αυτό το περιβάλλον, οι εταιρείες είναι πιο διστακτικές να αναλάβουν δεσμεύσεις που τις καθηλώνουν σε μεγάλα συμβολαιακά φορτία για πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Κρίστοφ Χάλσερ, ανώτερος αναλυτής της Rystad, συμφώνησε ότι οι εισαγωγείς δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν πλήρως τους όγκους που χάνονται από το ρωσικό έργο Yamal όταν η απαγόρευση αρχίσει να ισχύει το φθινόπωρο του 2027, επικαλούμενος την τρέχουσα υπερπροσφορά και τις χαμηλές τιμές. 

Το μερίδιο των σποτ φορτίων στην ευρωπαϊκή αγορά έχει ήδη ξεπεράσει το 70% τους τελευταίους μήνες.

Οι περισσότερες εισαγωγές ρωσικού LNG προς την ΕΕ προέρχονται από το εργοστάσιο Yamal, δυναμικότητας 16,5 εκατ. τόνων ετησίως, με συμβόλαια που αφορούν την TotalEnergies (4 εκατ. τόνους), τη γερμανική Sefe (2,9 εκατ. τόνους) και την ισπανική Naturgy (2,5 εκατ. τόνους). 

Πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε ότι για την TotalEnergies είναι δύσκολο να πάρει θέση μέχρις ότου δημοσιευθεί ένα «σαφές και οριστικό» νομοθετικό κείμενο. 

Εάν η απαγόρευση αφορά μόνο εισαγωγές στην Ευρώπη και όχι γενικά αγορές ρωσικού LNG, μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκο για την εταιρεία να κηρύξει ανωτέρα βία και να αποδεσμευτεί από το μακροχρόνιο συμβόλαιο με τη Novatek.

Εκπρόσωπος της Sefe δήλωσε ότι η στρατηγική της εταιρείας συνδυάζει «την αξιοπιστία των μακροπρόθεσμων συμβολαίων με την ευελιξία των σποτ συναλλαγών».

Ο Γκαρθία-Λαχάρα πρόσθεσε ότι τυχόν νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες με εναλλακτικούς προμηθευτές τα επόμενα χρόνια θα αφορούν «μειωμένους» όγκους και θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευελιξία. 

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μη καθορισμένο τελικό προορισμό των φορτίων, προσφέροντας στους αγοραστές «ευκαιρίες αρμπιτράζ» μεταξύ αγορών.

Και νέες συμφωνίες

Ορισμένοι εισαγωγείς ρωσικού LNG έχουν ήδη συνάψει νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες με άλλους προμηθευτές. 

Η Naturgy ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα 20ετές συμβόλαιο για 1,4 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από τη Venture Global των ΗΠΑ από το 2030, ενώ υπέγραψε και μνημόνιο συνεργασίας με το Ομάν για έως 1,4 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως για δέκα χρόνια από το 2030. 

Η Sefe, αντίστοιχα, έχει υπογράψει πολλαπλές συμφωνίες με προμηθευτές από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή για να εξασφαλίσει φορτία τα επόμενα χρόνια.

Ο Γκαρθία-Λαχάρα απέρριψε τον κίνδυνο ελλείψεων μετά την απαγόρευση, σημειώνοντας ότι η ρωσική παραγωγή δεν θα εξαφανιστεί από την παγκόσμια αγορά, αλλά θα κατευθυνθεί προοδευτικά σε άλλες περιοχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης