Στη φάση υλοποίησης βρίσκεται η προκαταρτική μελέτη για τη σύνδεση της μονάδας «Πτολεμαΐδας V» της ΔΕΗ - μετά την απόφαση μετατροπής της από λιγνιτική σε φυσικού αερίου- με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ). Ο τρέχων προϋπολογισμός των περίπου 29 εκατ. ευρώ για το νέο έργο θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ και δανεισμό, με την τελική επενδυτική απόφαση να προσδιορίζεται να ληφθεί τον Μάρτιο του 2027 από τον Διαχειριστή, με την επιφύλαξη λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης από τη ΔΕΗ και την εκ μέρους της ανάληψη των απαιτούμενων συμβατικών δεσμεύσεων.
Η διάρκεια του έργου θα είναι 20 μήνες από τη λήψη της επενδυτικής απόφασης του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή εκτός απροόπτου ο αγωγός θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2028.
Σε συνέχεια συμπληρωματικού αιτήματος της ΔΕΗ τον Νοέμβριο του 2025 για τη σύνδεση της μονάδας Πτολεμαΐδα V με το ΕΣΜΦΑ, ο ΔΕΣΦΑ έχει προχωρήσει στις σχετικές τεχνικές αξιολογήσεις για τον καθορισμό των αναγκαίων επενδύσεων. Έτσι, προκαταρκτικά, εντόπισε την ανάγκη για συγκεκριμένες επενδύσεις όπως είναι η επέκταση του αγωγού Δυτικής Μακεδονίας, μήκους περίπου 10 χλμ. και διαμέτρου 30" έως τη μονάδα της «Πτολεμαΐδας V» καθώς και η εγκατάσταση ενός Μετρητικού – Ρυθμιστικού σταθμούς ισχύος τουλάχιστον 850 MWh ανά ώρα, σύμφωνα με την αίτηση της ΔΕΗ. Ο αγωγός θα είναι έτοιμος για να δέχεται και υδρογόνο.
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, η σύνδεση με τη νέα εγκατάσταση της ΔΕΗ θα ενισχύσει την αποδοτική αξιοποίηση του αγωγού Δυτικής Μακεδονίας και θα αυξήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων στη Δυτική Μακεδονία για τις επόμενες δεκαετίες, με ελάχιστο πρόσθετο κόστος καθώς στα αναμενόμενα οφέλη από το νέο έργο σύνδεσης θα είναι και η δυνατότητα πρόσβασης και νέων χρηστών.
Πώς θα ανακτηθεί το κόστος
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, το έργο θα αντιμετωπιστεί ως ένα έργο σύνδεσης, το οποίο θα ανακτηθεί εν μέρει μέσω του Τέλους Σύνδεσης (σήμερα εκτιμάται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ, για το σημείο εξόδου που θα δημιουργηθεί) και το υπόλοιπο μέρος, που σήμερα εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ, θα συμπεριληφθεί στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση (ΡΠΒ) των υπηρεσιών μεταφοράς, και θα ανακτηθεί μέσω των ρυθμιζόμενων τιμολογίων.
Προς το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης και του Κανονισμού Τιμολόγησης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), η ΔΕΗ υποχρεούται να δεσμεύει επαρκή δυναμικότητα στο νέο σημείο εξόδου, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρόνο που απαιτείται για την ανάκτηση του επενδυτικού κόστους.
Δυνατότητες επέκτασης
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε εξασφαλίσει τον περασμένο Δεκέμβριο το «πράσινο φως» της ΡΑΑΕΥ για τη μετατροπή της Πτολεμαΐδα V, από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου. Η σχετική αίτηση είχε υποβληθεί από τη ΔΕΗ στις 20 Νοεμβρίου 2025 ώστε η λιγνιτική μονάδα ηλεκτρικής ισχύος 660 MWel και θερμικής ενέργειας ισχύος 140ΜWth για τηλεθέρμανση, να μετατραπεί σταδιακά σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου OCGT ονομαστικής ισχύος 294,95 MW και αργότερα σε μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου CCGT 438,6 MW με προοπτική περαιτέρω επαύξησης της παραγωγικής της δυνατότητας στο μέλλον. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr






