Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και θα πρέπει να λάβει υπόψη τα εισερχόμενα δεδομένα πριν αποφασίσει εάν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel.
Τα επιτόκια της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα την Πέμπτη 23/7, αλλά έδωσε ισχυρές ενδείξεις ότι μια αύξηση τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν επιστρέψει γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές του φυσικού αερίου επίσης αυξάνονται.
«Η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο μας έθεσε ήδη σε καλή θέση από την οποία μπορούμε να παρακολουθούμε στενά τις περαιτέρω εξελίξεις», δήλωσε ο Nagel σε ανακοίνωσή του.
Οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή
«Βλέπουμε στη Μέση Ανατολή ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη», πρόσθεσε. «Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε έντονη αβεβαιότητα». Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων συζητήθηκε την Πέμπτη, η απόφαση να παραμείνει σε αναμονή ήταν ομόφωνη, εν μέρει επειδή η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας δεν δημιουργεί δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό.
Ο Νάγκελ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων για οποιαδήποτε μεταβολή των επιτοκίων και θα πρέπει αντ' αυτού να αναλύσει τον μεγάλο όγκο δεδομένων που θα υποβληθούν πριν από την επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Σεπτεμβρίου.
www.worldenergynews.gr






