AD
Ενέργεια & Αγορές

Η Ρουμανία ανατινάζει βράχους για να ανακατευθύνει το νερό του Δούναβη προς τον πυρηνικό αντιδραστήρα (Reuters)

Η Ρουμανία ανατινάζει βράχους για να ανακατευθύνει το νερό του Δούναβη προς τον πυρηνικό αντιδραστήρα (Reuters)
Η ζέστη και η ξηρασία έχουν μειώσει τη στάθμη των ποταμών σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης, εγείροντας ανησυχίες για την παροχή νερού, τη μεταφορά ποταμών και την παραγωγή ενέργειας.

Η Ρουμανία ανατίναξε μια βραχώδη προεξοχή τη Δευτέρα 3/8 για να βοηθήσει στην ανακατεύθυνση ζωτικού νερού ψύξης από τον ποταμό Δούναβη που έχει πληγεί από την ξηρασία στον μοναδικό εν λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα της, ένα πρωτοφανές μέτρο που υπογραμμίζει την κλίμακα μιας ενεργειακής κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Η εξασφάλιση της πυρηνικής ενέργειας

Στη γειτονική Ουγγαρία, οι αρχές δήλωσαν ότι ενδέχεται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν δύο ακόμη ημέρες ηλεκτρικής ενέργειας από το μοναδικό ατομικό τους εργοστάσιο, το οποίο έχει πληγεί από την πτώση των επιπέδων στον Δούναβη, στον οποίο βασίζεται επίσης ως ψυκτικό.

Η ζέστη και η ξηρασία έχουν μειώσει τη στάθμη των ποταμών σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης, εγείροντας ανησυχίες για την παροχή νερού, τη μεταφορά ποταμών και την παραγωγή ενέργειας.

Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας της βιομηχανίας

Και οι δύο κυβερνήσεις ζήτησαν από τους πολίτες και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για να μειώσουν τη ζήτηση. Εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων στη Ρουμανία που λειτουργούν από την Dacia, ιδιοκτησίας της Renault, και η Ford. Συμφώνησαν να σταματήσουν την παραγωγή μέχρι τις 19 Αυγούστου, μειώνοντας οικειοθελώς την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 200 MW, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ilie Bolojan.

«Οι δυσκολίες που σχετίζονται με την ξηρασία εντείνονται από τις περιορισμένες διασυνοριακές συνδέσεις με την κεντρική και δυτική Ευρώπη», δήλωσε ο Bolojan. «Υπάρχει περιορισμένη ικανότητα εισαγωγής».

Η πυρηνική ενέργεια

Η κρατική ρουμανική εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Nuclearelectrica, η οποία κανονικά παράγει το ένα πέμπτο των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αναγκάστηκε να κλείσει έναν από τους δύο αντιδραστήρες της στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, καθώς η στάθμη του ποταμού έπεσε.

Η ελεγχόμενη έκρηξη της Δευτέρας έστειλε έναν πύργο από νερό και μπάζα στον αέρα. Οι αρχές δήλωσαν ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή ενός προσωρινού φράγματος που θα στέλνει περισσότερο νερό στο κανάλι του ποταμού όπου βρίσκεται ο εναπομείνας αντιδραστήρας Cernavoda.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 5/8, δήλωσε το ναυτικό. «Οποιαδήποτε μέρα μετά την Τετάρτη ή την Πέμπτη που λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός αποτελεί κέρδος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ράντου Μιρούτα. «Μια μέρα λειτουργίας του είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματική από το κόστος αυτής της επιχείρησης».

Η Ουγγαρία — η οποία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι μπορεί να χρειαστεί να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό Paks ήδη από την Κυριακή — δήλωσε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει με την τρέχουσα μειωμένη χωρητικότητά του μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη, προσφέροντας μια μικρή ανακούφιση.

Ο σταθμός Paks των 2 γιγαβάτ, ο οποίος κανονικά παράγει περίπου το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, λειτουργούσε με λίγο πάνω από το 10% της χωρητικότητάς του τη Δευτέρα, αφού η στάθμη του Δούναβη υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό.

«Σήμερα, και ίσως αύριο, η τελευταία τουρμπίνα που παράγει 240 μεγαβάτ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Μαγιάρ.

«Αυτά είναι πολύ καλά νέα, καθώς το πλήρες κλείσιμο του σταθμού μπορεί να αποφευχθεί σε μία από τις ημέρες με την υψηλότερη κατανάλωση», πρόσθεσε.

Αργότερα δήλωσε ότι οι προβλέψεις για τη στάθμη των υδάτων του Δούναβη για τις επόμενες ημέρες έγιναν «ελαφρώς πιο αισιόδοξες».

Περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας

Οι εθελοντικές περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας από νοικοκυριά και εταιρείες, που έγιναν μετά από κυβερνητική έκκληση, μείωσαν τη ζήτηση κατά 700 MW την Κυριακή, μειώνοντας σημαντικά την πίεση στο δίκτυο, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η φαρμακευτική εταιρεία Richter δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά περισσότερο από 50% τις επόμενες τρεις εβδομάδες και προσέφερε ημερήσια παραγωγή 4 MW ηλεκτρικής ενέργειας από το πάρκο ηλιακής ενέργειας.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης