AD
Ενέργεια & Αγορές

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2023 οι τιμές λόγω της κρίσης με το Ιράν

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2023 οι τιμές λόγω της κρίσης με το Ιράν
Οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς περιορίζονται οι προσδοκίες για γρήγορη αποκατάσταση των κανονικών ροών LNG μέσω της περιοχής. Όπως εκτιμά ο Άρνε Λόμαν Ράσμουσεν της Global Risk Management, η κλιμάκωση της σύγκρουσης καθιστά ολοένα δυσκολότερη την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας 
Νέα ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν εντείνει τις ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της ηπείρου ενόψει του χειμώνα.
 
Η τιμή του συμβολαίου TTF αυξήθηκε κατά 2,26% στα 73,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 08:35, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023. Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου παραμένουν χαμηλότερα από τα συνήθη για την εποχή, αυξάνοντας την ανάγκη για νέες εισαγωγές πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
 
Η Ευρώπη καλείται παράλληλα να ανταγωνιστεί τις ασιατικές αγορές για τα διαθέσιμα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ από τον Ιανουάριο του 2027 θα τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η αυξημένη ζήτηση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Το ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι τόσο στην Ευρώπη όσο και στις βασικές ασιατικές αγορές φυσικού αερίου ενίσχυσε την κατανάλωση LNG για την κάλυψη των αναγκών κλιματισμού, διατηρώντας την αγορά υπό πίεση, σύμφωνα με τον αναλυτή της UniCredit Τζόναθαν Σρόερ.
 
Οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς περιορίζονται οι προσδοκίες για γρήγορη αποκατάσταση των κανονικών ροών LNG μέσω της περιοχής. Όπως εκτιμά ο Άρνε Λόμαν Ράσμουσεν της Global Risk Management, η κλιμάκωση της σύγκρουσης καθιστά ολοένα δυσκολότερη την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας.
 
Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες άμεσης διπλωματικής αποκλιμάκωσης εμφανίζονται περιορισμένες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μέσω Truth Social ότι δεν τον απασχολεί εάν το Ιράν θα προχωρήσει ή όχι σε συμφωνία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ και ότι η ιρανική οικονομία βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση.
 
Η κυκλοφορία των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ παραμένει, πάντως, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά, ενώ η διέλευση έχει καταστεί σημαντικά ακριβότερη. Η κατάσταση επηρεάζει περισσότερο την αγορά LNG σε σχέση με το πετρέλαιο, καθώς μεγάλο μέρος των εξαγωγών φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο προέρχεται από το Κατάρ, το οποίο δεν διαθέτει εναλλακτική διαδρομή εξαγωγής.
 
Αντίθετα, στην αγορά πετρελαίου οι επιπτώσεις μετριάζονται εν μέρει από τη δυνατότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας να αξιοποιούν εναλλακτικούς αγωγούς προς τον Κόλπο του Ομάν και την Ερυθρά Θάλασσα. Ως αποτέλεσμα, η άνοδος του πετρελαίου παραμένει μικρότερη σε σχέση με εκείνη του φυσικού αερίου.
 
Στην αγορά πετρελαίου, το Brent παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07%, στα 94,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 0,10%, στα 90,13 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές εμφανίζονται πλέον πιο σταθερές, μετά την έντονη άνοδο που σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης