Η παρατεταμένη κρίση περιορίζει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο, ενώ οι τιμές LNG στην Ασία και φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύονται σε πολυμηνιαία υψηλά
Τρία πλοία μεταφοράς LNG, φορτωμένα στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Περσικό Κόλπο, μετέφεραν τα φορτία τους σε άλλα πλοία εκτός των Στενών του Ορμούζ τον τελευταίο μήνα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη πρακτική για φορτία LNG, η οποία όμως θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των περιορισμένων αποστολών LNG από την περιοχή.
Παρόλα αυτά, η κίνηση πλοίων LNG στα Στενά του Ορμούζ εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο, παρότι εκτιμάται ότι οι ροές πετρελαίου έχουν ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το αργό πετρέλαιο, είναι πολύ πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί μεταφορά LNG μέσω των Στενών του Ορμούζ και στη συνέχεια να γίνει επαναφόρτωση μέσω μεταφόρτωσης από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship – STS), όπως κάνουν τους τελευταίους μήνες οι παραγωγοί του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, προκειμένου να μεταφέρουν πετρέλαιο στους πελάτες τους.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ φαίνεται ότι πραγματοποίησαν αυτή τη διαδικασία για τρία φορτία LNG τον Αύγουστο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη, το οποίο επικαλείται δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από τις εταιρείες Vortexa και Kpler.
Τα τρία πλοία LNG που εμπλέκονται περιλαμβάνουν το ελληνικής ιδιοκτησίας GasLog Shanghai, το οποίο είχε εμπλακεί σε «περιστατικό» στα Στενά του Ορμούζ στα τέλη Ιουλίου και μετέφερε το φορτίο του στο GasLog Savannah, στα ανοικτά του Ομάν και εκτός των Στενών, στα τέλη Αυγούστου.
Το Al Rekayyat, ιδιοκτησίας του Κατάρ, το οποίο είχε πληγεί από βλήμα κοντά στα Στενά του Ορμούζ στις αρχές Ιουλίου, πραγματοποίησε επίσης μεταφόρτωση STS με το επίσης καταριανής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο Tembek στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters. Το φορτίο που μετέφερε το Tembek παραδόθηκε στην Ινδία στις 31 Αυγούστου.
Το πλοίο μεταφοράς LNG Mraweh της ADNOC πραγματοποίησε επίσης μεταφόρτωση STS στο LNG Enugu, εκτός των Στενών και στα ανοικτά του Ομάν, στα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το LNG Enugu κατευθύνεται προς την Ιαπωνία για να παραδώσει το φορτίο.
Η απουσία ουσιαστικής ανάκαμψης των ροών LNG από τον Περσικό Κόλπο, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κατάσταση ανωτέρας βίας (force majeure) που έχει κηρύξει το Κατάρ για τις παραδόσεις του και την επανόξυνση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, οδήγησαν αυτή την εβδομάδα τις spot τιμές LNG στην Ασία σε υψηλό πέντε μηνών και τις τιμές φυσικού αερίου αναφοράς στην Ευρώπη σε υψηλό τριάμισι ετών.
www.worldenergynews.gr






