Η παρατεταμένη κρίση στα Στενά του Ορμούζ κρατά τις αγορές πετρελαίου σε καθεστώς έντονης στενότητας – Στα 120 δολάρια το βαρέλι μπορεί να φτάσει το Brent σε περίπτωση αδιεξόδου
Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζει να ασκεί ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με την HSBC να αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent το 2026. Η τράπεζα εκτιμά πλέον ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι, από 80 δολάρια προηγουμένως, καθώς οι περιορισμένες ροές μέσω ενός από τους σημαντικότερους ενεργειακούς διαύλους παγκοσμίως αναμένεται να διατηρήσουν την αγορά σε κατάσταση στενότητας για αρκετούς ακόμη μήνες.
Οι αγορές πετρελαίου είναι απίθανο να επανέλθουν σε ισορροπία πριν από τα μέσα του 2027, έγραψε σε σημείωμά του ο αναλυτής της HSBC, Kim Fustier, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal.
Το βασικό σενάριο της τράπεζας για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες προβλέπει μια εύθραυστη μορφή συνεννόησης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να καταρρεύσει και να συνοδεύεται από αβεβαιότητες, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και τις ασφαλίσεις.
Ο Fustier της HSBC προβλέπει ότι οι ροές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ θα αυξηθούν σε περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) έως το τέλος του 2026, από περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σήμερα.
Η εκτίμηση αυτή είναι χαμηλότερη από ορισμένες άλλες προβλέψεις αναλυτών και από τα στοιχεία παρακολούθησης των τρεχουσών ροών, τα οποία υποδηλώνουν ότι περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων διέρχονται σήμερα από το Ορμούζ.
Αναμένει αύξηση ροών
Ωστόσο, ακόμη και αν η εκτίμηση των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως είναι σωστή, αυτό αντιστοιχεί μόλις στο ήμισυ των επιπέδων πριν από τον πόλεμο, όταν περίπου 19-20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως διέρχονταν από αυτό το κρίσιμο θαλάσσιο πέρασμα.
Η HSBC αναμένει ότι οι ροές πετρελαίου μέσω του Ορμούζ θα αυξηθούν σταδιακά στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως τα μέσα του 2027, δήλωσε ο Fustier, επισημαίνοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε συνεχιζόμενη στενότητα στις αγορές πετρελαίου για σχεδόν έναν ακόμη χρόνο.
Ως εκ τούτου, η HSBC προχώρησε σε υψηλότερη πρόβλεψη για το αργό Brent, στα 90 δολάρια ανά βαρέλι για το 2026.
Νωρίς την Πέμπτη, οι τιμές του Brent διαμορφώνονταν γύρω στα 101 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας ξεπεράσει το όριο των 100 δολαρίων την Τετάρτη για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, καθώς ο «πόλεμος των τάνκερ» μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώθηκε.
Στο σενάριο «αδιεξόδου» της HSBC, όπου η διπλωματία αποτυγχάνει και οι ροές παραμένουν περιορισμένες στα σημερινά επίπεδα, η τιμή του Brent θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 120 δολάρια ανά βαρέλι.
Αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της τράπεζας, ωστόσο βρίσκεται κοντά στην προειδοποίηση της Goldman Sachs νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν έως και στα 120 δολάρια ανά βαρέλι, εάν ενταθούν οι επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στη Μέση Ανατολή.
www.worldenergynews.gr






