Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να υπολείπεται έως και κατά 38% του στόχου του για υπεράκτια αιολική ισχύ έως το 2030, καθώς η ανάπτυξη του δικτύου καθυστερεί σε σχέση με την πορεία υλοποίησης των έργων, δήλωσαν αναλυτές στο Montel
Η εταιρεία αναλύσεων GlobalData προβλέπει ότι η υπεράκτια αιολική ισχύς της χώρας θα φτάσει τα 30,9 GW έως το τέλος της δεκαετίας, από 16,6 GW το 2025, παραμένοντας ωστόσο πολύ χαμηλότερα από τον κυβερνητικό στόχο των 43-50 GW.
«Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη έργων», δήλωσε στο Montel ο Attaurrahman Ojindaram Saibasan, αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας στην GlobalData, επισημαίνοντας ότι περίπου 9,3 GW βρίσκονται υπό κατασκευή και 68,5 GW σε διαδικασία αδειοδότησης.
Ωστόσο, το συνολικό μήκος των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά περίπου 10% μεταξύ 2025 και 2030, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ανέφερε.
«Καθοριστικής σημασίας η ανάπτυξη του δικτύου»
«Η αναδιάταξη της σειράς προτεραιότητας των έργων δεν κατασκευάζει γραμμές μεταφοράς. Επομένως, η ανάπτυξη του δικτύου είναι αυτή που θα καθορίσει το αποτέλεσμα για το 2030».
Εάν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων γραμμών υψηλής τάσης μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας, τα περισσότερα έργα που θα επηρεαστούν θα μετατεθούν στις αρχές της δεκαετίας του 2030, αντί να ακυρωθούν οριστικά, δήλωσε ο Saibasan.
Οι δηλώσεις του έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει συνεχείς περιορισμούς στο δίκτυο, με αιολικά πάρκα να αναγκάζονται να διακόπτουν τη λειτουργία τους. Η Σκωτία, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρουσιάζει πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, καθώς δεν υπάρχει επαρκής διαθέσιμη χωρητικότητα στο δίκτυο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κέντρα ζήτησης στην Αγγλία.
Πολλά έργα που διαθέτουν συμβάσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν περίπου δύο χρόνια πέραν του 2030, λόγω του χρονοδιαγράμματος σύνδεσής τους στο δίκτυο, δήλωσε στο Montel πηγή από εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Προβλήματα στο Dogger Bank
Το Dogger Bank, το μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, ισχύος 3,6 GW, το οποίο κατασκευάζεται στη Βόρεια Θάλασσα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το έργο είχε αρχικά προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2023, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του.
Το έργο ανήκει από κοινού στη βρετανική SSE και στις νορβηγικές εταιρείες Equinor και Vargronn και βρίσκεται περίπου 80 μίλια από τις ακτές του Yorkshire. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «απρόβλεπτα και σημαντικά τεχνικά προβλήματα με την εγκατάσταση, την αποκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία των ανεμογεννητριών», σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο.
«Αναμένουμε ότι το έργο θα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου διαθέσιμο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του 2026, ενώ οι τελικές εργασίες θέσης σε λειτουργία θα συνεχιστούν και μέσα στο 2027», δήλωσε εκπρόσωπος του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Dogger Bank.
Ωστόσο, ο Bertalan Gyenes, ανώτερος σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων LCP Delta, ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις είναι συνηθισμένες στα μεγάλα υπεράκτια έργα.
«Δεν νομίζω ότι κάποιο από αυτά ξεκίνησε πραγματικά εγκαίρως», πρόσθεσε.
Αυτό συμβαίνει παρά τη βελτίωση των κρατικών επιδοτήσεων μετά τον διαγωνισμό του 2023, στον οποίο δεν εξασφαλίστηκε κανένα υπεράκτιο αιολικό έργο. Στον διαγωνισμό που κατακυρώθηκε στις αρχές του 2026, εξασφαλίστηκαν συμβάσεις για περίπου 8,4 GW με τιμή 90,90 λιρών ανά MWh, ανέφερε ο Saibasan, προσθέτοντας ότι επίκειται ακόμη ένας διαγωνισμός.
Σχεδιασμός έως το 2050
Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ιδίως της πλωτής αιολικής ενέργειας, η οποία επιλέγεται επειδή μπορεί να εγκατασταθεί σε βαθύτερα ύδατα, σε περιοχές με ισχυρότερους ανέμους, θα εξαρτηθεί επίσης από το κυβερνητικό στρατηγικό χωροταξικό σχέδιο για την ενέργεια. Το σχέδιο θα καθορίζει πού θα πρέπει να αναπτυχθούν μονάδες παραγωγής και δίκτυα έως το 2050, ανέφερε η πηγή από τον κλάδο.
Ο διαχειριστής του συστήματος, Neso, έχει υποβάλει «έξι διαδρομές» εξέλιξης του ενεργειακού συστήματος. Το προσχέδιο του σχεδίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ η τελική έκδοση προβλέπεται να δημοσιευθεί έως το τέλος του 2027.
Το σχέδιο θα αντιμετωπίζει χωριστά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σταθερής θεμελίωσης και τα πλωτά αιολικά πάρκα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την απαιτούμενη ισχύ πλωτής αιολικής ενέργειας και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής της, πρόσθεσε η πηγή.
Ωστόσο, η πλωτή αιολική ενέργεια είναι απίθανο να συμβάλει στην κάλυψη του κενού, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να υπολείπεται έως και κατά 80% του στόχου των 5 GW για το 2030, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Montel.
Ακόμη και αν προχωρούσαν όλες οι εκκρεμείς προσφορές σύνδεσης στο δίκτυο, η χώρα θα εξακολουθούσε να υπολείπεται κατά 4,2 GW του συνολικού στόχου για την υπεράκτια αιολική ισχύ έως το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε ο Paul Buckworth, σύμβουλος ενέργειας στο Montel.
www.worldenergynews.gr






