Εξοικονόμηση

Coca-Cola και Global Water Partnership - Mediterranean εγκαινίασαν νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων στο Δήμο Τανάγρας

Coca-Cola και Global Water Partnership - Mediterranean εγκαινίασαν νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων στο Δήμο Τανάγρας

Νέο έργο εξοικονόμησης νερού παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία του Σχηματαρίου

Το νέο έργο εξοικονόμησης νερού στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Drop» στο Σχηματάρι, που υλοποιήθηκε από την Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Έψιλον) σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, παραδόθηκε στον Δήμο Τανάγρας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δήμαρχου της περιοχής, κ. Βασίλη Περγάλια, της κα Μαρίας Τζελέπη, Διευθύντριας Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, της κα Αγγελικής Πατρούμπα, Διευθύντριας Εταιρικών Σχέσεων & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον, και του κ. Βαγγέλη Κωνσταντιανού, Εκτελεστικού Γραμματέα, GWP-Med.

Το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop», μετά τη Φολέγανδρο και το Ηράκλειο της Κρήτης, συνεχίζει το «ταξίδι» του στο Σχηματάρι, μεταφέροντας βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης νερού στον δημόσιο τομέα, οι οποίες αρχικά εφαρμόστηκαν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ιδιωτικού. Μέσω του εν λόγω προγράμματος υλοποιήθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις που εστιάζουν στην ανακυκλοφορία και επαναχρησιμοποίηση του νερού πλύσης των φίλτρων στη μονάδα επεξεργασίας νερού της Δημοτικής Κοινότητας Καλλιθέας, Δήμου Τανάγρας, η οποία τροφοδοτείται από τον Μόρνο και υδροδοτεί τις Δημοτικές Κοινότητες Άρματος, Καλλιθέας, Ασωπίας και Τανάγρας.

Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόσιμου νερού που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια λίτρα για την τοπική κοινωνία.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 και το έργο παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία, ενώ σημειώνεται πως έμπνευση για το πρόγραμμα «Zero Drop» στον Δήμο Τανάγρας αποτέλεσε η επιτυχημένη εγκατάσταση και λειτουργία παρόμοιων συστημάτων που αξιοποιούνται από τον ιδιωτικό τομέα.


default

Τα οφέλη που αποφέρει το «Zero
Drop» είναι πολλαπλά για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και συνολικά την τοπική κοινωνία, καθώς μέσα από το πρόγραμμα επιτυγχάνεται:

  • Εξοικονόμηση εκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως
  • Μηδενικές απώλειες νερού και εξοικονόμηση ενέργειας για τη μονάδα επεξεργασίας νερού της Καλλιθέας
  • Σημαντικά οφέλη για τον Δήμο, λόγω μικρότερης κατανάλωσης νερού και ενέργειας για την άντλησή του

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο την εξοικονόμηση και υπεύθυνη χρήση του νερού στο σπίτι. Επίσης, εξειδικευμένη ομάδα θα πραγματοποιήσει ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές του Δήμου Τανάγρας, σχετικά με τον κύκλο του νερού, τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς και την υπεύθυνη χρήση του νερού στην καθημερινότητά μας.

O κύριος Βασίλης Περγάλιας, Δήμαρχος Τανάγρας, δήλωσε: «Το νερό είναι από τα σημαντικότερα αγαθά στον πλανήτη. Όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και μεγαλύτερες και καθιστούν απαραίτητη την ορθολογική χρήση του. Μέσω του προγράμματος Zero Drop, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola και του GWP-Med, καταφέραμε να μειώσουμε δραστικά τις απώλειες νερού, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του Δήμου μας».

Η κυρία Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, δήλωσε σχετικά: «Για την Coca-Cola στην Ελλάδα, η υπεύθυνη διαχείριση και διαφύλαξη του Νερού αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca‑Cola (The Coca‑Cola Foundation), μέσω του προγράμματος «Zero Drop», ενισχύουμε την υδατική επάρκεια των τοπικών κοινωνιών και είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα στον Δήμο Τανάγρας, βλέποντας στην πράξη πώς η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα μπορεί να έχει απτά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, ώστε το ανεκτίμητο αυτό αγαθό να είναι πάντα διαθέσιμο σε όλους, καθώς κάθε σταγόνα Νερού είναι πολύτιμη».

Από τη μεριά της, η κυρία Αγγελική Πατρούμπα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον, υπογράμμισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσω του προγράμματος «Zero Drop», ενισχύουμε το συνολικό αποτύπωμά μας στο Σχηματάρι, όπου βρίσκεται η καρδιά της παραγωγικής δραστηριότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, επεκτείνοντας τη στρατηγική μας δέσμευση για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων πέραν της παραγωγικής μας δραστηριότητας, και στην τοπική κοινωνία. Δημιουργούμε και επιστρέφουμε αξία στον τόπο όπου δραστηριοποιούμαστε, απασχολώντας περισσότερους από 400 εργαζόμενους, καλλιεργώντας προοπτικές ανάπτυξης στην τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας την τοπική κοινότητα και προστατεύοντας το οικοσύστημά μας.  Μέσα από πρωτοβουλίες που βασίζονται στις συνέργειες και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, συνεχίζουμε με συνέπεια να ανοίγουμε ορίζοντες σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Ο κύριος Βαγγέλης Κωνσταντιανός, Εκτελεστικός Γραμματέας, GWP-Med, πρόσθεσε: «Στη βάση μιας αποτελεσματικής σύμπραξης δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, το πρόγραμμα Zero Drop στο Σχηματάρι εφάρμοσε μια καινοτόμα τεχνολογία για την αποτελεσματική ανακύκλωση του νερού στον Δήμο Τανάγρας. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, 15% εξοικονόμηση νερού και ως 7% εξοικονόμηση ενέργειας στη μονάδα νερού Καλλιθέας, στοιχειοθετούν μια βέλτιστη πρακτική που μπορεί να βρει μιμητές σε πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα. Καθώς ο Δήμος Τανάγρας υδροδοτείται από το δίκτυο του Μόρνου, που μαζί με τον Εύηνο και τη λίμνη Υλίκης και Μαραθώνα, καλύπτουν τις ανάγκες άνω του 40% του ελληνικού πληθυσμού, η υπεύθυνη αυτή πρακτική έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ολιστικές παρεμβάσεις όπως αυτή, με άξονα τις νέες τεχνολογίες για εξοικονόμηση νερού, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εκπαίδευση της νέας γενιάς, αποτελούν απαραίτητη ασπίδα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε».

Το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022 στο νησί της Φολεγάνδρου, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση εκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως και ενίσχυση της υδατικής επάρκειας του νησιού. Τον Ιούνιο του 2023, «ταξίδεψε» στο Ηράκλειο Κρήτης αναβαθμίζοντας το αρδευτικό δίκτυο των κοινοτήτων του Προφήτη Ηλία και Βουτών. Συνολικά, τα τελευταία 17 χρόνια, η Coca-Cola στην Ελλάδα σε συνεργασία με το GWP-Med, έχει υλοποιήσει περισσότερα από 80 έργα προστασίας, διαφύλαξης και επάρκειας νερού σε 38 ελληνικά νησιά και πόλεις, με χιλιάδες ωφελούμενους, μέσω της διασφάλισης δισεκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως, για τις τοπικές κοινωνίες.

Μάθετε περισσότερα στο gwp.org/zerodrop


Σχετικά με το Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med):

Το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) ιδρύθηκε το 2002 και είναι το Μεσογειακό Σκέλος του διακυβερνητικού οργανισμού Global Water Partnership (GWP).

Με στόχο την ασφάλεια των υδατικών πόρων στις χώρες της Μεσογείου, το GWP-Med δραστηριοποιείται σε περιφερειακό, εθνικό, τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο, όπου προσφέρει τεχνική υποστήριξη στη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, προωθεί δράσεις διαχείρισης και διαλόγου, υλοποιεί πρότυπες πιλοτικές εφαρμογές, και συνεισφέρει στην ανάπτυξη γνώσης και δεξιοτήτων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.gwpmed.org


Σχετικά με το The Coca-Cola Foundation:

Η αποστολή του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) είναι να κάνει τη διαφορά σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο όπου δραστηριοποιείται η The Coca-Cola Company και όπου ζουν και εργάζονται οι άνθρωποί μας.

Υποστηρίζουμε πρωτοποριακές ιδέες και θεσμούς που αντιμετωπίζουν περίπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις και αφήνουν μετρήσιμο και μακροχρόνιο αποτύπωμα. Η προσφορά μας επικεντρώνεται στη μακροχρόνια πρόσβαση σε ασφαλές νερό, την κλιματική ανθεκτικότητα, την ετοιμότητα και απόκριση σε καταστροφικούς κινδύνους, την κυκλική οικονομία, την οικονομική ενδυνάμωση, καθώς και σε σκοπούς που επηρεάζουν την τοπική κοινότητα της γενέτειράς μας. Από τη σύστασή του το 1984, το Ίδρυμα της Coca-Cola έχει προσφέρει επιχορηγήσεις ύψους άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων με σκοπό την ενίσχυση κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.


Σχετικά με την The Coca-Cola Company:

Η The Coca-Cola Company (NYSE: KO) είναι μία «total beverage» εταιρία, με προϊόντα σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε αναζωογόνηση στον κόσμο και να κάνουμε τη διαφορά. Διαθέτουμε στην αγορά πολλαπλά brands αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες κατηγορίες ποτών παγκοσμίως.

Το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει μάρκες, όπως η Coca-Cola, η Sprite και η Fanta.

Στα προϊόντα που συμβάλλουν στην ενυδάτωση, τις αθλητικές επιδόσεις, καθώς και τα ροφήματα καφέ και τσαγιού, περιλαμβάνονται το Dasani, το smartwater, το vitaminwater, το Topo Chico, το BODYARMOR, το Powerade, το Costa, το Georgia, το Gold Peak και το Ayataka. Τα προϊόντα μας που περιλαμβάνουν θρεπτικά στοιχεία, χυμούς, γαλακτοκομικά και φυτικά συστατικά είναι τα Minute Maid, Simply, innocent, Del Valle, fairlife και το AdeΖ.

Αναδιαμορφώνουμε συνεχώς το χαρτοφυλάκιό μας, μειώνοντας τη ζάχαρη στα ροφήματά μας και διαθέτοντας νέα καινοτόμα προϊόντα στην αγορά. Προσπαθούμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων, στις κοινότητες που δραστηριοποιούμαστε και τον πλανήτη, μέσα από την αναπλήρωση του νερού που χρησιμοποιούμε για τα προϊόντα μας, την ανακύκλωση των συσκευασιών μας, τη βιώσιμη συλλογή πρώτων υλών και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας μας.

Μαζί με τους συνεργάτες εμφιαλωτές μας, απασχολούμε περισσότερους από 700,000 ανθρώπους, συμβάλλοντας στη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών για τις τοπικές κοινότητες παγκοσμίως.

Μάθετε περισσότερα για την https://www.coca-colacompany.com/ και ακολουθείστε μας σε Twitter, Instagram, Facebook και LinkedIn.


Σχετικά με την Coca
-Cola Τρία Έψιλον

Εστιασμένη στην ανάπτυξη, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, είναι μια εταιρεία καταναλωτικών αγαθών, μέλος του Ομίλου Coca-Cola HBC και στρατηγικός συνεργάτης της The Coca-Cola Company.

Με σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα στη χώρα, η εταιρεία εκπροσωπεί σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών (48.5%) όλου του κλάδου των αναψυκτικών στην Ελλάδα και συμβάλλει ουσιαστικά στην απασχόληση και την οικονομία της χώρας, την στήριξη της νέας γενιάς και την αειφόρο ανάπτυξη.

Mε 54 χρόνια παρουσίας στην αγορά και εγκαταστάσεις παραγωγής στο Σχηματάρι, το Ηράκλειο Κρήτης, το Αίγιο και την Αταλάντη παράγει και διανέμει ένα από τα πιο ισχυρά και ευέλικτα χαρτοφυλάκια του κλάδου με ποιοτικά προϊόντα που ικανοποιούν τις επιθυμίες των καταναλωτών κάθε στιγμή της ημέρας σε οποιαδήποτε περίσταση. Σε αυτά περιλαμβάνονται εμπορικά σήματα της The Coca-Cola Company, όπως αναψυκτικά (Coca-Cola, Sprite, Fanta, Schweppes), το παγωμένο τσάι FUZETEA και ο καφές Costa Coffee, προϊοντικές μάρκες που ανήκουν στον Όμιλο Coca-Cola HBC, όπως οι χυμοί Amita και Frulite, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, τα Three Cents και τα Tsakiris Chips, καθώς και ο Caffè Vergano. Επιπλέον, η εταιρεία αποτελεί τον αποκλειστικό διανομέα στην Ελλάδα, των ενεργειακών ποτών Monster, των προϊόντων της ζυθοποιίας ΑΒInBev, αλλά και των αλκοολούχων ποτών των οίκων Edrington, Brown-Forman, Gruppo Campari και Ισιδώρου Αρβανίτου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα gr.coca-colahellenic.com, το Facebook: www.facebook.com/CocaCola3E, Instagram: @cocacola3epsilon

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης