Τελευταία Νέα
Διεθνή

INSS: Η στρατιωτική άσκηση του Ισραήλ στην Κύπρο προάγγελος δημιουργίας γεωπολιτικού μπλοκ

INSS: Η στρατιωτική άσκηση του Ισραήλ στην Κύπρο προάγγελος δημιουργίας γεωπολιτικού μπλοκ
Σύμφωνα με την έκθεση, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας στην διαδικασία να δημιουργήσουν ένα νέο γεωπολιτικό μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο ως αντίβαρο στην Τουρκία.
Εκτενή ανάλυση αναφορικά με τους σκοπούς και τις περιφερειακές προεκτάσεις της πρόσφατης άσκησης των  Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στην Κύπρο, αλλά και την Κρήτη, δημοσίευσε πρόσφατα το Ισραηλινό  Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας (Institute  for National Security Studies) και αναδημοσιεύει το sigmalive.
Σύμφωνα με την έκθεση, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας στην διαδικασία να δημιουργήσουν ένα νέο γεωπολιτικό μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο ως αντίβαρο στην Τουρκία.
Η άσκηση στην Κύπρο περιλάμβανε περίπου 500 στρατιώτες από την Ταξιαρχία Κομάντο, συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας Egoz (η οποία ειδικεύεται σε άγριο έδαφος, fieldcraft, καμουφλάζ και εχθροπραξίες), ομάδες σκύλων που χειρίζονται στρατιώτες, μάχιμοι στρατιωτικοί μηχανικοί, και 200 άντρες της αεροπορικής δύναμης).
Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η άσκηση περιελάβανε δυνάμεις από την αεροπορική βάση Nevatim του Ισραήλ με το αεροσκάφος C-130J Super Hercules να πραγματοποιεί ασκήσεις με ελικόπτερα Black Hawk της Κύπρου στα βουνά του Τροόδους.   
Οι στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στις εισβολές, τις χερσαίες και αστικές συγκρούσεις, την κατάληψη περιοχών από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι και στον πόλεμο των τούνελ.
Δημοσιεύματα  ανέφεραν επίσης, ότι μαζί με τις δυνάμεις του IDF εντάχθηκαν στην άσκηση 100 στρατιώτες από τις ειδικές δυνάμεις της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς.
Για αρκετά χρόνια ο IDF πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με ξένους στρατούς σε φιλικές χώρες, όπως η εναέρια εκπαίδευση Red Flag που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε αυτές τις ασκήσεις προέρχονται από τον εναέριο και θαλάσσιο τομέα.
Επιπλέον, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί μια σειρά από κοινές ασκήσεις κατάρτισης με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, οι οποίες της επιτρέπουν να εκπαιδεύεται σε αποστολές και δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας , αντιμετωπίζοντας το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, που κατέχει ο Συριακός και ο Ιρανικός Στρατός.
Οι χερσαίες δυνάμεις συμμετείχαν για πρώτη φορά στη δραστηριότητα αυτή πριν από περίπου 6 μήνες, όταν η Μονάδα Maglan, επίσης μέρος της Ταξιαρχίας Κομάντο, πραγματοποίησε μια μικρότερη άσκηση στην Κρήτη.

Συνεργασία με Κύπρο

Ένας διοικητής του IDF δήλωσε στον Τύπο, ότι το πλεονέκτημα της εκπαίδευσης σε ξένο έδαφος ήταν το άγνωστο τοπίο για τους στρατιώτες και τους διοικητές.
Ο διοικητής της μονάδας ελίτ της Egoz δήλωσε:
«Προσγειωθήκαμε βαθιά στο εχθρικό έδαφος και λάβαμε  την αποστολή στο αεροπλάνο καθ’ οδόν προς τον προορισμό μας.
Είχαμε μια σειρά εχθρικών σεναρίων και πολλών διαφορετικών τύπων εδάφους για μάχες».
Η Κυπριακή Πολεμική Αεροπορία  ανέπτυξε επίσης αντιαεροπορικά  συστήματα για να προσομοιώσει μια πραγματική απειλή για τα ελικόπτερα του IAF.
Αν και οι αξιωματικοί της άσκησης δεν το ανέφεραν συγκεκριμένα, το τοπογραφικό πεδίο της Κύπρου είναι σαφώς παρόμοιο με αυτό των Λιβανέζικων βουνών.
Η εκπαίδευση (του IDF) σε άγνωστα εδάφη, και ιδιαίτερα όταν μοιάζει με περιοχές εκτός συνόρων όπου τα στρατεύματα μπορεί χρειαστεί να αναπτυχθούν, είναι εξαιρετικά σημαντική.
Οι περιοχές εκπαίδευσης στο Ισραήλ είναι πολύ περιορισμένες, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να ικανοποιεί τις ανάγκες του IDF  κατά της Χεζμπολάχ στο βορρά και των οργανώσεων της Χαμάς και των τζιχαντιστών στο νότο.
Η προσγείωση με ελικόπτερο, οι ελιγμοί, η πλοήγηση και οι μάχες σε άγνωστα εδάφη μακριά από το σπίτι (Ισραήλ) δημιουργούν μια σημαντική πρόκληση για τους διοικητές και τα στρατεύματα και μια ευκαιρία να αναπτυχθούν εκστρατευτικές γνώσεις  και μαχητικές ικανότητες.

H τουρκική αντίδραση

Η άσκηση προκάλεσε εντάσεις με την Τουρκία, η οποία επέλεξε να πραγματοποιήσει άσκηση το τουρκικό Ναυτικό νότια της Πάφου.
Παρά τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας το 2016 και την επιστροφή των πρεσβευτών στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ, η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Χαμάς.
Η Τουρκία στεγάζει την έδρα της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, η οποία το 2014 ήταν το στοιχείο που έδωσε εντολή στους ακτιβιστές της Χαμάς να απαγάγουν και να δολοφονήσουν τρεις έφηβους στο Gush Etzion, οι οποίες τελικά οδήγησαν στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας (Operation Protective Edge).
Αν και η συμφωνία συμφιλίωσης απαιτεί από την Τουρκία να αποτρέψει οποιαδήποτε τρομοκρατική ή στρατιωτική δραστηριότητα κατά του Ισραήλ από το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης χρημάτων, η Άγκυρα δεν συμμορφώθηκε πλήρως με αυτή τη ρήτρα.
Ο ανώτερος υπάλληλος της στρατιωτικής πτέρυγας, Saleh al-Arouri, έχει εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά οι στρατιωτικοί ακτιβιστές εξακολουθούν να λειτουργούν ενάντια στο Ισραήλ από το τουρκικό έδαφος.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν αγνοεί τις ισραηλινές διαμαρτυρίες για το θέμα αυτό.
Η συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο δεν περιορίζεται σε στρατιωτικές δραστηριότητες.
Οι χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία για την παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Πράγματι, η Κύπρος ήταν η πρώτη που έστειλε πυροσβεστικά αεροπλάνα στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της καταστροφικής  πυρκαγιάς το 2010.
Το 2016, όταν ξέσπασε μια πυρκαγιά στην πόλη της Πάφου, το Ισραήλ με τη σειρά του έστειλε αντιπροσωπεία βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τριών πυροσβεστικών αεροπλάνων και ενός  αεροπλάνου του IDF.
Το Ισραηλινό Ναυτικό έχει επίσης πραγματοποιήσει μια σειρά από κοινές ασκήσεις με το Κυπριακό Ναυτικό.
Οι δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας έγιναν ισχυρότεροι μετά την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία και η διαδικασία επιταχύνθηκε μετά το περιστατικό του Μαρμαρά το 2010.
Ως αποτέλεσμα, το 2011 η ελληνική κυβέρνηση απέτρεψε περίπου δώδεκα πλοία από το να αποπλεύσουν από τα ελληνικά λιμάνια για να διαμαρτυρηθούν στη Λωρίδα της Γάζας.
Tο 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση κορυφής στη Λευκωσία μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με στόχο τη δημιουργία ενός νέου γεωπολιτικού μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέρει και ως αντίβαρο στην Τουρκία.
Η κοινή δραστηριότητα (μεταξύ των τριών χωρών) πιθανώς έγκειται στην επιθυμία αυτή την στιγμή  του Ισραήλ - όπως και της Κύπρου και της Ελλάδας - να στείλουν μηνύματα σε χώρες και μη κρατικούς οργανισμούς στην περιοχή.
Το πρώτο μήνυμα αφορά την προσπάθεια εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και αποτελεί πηγή εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου αφενός και της Τουρκίας αφετέρου.
Επιπλέον, οι στενοί δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ και της Χαμάς, η ένταση λόγω της κρίσης της ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας και η επιθετική ρητορική του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα τους τελευταίους μήνες ενδέχεται να έχουν ωθήσει το Ισραήλ να δημοσιοποιήσει την άσκηση.
Αυτή η άσκηση αποτελεί συνέχεια από μια  σειρά από ξαφνικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από το Ισραήλ τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο, συμπεριλαμβανομένης της Galilee Division και εφέδρων, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας των δυνάμεων για απροσδόκητη κλιμάκωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης