Αναλύσεις

Ένταση στο Αιγαίο - Πυρά της ελληνικής ακτοφυλακής κατά τουρκικού πλοίου

Ένταση στο Αιγαίο - Πυρά της ελληνικής ακτοφυλακής κατά τουρκικού πλοίου
Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Το τουρκικό πλοίο ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών - ΥΠΕΞ Τουρκίας: Δυσανάλογη και υπερβολική πράξη
Τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας και του τουρκικού Τύπου προκάλεσε το περιστατικό που έλαβε χώρα κατά το μεσημέρι της 3ης Ιουλίου 2017, όταν σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής εξαπέλυσε προειδοποιητικές βολές σε φορτηγό – πλοίο με τούρκικη σημαία που βρισκόταν στο Αιγαίο.
Το πλοίο «M/V ACT» βρισκόταν κοντά στο νησί της Ρόδου, ενώ κατευθυνόταν προς τον κόλπο του «İzmit», από το νότιο λιμάνι του «İskenderun».
Η ελληνική ακτοφυλακή, μετά από πληροφορίες ότι το πλοίο μετέφερε ναρκωτικά, έδωσε εντολή στον κυβερνήτη να προσεγγίσει το ελληνικό λιμάνι στα διεθνή ύδατα.
Ωστόσο, το τουρκικό σκάφος αρνήθηκε να υπακούσει και ενημέρωσε αμέσως για το περιστατικό την τουρκική πλευρά.
Στη συνέχεια, η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε, με το πλοίο να προχωρά σε διεθνή ύδατα.
Ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους δήλωσε στο CNNTurkey ότι βρέθηκαν 16 σφαίρες στο πλοίο.
Αμέσως μετά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας το ως μία «αδικαιολόγητη και υπερβολική» πράξη εκ μέρους της Αθήνας.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την εξαπόλυση πυρών σε ένα άοπλο εμπορικό πλοίο που μεταφέρει εμπορεύματα μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών.
Η μοναδική μας παρηγοριά είναι ότι κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε εξαιτίας του περιστατικού», ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Άγκυρα δήλωσε ότι καταδικάζει τις ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής, οι οποίες διεξάγονται «αγνοώντας την ανθρώπινη ζωή, που είναι το πιο βασικό δικαίωμα».
Το υπουργείο δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τη συμπεριφορά της Αθήνας, για να βεβαιωθεί ότι «παρόμοια γεγονότα δεν θα ξανασυμβούν».
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το περιστατικό μετά την ολόκληρωση της χθεσινής ημέρας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι το τουρκικό πλοίο ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών

Η «απάντηση»

Τρία τουρκικά πλοία κατευθύνθηκαν στο Αιγαίο, μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στη Ρόδο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία έστειλε τρία πλοία στο Αιγαίο κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τουρκικό πλοίο.
Βέβαια, η Άγκυρα δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, καθώς τα τουρκικά μαχητικά παραγοντοποίησαν μπαράζ παραβιάσεων στο ελληνικό FΙR, στον απόηχο του περιστατικού.
Συγκεκριμένα, σχηματισμοί 10 τουρκικών τζετ, στην πλειονότητά τους F-16, και δύο F-4E Phantom, προέβησαν σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου και παραβάσεων των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά μαχητικά -εκ των οποίων δύο ήταν οπλισμένα- προέβησαν σε τέσσερεις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου σε βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο και σε έξι παραβάσεις κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά όπως προβλέπεται χωρίς ωστόσο να σημειωθεί εμπλοκή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης