Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αμερικανική στήριξη στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας για την δημιουργία ενεργειακού hub και έρευνες υδρογονανθράκων

Αμερικανική στήριξη στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας για την δημιουργία ενεργειακού hub και έρευνες υδρογονανθράκων
Σταθάκης: Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει έργο πρώτης προτεραιότητας την πλωτή μονάδα (FSRU) ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης και δεσμεύεται για την συμμετοχή της ΔΕΠΑ
Ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης, ως έργα που μαζί με τον TAP απολαμβάνουν της πλήρους αμερικανικής στήριξης και θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία των Βαλκανίων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Oil & Gas Forum της Αλεξανδρούπολης.  
Σαφές ήταν το μήνυμα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης στον IGB που εξέπεμψε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Ρ. Πάιατ, ενώ οι παρόντες υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης και της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα εκδήλωσαν την πρόθεση τους να διευκολύνουν την υλοποίηση του έργου.
Μάλιστα η έναρξη των εργασιών κατασκευής τοποθετήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ώστε ο αγωγός να είναι έτοιμος μαζί με τον TAP το 2020.
Ο κ. Πάιατ εκκινώντας από τη πάγια αμερικανική θέση, την οποία άλλωστε συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάγκη περιορισμού της εξάρτησης της Ευρώπης και ειδικά των χωρών των Βαλκανίων από το ρωσικό αέριο και τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας στην προώθηση του IGB, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το έργο να προχωρά μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμού».
Έκανε λόγο για τεκτονική μεταβολή στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι σε εταιρική συνεργασία με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένα άλλο έργο-κλειδί για τη μεταφορά μη ρωσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές: τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB).

Εναλλακτική πύλη εισόδου φυσικού αερίου

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την προώθηση και υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου, ως εναλλακτικής Πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στα τέσσερα έργα που συνθέτουν τον κάθετο διάδρομο, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, την πλωτή μονάδα ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας και τον Διασυνδετήριο Αγωγό Βουλγαρίας - Σερβίας.
Χαρακτήρισε την πλωτή μονάδα ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης ως πρώτη προτεραιότητα.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση  διαμέσου της ΔΕΠΑ θα συμμετάσχει στο έργο και θα δεσμεύσει της αναγκαίες ποσότητες για την υλοποίησή του.
Η υπουργός ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, σημείωσε πως «λόγω της έλλειψης κοινής ενεργειακής πολιτικής, οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιδείξουν όχι μόνο την πολιτική βούληση αλλά και την απαραίτητη ενεργειακή αλληλεγγύη στην κατασκευή έργων υποδομής φυσικού αερίου και διασυνδέσεων.
Η Βουλγαρία και η Ελλάδα, εργάζονται ενεργά για την κατασκευή του interconnector gas connection διασυνδετήριο αγωγό αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας, προβλέποντας η κατασκευή να ξεκινήσει το 1ο εξάμηνο του 2018.
Εξετάζουν τις δυνατότητες αμοιβαίας συμμετοχής στην κατασκευή του τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης και του project κάθετου άξονα αερίου.
Η υπουργός χαρακτήρισε το έργο ύψιστης σημασίας για την εθνική ασφάλεια, την ενεργειακή επάρκεια  και την επιχειρηματική και στρατηγική προοπτική του αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας.

Πιστεύω ότι αυτά τα έργα θα βοηθήσουν την Βουλγαρία την Ελλάδα και τη Σερβία να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στα Βαλκάνια. Επίσης, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Σερβία θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού κόμβου αεριαγωγού «Bάλκαν» στη Βουλγαρία. Η κατασκευή μιας σύγχρονης, συνδεδεμένης ενεργειακής υποδομής στην περιοχή δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Είναι αναγκαιότητα για όλες τις χώρες των Βαλκανίων».

Υποδομές που περιορίζουν τη ρωσική επιρροή

Ο Αμερικανός πρέσβης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη ρωσική ενεργειακή πολιτική σημειώνοντας ότι τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα (αγωγοί TAP και IGB και το FSRU της Αλεξανδρούπολης) καθώς επίσης και η επέκταση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών φυσικού αερίου και μειώνουν την επιρροή των προμηθευτών εκείνων που χρησιμοποιούν την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού».
Όπως είπε ο κ. Πάιατ «ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε νωρίτερα εφέτος στην Πολωνία, ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν».
Προσέθεσε δε ότι η Ελλάδα έχει την προοπτική να είναι κρίσιμος εταίρος των ΗΠΑ στην προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού για όλη την Ευρώπη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στη συμμετοχή της Exxon Mobil σε κοινοπραξία με τη Γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ στις έρευνες υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα σημειώνοντας ότι «ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου θα ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Και με την αμερικανική επένδυση, ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες αξιοποίησης των πηγών υδρογονανθράκων».

Αρχική δημοσίευση 07:05 9/8/2017

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης